Cal Figarot

Els Castellers de Vilafranca museïtzen el local per posar en valor el llegat de la colla i atraure nous aficionats

L’entitat ha invertit més d’un milió d’euros en reformar totes les instal•lacions, originals de finals del segle XIX

ACN/ Gemma Sánchez Vilafranca del Penedès 03-07-2019 19:15 Lectures 2058
Pla general de l'espai on els Castellers de Vilafranca relaten la història de la colla, en el marc de la museïtzació del local Cal Figarot. Castellers

Pla general de l'espai on els Castellers de Vilafranca relaten la història de la colla, en el marc de la museïtzació del local Cal Figarot. Castellers

Els Castellers de Vilafranca acaben d’enllestir una reforma íntegra per museïtzar Cal Figarot, l’històric local d’assaig i punt de trobada de l’entitat. L’objectiu de les obres, on els Verds han invertit més d’un milió d’euros els últims tres anys, ha estat posar en valor el llegat de la colla i atraure nous aficionats, mentre també s’ha reforçat la seguretat per a la pràctica castellera. “Volem que tothom sàpiga que som hereus d’una tradició centenària”, destaca el president de la colla, Joan Badell, que defensa la importància de “donar a conèixer, explicar i transmetre” tot el que hi ha rere les camises verdes. L’entitat inaugurarà oficialment la reforma aquest diumenge a partir de les 11 h.

L’edifici data de finals del segle XIX i la colla s’hi va instal•lar fa més de 35 anys. Entre les novetats introduïdes ara, destaca la gran escultura metàl•lica de la Torre de 8 neta situada a l’entrada, pràcticament de mida real, la qual s’ubica prop d’una nova botiga de marxandatge de l’entitat.

Pel que fa a l’espai on fins ara es mostrava la història de la colla, s’hi ha fet una reforma general amb un nou format d’imatges que van des dels balls de valencians del 1800 fins les últimes grans construccions assolides pels Verds. L’explicació va acompanyada de panells didàctics i d’un audiovisual que permet endinsar-se a un 3 de 10 amb folre i manilles en plena diada de Sant Fèlix.

Pel que fa a la nau i al pati on els Verds celebren els assajos, les obres dels últims tres anys s’han centrat en elevar l’alçada màxima de l’edifici per facilitar la pràctica de grans castells i s’ha ampliat l’espai a l’aire lliure per encabir més gent. Dins la nau, també s’ha incorporat una xarxa de seguretat “revolucionària” que s’adapta a totes les construccions, assegura Badell, qui també celebra la reforma del bar restaurant amb l’objectiu d’atraure més públic general.

El president dels Verds apunta que la reforma va començar fa tres anys per diverses necessitats relacionades amb la seguretat i perquè el volum de visitants cada cop ha anat a més, bé siguin grups d’escolars, d’empreses o de turistes –molts dels quals també s’hi acosten a títol individual-.

La previsió de la colla és definir un programa de visites guiades que també incloguin un taller de castells. Per facilitar les visites de grups reduïts o persones a títol individual, els Verds no descarten crear un sistema d’audioguia.

Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

Si no han d'estudiar, ni treballar, ni fer la neteja obligada, ni el temps acompanya per sortir al carrer, ni el "no fer res" és una opció, què t'agrada fer a casa quan tens una estona per a tu?

Quan tens temps lliure a casa, quina és l'activitat de lleure que prefereixes fer?

Llegir
Veure la TV
Cuinar
Fer manualitats
Escriure
Meditar
Jugar
Altres