Carnaval 2020

El Garraf i el Penedès ploren la fi del Carnaval

L'Enterro de Sa Majestat Carnestoltes ha tancat una setmana de disbauxa màxima als principals municipis del territori

Redacció/ ACN/ Jordi Pujolar Sitges 26-02-2020 1:12 Lectures 4586
Sitges plora la fi del Carnaval. ACN

Sitges plora la fi del Carnaval. ACN

El regnat de Sa Majestat Carnestoltes ha acabat i els actes d'aquest Dimecres de Cendra posen posa punt i final a una setmana on ha regnat la disbauxa, la sàtira, els lluentons i les plomes als principals municipis del Penedès i Garraf. A Sitges, com marca la tradició, la comitiva encapçalada per la Reina del Carnaval, les ploraneres i els sitgetans que han volgut mostrar els seus respectes al Rei del Carnaval han dut les seves despulles des de l'Ajuntament fins a la platja de la Fragata, on s'han llegit les seves últimes voluntats abans d'incinerar-lo en una gran foguera. Sitges clou així una edició per la que han passat prop de 300.000 visitants al llarg de tota la setmana. A Vilanova i la Geltrú, la casa mortuòria del rei Carnestoltes s'ha instal·lat un any més al Teatre Principal, on s'han acumulat llargues cues de vilanovins per donar el darrer comiat al Carnaval de Vilanova i la Geltrú. Per al comiat del rei, La Medusa Rocks ha escollit un dels més tradicionals i clàssics uniformes del Carnaval de Vilanova i la Geltrú, la granota blava de la Pirelli, un "imprescindible en el fons d'armari de tots els súbdits de sa majestat". La vetlla ha donat pas a l'"encierro" del Carnestoltes, on mossos i mosses han volgut tenir un últim moment per córrer al costat del rei: "ha estat una cursa ràpida i sense gaires complicacions".

 

L'últim gran acte del Carnaval sitgetà ha anat precedit d'una de les novetats de la programació d'enguany, la formació del dol a Sa Majestat Carnestoltes, una classe magistral del plor, el desconsol i la litúrgia fúnebre a càrrec de l'Associació d’Antigues Aptíssimes, que ha ajudat a tothom a preparar-se per a un digne comiat de la festa.

Ja durant el recorregut cap a l'Enterro, els ànims a la comitiva fúnebre han estat els habitual. Plors, desolació i predomini del negre per dir adeu a la festa més esbojarrada de l'any al municipi. Els carrers del centre de Sitges s'han convertit en un mar de llàgrimes i crits de desconsol, que contrastaven amb la bogeria dels darrers dies.

Un cop a la platja, s'han llegit les darreres voluntats de Sa Magestat Carnestoltes abans de cremar-lo a la foguera. Ha estat, com és tradició, un repàs satíric a l'actualitat carnavalesca i que ha carregat contra la velocitat de les rues, el paper de la Policia Local davant els aldarulls, la rivalitat entre entitats i el rol de l'Ajuntament en la gestió del Carnaval.

Un cop acomiadat Sa Majestat Carnestoltes és ara moment per al protagonisme de la Senyora Quaresma, que arriba a Sitges per posar fi a una setmana d'excessos. Des del mateix passeig de la Ribera, la Senyora Quaresma ha fet el recorregut de tornada fins a la Cap de la Vila on s'han repartit els primers bunyols de vent.

La programació d'actes acabarà oficialment dissabte, amb un vermut de cloenda del Carnaval a l'Hort de Can Falç. Aquesta és una altra novetat de l'edició d'enguany i que servirà també com a acte de lliurament dels premis de concurs de disfresses del Carnaval de Sitges 2020.

Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

La comarca del Garraf està registrant en els darrers dies un repunt dels casos de coronavirus entre la població i la Generalitat ha suspès els ingressos, les visites i les sortides de les residències de gent gran de Sitges

Creus que la població s'ha relaxat i no compleix amb les mesures de prevenció de contagis?


No