Literatura

La Mulassa acull la presentació a Vilanova de la novel·la "I la mort tindrà el seu domini", de Rosa Calafat

Redacció Vilanova i la Geltrú 23-05-2019 9:35 Lectures 1124
Coberta de ''I la mort tindrà el seu domini'. Eix

Coberta de ''I la mort tindrà el seu domini'. Eix

L'acte, organitzat per Desperta!, El Gall Editor i la llibreria La Mulassa, se celebrarà dissabte dia 25 de maig, a les 19.30h.

"I la mort tindrà el seu domini" és primera novel·la de la lingüista mallorquina Rosa Calafat. Professora de la Universitat de les Illes Balears i membre del Consell Assessor de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, ha publicat diversos llibres sobre Sociolingüística ("Sabotatge a la llengua catalana", "Torcebraç entre dues cultures", "Per a un ús ètic del llenguatge"). Amb aquesta primera incursió en el camp de la novel·la, Calafat s'ha adjudicat el Premi Ciutat de Palma Llorenç Villalonga de Novel·la 2018, que, tot i ser poc conegut al Principat, és un dels més ben dotats de la literatura catalana. El jurat del premi en va destacar "l'estructura del relat, el món mitològic que s'hi representa, els tocs surrealistes de l'obra, l'humor negre i el tractament paròdic de la violència".

A través de les veus i les vivències de dues dones -una filla i una mare morta-, la novel·la s'endinsa en el món de les passions humanes amb un relat que explora els límits de la vida i la mort, l'amor i l'odi, la tendresa i la crueltat, Déu i el Dimoni...

D'altra banda, la novel·la destaca també per la riquesa de la seva llengua, que es mou entre l'estricta correcció de l'estàndard i el vivíssim català de la Mallorca més profunda.

Es tracta, en definitiva, d'una entrada fulgurant en el panorama literari català per part d'una autora de la qual es parlarà molt en els propers anys.

A l'acte de presentació hi intervindran Joan Terol, professor de llengua i literatura catalanes, el filòleg Josep M. Domènech i l'autora.

El que n'ha dit la crítica:

"Llegiu, però, 'I la mort tindrà el seu domini' i arribareu a comprendre què és realment la literatura, la Literatura de debò, la Gran Literatura. Na Rosa Calafat, en aquesta seva primera obra, ho ha aconseguit, ha enllestit de forma magistral una primera obra de gran qualitat, genial i absorbent, una primera obra a l'abast de quasi bé ningú." (Rafel Oliver, "N'Alí")

"És una novel·la brutal, salvatge, ferotge..." (Salvador Cardús, presentació de la novel·la a Palma)

Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

Des que l'any 2006 la llei antitabac va prohibir fumar a l'interior bars i restaurants, molts establiments han optat per dotar de calefacció les seves terrasses a l'aire lliure. Es calcula que una terrassa amb quatre estufes en marxa 8 hores al dia emet tant CO2 com viatjar en cotxe 350 quilòmetres.

Què et sembla la prohibició de les estufes a les terrasses dels bars que algunes ciutats han començat a aplicar?


Malament