Sant Jordi 2019

La Masia Cabanyes acull l’homenatge a la poesia per commemorar el Sant Jordi

Durant l’acte, que arriba a la vuitena edició, es recordarà al poeta Manuel de Cabanyes i es retrà homenatge a les dones poetes

Redacció Vilanova i la Geltrú 08-04-2019 14:21 Lectures 2825
La Masia Cabanyes acull l’homenatge a la poesia per commemorar el Sant Jordi. CC Garraf

La Masia Cabanyes acull l’homenatge a la poesia per commemorar el Sant Jordi. CC Garraf

Un any més el Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes (CIRMAC) commemora la Diada de Sant Jordi amb un homenatge a la poesia. L’acte se celebrarà aquest diumenge, 14 d d’abril, a partir de les 11 del matí als jardins de la Masia d’en Cabanyes, amb la VIII lectura compartida i encadenada.

A través d’aquest acte també es vol retre homenatge al poeta Manuel de Cabanyes, representant del romanticisme, humanista amb preocupacions filosòfiques, lector voraç i escriptor precoç, coneixedor de la literatura clàssica grecollatina i, a l’hora, de la literatura coetània europea.

Enguany, la tradicional lectura de poemes farà un reconeixement i recordatori a les dones que han escrit poesia, amb especial protagonisme de les creadores de la comarca i d’arreu del país.  L’homenatge se celebra amb la convicció que el reconeixement i la memòria de les poetes i la creació literària –a la casa on va viure i escriure Manuel de Cabanyes- acosten la ciutadania al món poètic i permet compartir els valors que se’n desprenen.

La lectura compartida i encadenada es realitzarà a traves de l’obra  “Manuel de Cabanyes, poemes essencials. Selecció, traducció i comentaris d’Oriol Pi de Cabanyes”, editat pel Consell Comarcal del Garraf a cura d’El Cep i la Nansa.

També s’inclouran poemes de “Preludios de mi Lira”, una de les obres més importants del romanticisme, d’arrels clàssiques de la literatura en castellà, publicada l’any 1833 i de les edicions “Poesies completes de Manuel de Cabanyes” (1933) i “Preludis de la meva lira/Preludios de mi lira”, amb estudi d’Allison Peters i prefaci de Miquel Maria Giral (1981).

Per altra banda, l’homenatge a les dones poetes es realitzarà a través de les creacions poètiques pròpies de les persones que hi participin o fent lectura de poemes de dones poetes d’arreu, que es vulguin recordar o reivindicar. En aquest sentit, la Biblioteca Armand Cardona Torrandell oferirà una selecció de llibres de dones poetes per a les lectures.

Als Jardins de la Masia d’en Cabanyes també hi haurà, com cada any, un espai de lectura de contes infantils per a la mainada. Les persones participin en aquesta activitat podran visitar el Centre d’Interpretació del Romanticisme Manel de Cabanyes de manera gratuïta, en una jornada de portes obertes.

Programa

VIII Lectura compartida i encadenada a la Masia d’en Cabanyes.

Jardins de la Masia d’en Cabanyes. Vilanova i la Geltrú

Conduit per la periodista Laura Marín. Acte obert a la participació ciutadana.

11 h.  HOMENATGE A MANUEL DE CABANYES. “LES DONES EN LA VIDA I OBRA DEL POETA”

Xavier Solà de Andrés, “cabanyista” i estudiós de l’autor, farà una aproximació al poeta a través d’una mirada en clau de dona, dels personatges femenins que surten a la seva poesia i de les dones que han parlat de l’autor.

Lectura voluntària i encadenada d’una selecció dels seus poemes a partir del llibre “Manuel de Cabanyes. Poemes essencials amb selecció, traducció i comentaris d’Oriol Pi de Cabanyes”.

11:45 a 12 h. Pausa aperitiu

Gentilesa de Coquo Càtering i Celler de Viticultors del Garraf, que col·laboren a l’acte oferint un petit aperitiu i copa de cava.

12 h. HOMENATGE A LA POESIA I A LES DONES POETES

En un moment en què dones extraordinàries il·luminen el món de la poesia, el CIRMAC vol retre homenatge a les dones poetes d’ací i d’arreu.

Presentació a càrrec del poeta i historiador vilanoví Gener Barjola, amb la participació de les poetes de la comarca: Agustina Moya, Blanca Deusdad, Cèlia Sanchez-Mústich, Cesca Calaf, Cristina Grisolía, Dolors Juan Hill o Mª Pau Talegón entre d’altres, que compartiran alguns dels seus poemes. També hi prendran part membres de l’Associació de Dones La Frontissa.

La darrera part de l’acte es destinarà a la lectura lliure de poesia, amb la participació ja consolidada del col·lectiu poètic la Lluna en un Cove i de tothom que vulgui posar  la seva veu a la poesia.

Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No