Sense sexisme

Santa Margarida i Els Monjos i Castellví de la Marca tindran rues de carnaval sense cançons de caràcter sexista

Esther Marmaneu: “és una campanya en positiu en la que no prohibim res ni sancionarem a ningú, però oferim l'incentiu de l'augment de la subvenció a les carrosses i comparses que sí que ho facin”

Santa Margarida i Els Monjos i Castellví de la Marca tindran rues de carnaval sense cançons de caràcter sexista. Ramon Filella

Santa Margarida i Els Monjos i Castellví de la Marca tindran rues de carnaval sense cançons de caràcter sexista. Ramon Filella

Les rues de carnaval de Santa Margarida i Els Monjos i Castellví de la Marca arribaran enguany amb la novetat que les cançons que acompanyen les coreografies de les diferents comparses i carrosses seran amb lletres no sexistes. Els ajuntaments dels dos municipis penedesencs han consensuat una campanya de sensiblització en la que es premiarà els grups participants a les respectives rues amb subvencions extra si no utilitzen cançons sexistes en les actuacions.

La regidora d'Igualtat i Cultura de l'Ajuntament de Santa Margarida i Els Monjos, Esther Marmaneu, ha explicat que “és una campanya en positiu en la que no prohibim res ni sancionarem a ningú. Es per aquest motiu que oferim l'incentiu de l'augment de la subvenció a les carrosses i comparses que sí que ho facin. Pensem que és una bona manera de sensibilitzar els participants en el carnaval”.

Santa Margarida i Els Monjos ja va posar en pràctica aquesta novetat l'any passat, però unicament a nivell de recomanació. En el carnaval d'aquest 2020 s'ha apostat per afegir-ho a les bases formals de participació a la rua. Marmaneu ha assenyalat que “ara mateix som dos ajuntaments els que ho fem, però el nostre objectiu és que altres municipis s'hi vagin afegint. Olèrdola, Sant Martí Sarroca i Calafell ho han incorporat enguany com a recomanació i volem que aquesta xifra augmenti”.

Més diners per als participants

Per la seva banda, Eliseu Alegre, regidor de Joventut i Igualtat de Castellví de la Marca, ha indicat que “hem tingut una bona resposta per part de les comparses i carrosses i esperem que en els propers anys aquest tema ja formi part de la normalitat del carnaval”. En el cas de Santa Margarida i Els Monjos, els grups que compleixin amb la normativa tindran una subvenció total de 150 euros les carrosses i de 90 euros les comparses i en el cas de Castellví de la Marca una aportació addicional de 50 euros a la subvenció inicial tant si són carrosses com comparses.

Per tal de garantir que els participants a les desfilades compleixen amb la normativa, els grups han hagut de fer arribar en els últims dos mesos als respectius ajuntaments el llsitat de cançons que ballaran en els recorreguts. Les regidories s'han encarregat d'avaluar-les i donar el corresponent vist-i-plau. Per a fer aquesta tasca s'ha comptat amb l'ajuda de l'assemblea feminista La Ruda.

En total, s'han avaluat 250 cançons en 5 idiomes diferents. Esther Marmaneu ha explicat que “estem molt agraïts de la col.laboració de les comparses i de les carrosses. Som molt conscients de la feinada que tenen per a preparar-ho tot i que això ha estat una càrrega afegida d'hores de dedicació, però entre tots hem de treballar per acabar amb la xacra del masclisme i del micromasclisme que, sovint, passa molt més desapercebut”.

Mentres, des de l'assemblea feminista La Ruda s'han felicitat de la inciativa que han dut a terme els dos ajuntaments penedesencs. Des de La Ruda assenyalen que “celebrem el pas donat per Santa Margarida i Els Monjos i Castellví de la Marca, però al mateix temps exigim que sigui una mesura que tots els ajuntaments del Penedès vegin com necessària i obligatòria”.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!