Literatura

Bienve Moya: “La fantasia està feta de realitats que poden ser molt etèries“

L’escriptor i folklorista Bienve Moya presenta 'Criatures fantàstiques de l’imaginari col·lectiu'. Dijous 28 de novembre a la llibreria Llorens de Vilanova i la Geltrú (19 hores)

Bàrbara Scuderi Vilanova i la Geltrú 24-11-2019 21:53 Lectures 2610

La literatura i la tradició oral han creat i s’han recreat al voltant d’infinitats de criatures fantàstiques, llegendes i mites. El vilanoví Bienve Moya recull una acurada i particular selecció en la seva nova publicació. Criatures fantàstiques de l’imaginari col·lectiu. 100 bubotes, sorges, gorguins i altres éssers quimèrics. (Cossetània Edicions).

El treball és fruit d’una vida de lector, investigador i amant de les lletres, l’imaginari col·lectiu popular i literari. Les referències són una proposta de viatge per la imaginació i la fantasia, gestades des de la mitologia clàssica fins als Replicants de Blade Runner, passant per Jorge Luis Borges i Joan Maragall, entre d’altres autors, a banda d’una tradició oral, de mites i personatges traspassats de la realitat a la llegenda, de les dites a l’imaginari creatiu, d’autoria anònima i llegat universal.

Un exercici de selecció, que travessa el món oníric i el paisatge més fantàstic de la literatura, per aterrar –sempre amb un peu a casa–, entre personatges de l’ideari popular, coneguts i desconeguts, però presents arreu. Des de Lo tio Pep, fins al Yahoo dels viatges de Gulliver. El menú de criatures fantàstiques no és ni casual ni trivial. Les 100 criatures fantàstiques de Moya recullen fragments de la cultura popular, que escrita o de forma oral, és també un mirall amb analogies del present. Personatges-mirall, que es poden reconèixer avui dia encara, pels carrers de petits pobles, vora el mar, o bé a les portades de diferents mitjans o en la petita i en la gran pantalla.

Del viratge literari a les llegendes més populars, Les criatures fantàstiques de Bienve Moya, es presenten ordenadament, a manera de guia, i amb la riquesa del llenguatge del seu autor, que rescata (sempre) una rica relació de paraules, bé d’origen i presència dialectal, o bé oblidades. “Hi ha paraules, ara en oblit, que fonèticament i gràficament són més explícites, respecte les actuals”. I com les paraules els personatges. Vet aquí els cagaelàstics, per exemple; i els sorges i gorguins, recollits en aquest llibre de màgics personatges. Són monstres, protagonistes nascuts de la fantasia dels seus autors i emergents de les pàgines de la literatura universal.

Moya, traça un itinerari alfabètic, per presentar personatges, que també han estat reals, però a qui acompanya el mite, la llegenda o el relat d’una història fantàstica, com el recull de personatges de l’èpica medieval catalana, per exemple. A cada criatura l’acompanya la seva adscripció literària o llegendària, els antecedents i fins i tot les analogies amb el present, en molts casos, amb el sentit del rigor i l’humor de l’autor.

Benvingudes les criatures de Moya, que de ben segur, en més d’un cas, es trobarien plàcidament acompanyades, en aquest món ple de bubotes –fantasmejant– que en qualsevol moment sorgeixen des del racó més recòndit i en el moment menys esperat. “La fantasia està feta de realitats que poden ser molt etèries”, explica Moya. I viceversa, podríem afegir.

L’autor, al costat de l’escriptor Antoni Munné-Jordà, presenta el llibre aquest dijous 28 de novembre a la llibreria Llorens Llibres de Vilanova i la Geltrú.

Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

La comarca del Garraf està registrant en els darrers dies un repunt dels casos de coronavirus entre la població i la Generalitat ha suspès els ingressos, les visites i les sortides de les residències de gent gran de Sitges

Creus que la població s'ha relaxat i no compleix amb les mesures de prevenció de contagis?


No