Can Llopis

El Museu Romàntic de Sitges inicia els treballs per a la seva reobertura, l’any vinent

L’aprovació del projecte de climatització permet desbloquejar l’actuació de reforma i adaptació de l’edifici

Redacció Sitges 09-05-2019 16:38 Lectures 1384
Museu Romàntic Can Llopis. Museus de Sitges

Museu Romàntic Can Llopis. Museus de Sitges

El Consell General del Consorci del Patrimoni de Sitges, reunit avui, ha aprovat el projecte de climatització del Museu Romàntic – Can Llopis. Amb un pressupost total de 655.000 euros, aquest tràmit permet desbloquejar el procés per a executar les obres de reforma i adaptació que necessita el Museu Romàntic, que li permetrà obrir de nou en el segon semestre del 2020.

El projecte de climatització és l’actuació més complexa de les previstes a Can Llopis per adaptar-lo a les necessitats actuals com a museu públic. Amb l’aprovació avui de l’actuació s’inicia el tràmit per obrir el concurs públic. Les obres està previst que comencin la propera tardor i que tinguin una durada d’entre quatre i cinc mesos. L’edifici de Can Llopis, de 225 anys d’història, no havia tingut fins ara de sistema de climatització, una eina imprescindible per adaptar-se a les necessitats museístiques del segle XXI.

Un cop s’implanti el sistema de climatització es procedirà a altres actuacions de reforma i consolidació de l’edifici, així com la implantació del projecte museogràfic. Entre les accions previstes hi haurà la reparació de les cornises, la restauració dels porxos, la millora del sistema elèctric i la instal·lació d’un ascensor. Paral·lelament, també es treballarà en un nou disseny del projecte museogràfic, que reforci les col·leccions, els fons i els itineraris del museu.

L’execució del projecte de climatització requereix una intervenció en l’interior de l’edifici i en la terrassa, on s’instal·laran les màquines per tal que no tinguin impacte visual sobre l’exterior. A les golfes –sota la teulada– s’instal·larà un sistema de distribució, mentre que a cada sala, entre les cortines i els porticons, s’ubicarà una consola que canalitzarà la climatització.

El Museu Romàntic - Can Llopis es troba situat en un edifici d’estil neoclàssic, construït el 1793. Deu els seu nom al primer propietari, el notari Manuel Llopis i Falç, que el va adquirir al seu cosí, Josep Bonaventura Falç i Roger, qui l’havia fet construir inicialment per a ell dins del perímetre de terres que va urbanitzar fora de les muralles de la vila, en el que va ser el primer eixample sitgetà, a finals del segle XVIII.

El darrer hereu de la família, el diplomàtic Manuel Llopis de Casades (1885-1935), va cedir la casa pairal a la Generalitat de Catalunya perquè fos convertida en museu. L’esclat i les conseqüències de la Guerra Civil van endarrerir els tràmits, que van ser represos el 1943 en ser ofert de nou l’edifici a la Diputació de Barcelona.

L’adequació com a museu es va iniciar el 1946. El 1949 es va obrir al públic la planta noble i, posteriorment, la planta baixa, el jardí, el celler i la biblioteca. De la casa original se’n conserva íntegrament l’estructura i la decoració dels murs.

Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

Entitats ecologistes i animalistes demanen a les administracions públiques que es limiti l'ús de la pirotècnia per l'afectació a la salut de persones i animals per contaminació acústica i també per contaminació de l'aire.

Creus que s'hauria de limitar l'ús de la pirotècnia?


No