Festa Major 2019

Els balls de la Festa Major de Vilafranca es planten i no ballaran al carrer de la Palma

Els antecedents repetits de violència i agressions en aquest tram de la processó de Sant Fèlix obliga els balls del seguici a prendre mesures per garantir la seva seguretat

Redacció Vilafranca del Penedès 28-08-2019 18:30 Lectures 5703
Els balls de la Festa Major de Vilafranca es planten i no ballaran al carrer de la Palma. EIX

Els balls de la Festa Major de Vilafranca es planten i no ballaran al carrer de la Palma. EIX

Els balls de la Festa Major de Vilafranca s'han plantat i han decidit no ballar al carrer de la Palma en la propera processó de Sant Fèlix. En un comunicat, els grups del seguici asseguren que "des de fa anys en el tram del carrer de la Palma durant la processió del dia 30 es produeixen incidents de caire violent i irrespectuós que atempten contra la integritat i seguretat dels que hi formem part". Entre aquestes incidències, els balls relatenque s’hi ha donat agressions físiques i tocaments, intimidacions verbals als balladors, danys a les peces i en general un ambient hostil que els genera "por i malestar; sobretot a les i els adolescents i als infants".

Els balls lamenten que tot i que aquest tema s’ha abordat en múltiples reunions amb els responsables de l’Ajuntament i administradors, les mesures que s'han dissenyat no donen solució al problema, segons ells: "han establert mesures tals com dotar d’efectius policials a les puntes del carrer de la Palma, ampliar l’horari dels “punts liles”, penjar una pancarta informativa, oferir una formació sobre agressions sexuals als membres dels balls".

Els membres del seguici de Sant Fèlix consideren que "quan es parla de violència o agressions de qualsevol origen i mena, cal actuar de forma decidida i valenta; i en cap cas s’ha de defugir de la realitat menystenint-la": "El sentir actual dels balls és de total inseguretat i por, alhora que de manca de protecció per part de l’Ajuntament. Arribat a aquest punt, i sense un ànim clar de compromís per part de l’Ajuntament de cercar entre tots accions que previnguin i erradiquin els incidents esmentats, els balls ens trobem obligats d’agafar les regnes de la situació i actuar en nom propi a fi de poder ballar amb seguretat i dignitat".

Per això els balls han decidit com a acte de protesta "no ballar en tot el tram del carrer de la Palma (seguint la recomanació dels administradors) però, a més a més, fer-ho sense música i passant tots els balls i colles castelleres de forma organitzada i compactada". Aquesta darrera mesura possiblement afectarà a la normalitat de la processó durant aquest tram i els carrers contigus, per això els balls demanen disculpes pel perjudici a la festa: "entenem que la festa major no mereix aquest perjudici, però és a raó de la defensa dels drets personals i materials dels qui formem el seguici. Demanem a la ciutadania recolzament i comprensió pels acords presos i per una Festa Major lliure d'agressions. Esperem i desitgem que l’Ajuntament per a anys vinents entomi aquest fet com el que és, amb total sensibilitat i compromís, prenent les mesures oportunes perquè aquests incidents no es tornin a produir. La Festa Major de Vilafranca del Penedès no s’ho mereix".

El comunicat anunciant aquestes mesures compta amb el suport dels Amics del Drac de Vilafranca del Penedès, Balls de Diables de Vilafranca del Penedès, Ball d’en Serrallonga de Vilafranca del Penedès, Ball de l’Àliga de Vilafranca del Penedès, Gegants de Vilafranca del Penedès, Ball de Nans de Vilafranca del Penedès, Ball de Capgrossos de Vilafranca del Penedès, Ball de Cotonines de Vilafranca del Penedès, Ball de Panderetes de Vilafranca del Penedès, Ball de Pastorets de Vilafranca del Penedès, Ball de Cercolets de Vilafranca del Penedès, Ball Pla de Vilafranca del Penedès, Ball de Figuetaires de Vilafranca del Penedès, Bastoners de Vilafranca del Penedès, Ball de Panderos de Vilafranca del Penedès, Ball de Gitanes de Vilafranca del Penedès, Falcons de Vilafranca del Penedès, la Colla Jove de Vilafranca del Penedès, els Xicots de Vilafranca del Penedès i la Moixiganga de Vilafranca del Penedès.

Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

La comarca del Garraf està registrant en els darrers dies un repunt dels casos de coronavirus entre la població i la Generalitat ha suspès els ingressos, les visites i les sortides de les residències de gent gran de Sitges

Creus que la població s'ha relaxat i no compleix amb les mesures de prevenció de contagis?


No