Memòria històrica

La Fundació Apel·les Fenosa dona documentació sobre l’exili i la transició a l’Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià

La documentació lliurada conté un conjunt de pamflets editats a Catalunya entre la dècada dels seixanta i dels setanta per diferents grups catalanistes i publicacions editades pels exiliats catalans

Redacció El Vendrell 30-05-2019 11:31 Lectures 2088
La Fundació Apel·les Fenosa dona documentació sobre l’exili i la transició a l’Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià. EIX

La Fundació Apel·les Fenosa dona documentació sobre l’exili i la transició a l’Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià. EIX

La Fundació Apel·les Fenosa ha lliurat un grup de documents sobre l’exili i la Transició pertanyents a l’escultor català Apel·les Fenosa a l’Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià. Així, l’Arxiu, dipositat a Poblet, amplia la seva col·lecció documental sobre República, Guerra Civil i Transició.

La documentació lliurada per la Fundació Fenosa conté un conjunt de pamflets editats a Catalunya entre la dècada dels seixanta i dels setanta per diferents grups catalanistes i publicacions editades pels exiliats catalans, d’entre les quals: Boletín de la Unión de Intelectuales españoles; Bulletin d’information de “Solidarité catalane”; Canigó: bulletin d’information de la “Societé française des amis de la Catalogne”;  Catalònia: publicació bimensual catalana; Catalunya: òrgan de l’Aliança Nacional de Catalunya a París i Zona nord de França; Fulls d’informació / Assemblea de Catalunya; Quaderns de l’exili; Sem i serem: butlletí trimestral del Grup de Catalans Exiliats a París; Som!!: òrgan mensual de les Joventuts d’Esquerra Republicana Estat Català; La Veu de Catalunya: butlletí interior de la Lliga Catalana.

Per la seva part, l’Arxiu Montserrat Tarradellas Macià ha proporcionat a la Fundació Apel·les Fenosa documentació pertanyent al fons Just Cabot i Ribot per tal que la pugui incloure en una mostra que està preparant sobre la Galeria Mirador, que va ser fundada per Just Cabot, Víctor Hurtado i Lluís Montanyà a París, entre els anys 1948 i 1955.

 

La relació Fenosa i Tarradellas

Apel·les Fenosa i Josep Tarradellas van néixer el mateix any, el 1899 a Barcelona, també van morir al mateix any, el 1988, a París l’escultor, i a Barcelona el President de la Generalitat.

Es van relacionar als anys de la República a Barcelona i tots dos van marxar a l’exili a França. Fenosa va trobar sovint Tarradellas a París.

En la seva tornada a Catalunya, Tarradellas va visitar Fenosa al Vendrell per veure l’evolució del Monument a Pau Casals i va ser rebut pel consistori vendrellenc.

Tarradellas va presidir les inauguracions de les exposicions d’Apel·les Fenosa a la Sala Gaspar de Barcelona, com es pot veure en una fotografia feta a la mateixa Sala Gaspar, i també la mostra de 4 Escultors del 99, que compartien amb els altres escultors nascuts, com ells, al 1899: Rebull, Viladomat i Granyer.

Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

Després de la inhabilitació de president Quim Torra i el rebuig del ple als pressupostos del Parlament, es pot donar per esgotada la legislatura?

Creu que s'haurien de convocar ja les eleccions al Parlament de Catalunya?


No