Cantautor penedesenc

Cesk Freixas: “El vincle social i emocional de la cançó d’autor està en la seva vessant reivindicativa i poètica”

Sant Pere de Riudebitlles celebra La Trobada de cançó d’autor dels Països Catalans el proper dissabte i avui rep Lluís Aragonés amb ‘El cant de les primaveres lliures’

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La cançó i la protesta, però també la poesia es reuneixen a La Trobada, la cita amb la cançó d’autor dels Països Catalans de Sant Pere de Riudebitlles, aquest dissabte 27 de juliol. Abans, el dijous, l’escriptor Lluís Aragonés protagonitza una taula rodona, al costat del cantautor Cesk Freixas, amb la presentació del llibre El cant de les primaveres lliures, la cançó protesta: els himnes que canvien el món. Del sud i del nord, de Victor Jara a Bob Dylan; i d’est a oest, de Brassens a Ovidi Montllor, la cançó d’autor si no ha canviat el món almenys ha estat testimoni de la protesta. L’acte servirà per obrir la 15a edició de La Trobada.

Cesk Freixas, juga a casa i és un dels impulsors i coordinadors de La Trobada al costat d’una comissió local, amb qui des del primer dia han cercat apropar la cançó d’autor al públic i oferir un nou espai als cantautors per a la divulgació de la música i les lletres, que sempre han tingut una funció artística i social. “El vincle social i emocional de la cançó d’autor està en la seva vessant reivindicativa i poètica”, constata Freixas. El compromís està servit i les veus que pujaran a l’escenari per commemorar catorze anys de cançons d’arreu, seran Pau Alabajos, del País Valencià que ja ha participat en anteriors edicions; Meritxell Gené, de les terres de ponent i també coneguda de La Trobada; Verdcel, també de terres valencianes; la veu mediterrània de Maria José Cardona des de Formentera; i Pere Figueres, de la Catalunya Nord, que manté viva l’espurna del folk i la cançó tradicional. Al llarg dels anys, la cita ha comptat amb veus com Maria del Mar Bonet, Quico Pi de la Serra, Pere Tàpias i Mazoni, entre d’altres. En aquesta edició compta, a més, amb la presentació a càrrec de la periodista Txell Bonet, que obrirà l’acte i anirà introduint tots els participants.

La proposta i la protesta. La programació escenifica la diversitat de la parla i dels estils musicals del país, al mateix temps que assenyala les reivindicacions socials que neixen per ser transformacions. Petites o grans revolucions permanents es mantenen vigents i passen de generació en generació cantades, en un món canviant, però on les veritables transformacions escassegen i les lluites continuen.

Cesk Freixas ha fet un forat en la gira de presentació del seu darrer disc, Festa Major, per gaudir de l’espai que La Trobada ofereix “a un gènere que és minoritari” i en canvi ha estat capaç de mobilitzar milers de persones en determinats moments.

La música pren la paraula. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local