Pintura

Canano estrena col·lecció al Fòrum Berger i Balaguer

La cèntrica sala de la Fundació Pinnae acull una nova exposició de l’artista del realisme màgic, del 23 d’agost al 6 d’octubre

Bàrbara Scuderi Vilafranca del Penedès 21-08-2019 13:48 Lectures 1862
Canano durant el muntatge aquest dimecres al matí al Fòrum Berger i Balaguer. Eix

Canano durant el muntatge aquest dimecres al matí al Fòrum Berger i Balaguer. Eix

La poesia pictòrica i la filosofia de Canano (Joan Hurtado) es rebel·len i apareixen amb una màgica sonoritat en la seva nova col·lecció. Sintetitzant essències, el món màgic de la música és la mostra que s’inaugura aquest divendres 23 d’agost a la Sala d’exposicions del Fòrum Berger i Balaguer, de la Fundació Pinnae, a Vilafranca del Penedès.

La nova obra de Canano sintetitza, novament, el contrast entre la realitat i l’abstracció. El seu expressionisme viu, ara a través de diferents instruments, el protagonisme intel·lectual i artístic del seu creador. Una simfònica de sensacions; una òpera que emergeix de la creativitat del pintor, per convertir un objecte en subjecte, amb llibret original i missatge contundent. Canano explora entre conceptes i extreu realisme i màgia. D’aquí que el conjunt de la seva obra s’hagi gosat universalitzar sota l’etiqueta del realisme màgic.

Els instruments simbolitzen la matèria inerta que unes mans converteixen en música. Però Canano va més enllà i recupera els petits éssers humans, que acompanyen la seva obra, i que representen pèrdues, neguits, victòries i reptes. L’univers, com els objectes és la immensitat que fa petita la humanitat.

L’exposició aplega una vintena d’obres, de diversitat de formats. L’obra de gran format de Canano, al costat dels treballs en paper artesanal, envairan l’espai del Fòrum Berger i Balaguer, de negres sobre blancs i blancs sobre negres, entre tonalitats més pastel, i la diversitat de tècniques amb que l’artista construeix el seu imaginari.

Des del seu estudi a Sant Martí Sarroca, Canano esdevé una de les figures que sobresurt dins del paisatge artístic actual, per la seva tenacitat, el contrast, el seu treball meticulós, detallista i caòticament ordenat. El taller de l’artista és un laboratori, en que la física dels pinzells, espàtules i mans juga amb la química dels pigments, dels acrílics i dels silencis que reflexa en una obra que respira, expira, i està tan viva com la poesia que transmet. Una obra d’art és aquella que, més enllà del seu treball artesanal, és capaç de transcendir.

La nova exposició de Canano torna a ser una mostra d’obres d’art, particularment seleccionades, del treball del darrer any i dels darrers dies, perquè el públic pugui gaudir-ne, esplaiar-se i escoltar amb els ulls una simfonia de figures i tonalitats brillants; entre arpegis pictòrics, i una poesia andante, en dansa entre un tempo adagio i moderato, fins el 6 d’octubre. El que s’esdevingui després, serà una nova expansió de l’univers Canano.

Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No