Premi Nacional de fotografia

Mor el fotògraf i publicista Lepoldo Pomés als 87 anys

Va ser un dels referent de la imatge contemporània catalana de la segona meitat del segle XX i responsable de les campanyes nadalenques de Freixenet

ACN Sant Sadurní d'Anoia 27-08-2019 18:45 Lectures 4223
El fotògraf Leopoldo Pomés amb una de les seves fotografies publicitàries al fons el març del 2015 . ACN

El fotògraf Leopoldo Pomés amb una de les seves fotografies publicitàries al fons el març del 2015 . ACN

El fotògraf, creador publicitari i realitzador cinematogràfic Lepoldo Pomés (Barcelona, 1931) ha mort als 87 anys. Apassionat per la imatge, va ser un dels referent de la fotografia contemporània catalana de la segona meitat del segle XX i va esdevenir un innovador en el camp publicitari. Entre d'altres guardons, va rebre la Medalla d'Or al Mèrit Artístic de l'Ajuntament de Barcelona, el Premi Nacional d'Arts Plàstiques i la Creu de Sant Jordi, el Premi Nacional de fotografia del Ministeri de Cultura i era membre d'Honor de l'Acadèmia del Cinema Català. Alguns dels seus espots, com els del conyac Terry o les campanyes nadalenques de Freixenet, van obtenir un gran ressò.

Pomés va adquirir l'any 1946 la seva primera càmera i es va iniciar en la fotografia. Va contactar amb el grup Dau al Set el 1953 a través de Modest Cuixart. Dos anys després, es va presentar la seva primera exposició, a les Galeries Laietanes de Barcelona. El 1958, arran de la seva participació en l'Anuari de la Fotografía Española, va aconseguir el reconeixement internacional. Dedicat professionalment al cinema i la fotografia publicitaris, el 1961 va crear els Estudis Pomés, i va exercir aquesta activitat fins el 2006.

Va dirigir, juntament amb Víctor Sagi, l’espectacle de l’obertura de la Copa Mundial de Futbol del 1982 i va participar en la creació de la campanya d’imatge de la candidatura de Barcelona per a l’organització dels Jocs Olímpics del 1992.

En l'àmbit de la fotografia destaca 'Arquitectura modernista' (1968, text d’Oriol Bohigas), el catàleg 'Arquitectura y lágrimas' (1975), el llibre de bibliòfil 'Ventanas', versions de poemes de Rilke (1980), la recopilació 'Leopoldo Pomés. Imágenes 1955 – 1997' (1997, amb textos d’Eduardo Mendoza, Alexandre Cirici, Oriol Bohigas i ell mateix), 'Leopoldo Pomés. 95 fotografías y 6 zapatos' (2001), 'Toros' (2001, text d’Ángel Sánchez) i 'La mirada' (2008).

Interessat en la gastronomia, és autor de 'Teoria i pràctica del pa amb tomàquet' (1985), 'Història del Restaurant de les Set Portes. 150 anys de vida catalana' (1989, text de Josep Maria Carandell) i 'Comer es una fiesta' (2004), i va ser cofundador del restaurant Flash Flash de Barcelona (1970).

És autor del llargmetratge 'Ensalada Baudelaire' (1978) i el 2015 va publicar els reculls de poemes 'Vidre de nit' i 'Polvo de sombras'. A Barcelona li han dedicat retrospectives al Palau de la Virreina (1997) i a la Pedrera ('Leopoldo Pomés. Flashback', 2015).

El seu cinema publicitari va ser reconegut amb premis a Canes (1965), diversos premis Rizzoli i un Lleó d’Or a Venècia (1982).

'No era pecat'

Pomés va presentar a Barcelona el passat 11 de juny el llibre 'No era pecat' (Edicions 62), una obra sobre els seus records i les seves vivències. "Com més passa el temps, més m'agrada mirar, és que és una cosa que realment no la forço", va ressaltar el fotògraf.

Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No