Centenari confinat

La Fundació Pau Casals posposa part dels actes del Centenari de l’Orquestra per la crisi del coronavirus

Ajornats els concerts de la Camerata Salzburg, The Orchestra of the Age of Enlightenment i l’Orchestre de Paris

La Fundació Pau Casals posposa part dels actes del Centenari de l’Orquestra per la crisi del coronavirus. ACN

La Fundació Pau Casals posposa part dels actes del Centenari de l’Orquestra per la crisi del coronavirus. ACN

La Fundació Pau Casals ha anunciat aquest dimecres l'ajornament d'una part de la programació prevista pel Centenari de l’Orquestra Pau Casals 1920-2020. La Fundació ha hagut de posposar els tres concerts commemoratius previstos pel 19, 21 i 22 de juny a L’Auditori de Barcelona amb la Camerata Salzburg, The Orchestra of the Age of Enlightenment i l’Orchestre de Paris. Pel que fa a la Diada Pau Casals- Barcelona que se celebra cada any a mitjans de juny, s'ha cancel·lat el concert del violoncel·lista Steven Isserlis previst pel 18 de juny al Palau de la Música Catalana i busca nova data per l’acte del Turó Park de Barcelona. Es mantenen la resta d'activitat que estaven programades a partir de juliol.

Tot i l'ajornament de les principals activitats del Centenari, la Fundació Pau Casals ha explicat en un comunicat que continua treballant per commemorar i difondre el llegat de l’Orquestra Pau Casals a través de contingut digital, articles, recursos en línia i activitat a les xarxes socials, i amb la programació que es desplaçarà a la tardor de 2020 i al llarg de l’any 2021.

En aquest sentit, la Fundació Pau Casals està treballant per trobar noves dates per celebrar els concerts commemoratius del Centenari de l’Orquestra Pau Casals a L’Auditori de Barcelona, amb les orquestres Camerata Salzburg, Orchestra of the Age of Enlightenment i l’Orchestre de Paris. La Fundació Pau Casals també s'ha vist obligada a posposar l’acte de presentació del Centenari. L'organització ha assenyalat que totes les persones que havien comprat entrades per als concerts commemoratius rebran una devolució automàtica en el cas de les entrades comprades per internet i un correu electrònic en cas de les entrades comprades a taquilles, indicant com realitzar la devolució.

També s'han ajornat, a l’espera de concretar noves dates, les Jornades d’Estudi entorn l’Orquestra de Pau Casals que s'havien de celebrar el 6 i 7 de maig a l’Institut d’Estudis Catalans i al Museu de la Música de Barcelona.

D’altra banda, els 'Diàlegs amb música 100 anys de l’Orquestra Pau Casals. Música i compromís Social' que s’havien de celebrar el passat 1 d’abril al CCCB s’han reprogramat pel 27 d’octubre al mateix Auditori del CCCB.

La inauguració de l’exposició del Centenari, dedicada a la història de l’Orquestra Pau Casals s'ha programat pel 24 de novembre al Museu de la Música de Barcelona i pel 26 de novembre al Museu Pau Casals del Vendrell.

Activitats que es mantenen

La Fundació Pau Casals manté la resta d’activitats previstes, que se celebraran complint les condicions i requisits d’higiene i seguretat establerts per les autoritats. Entre aquests actes, s’inclou el concert de l’Orquestra Simfònica Camera Musicae a la Plaça Nova del Vendrell (10 de juliol), el concert de l’Orquestra Simfònica Vozes a la Casa de l’Aigua de Barcelona (27 de setembre), el concert commemoratiu al Palau de la Música Catalana (13 d’octubre) i el concert homenatge al Gran Teatre del Liceu (5 de març de 2021). També segueix endavant la publicació d’una biografia històrica de Pau Casals durant la tardor de 2020 a càrrec de L'Enciclopèdia Catalana.

A banda de la programació que la Fundació Pau Casals impulsa en el marc del Centenari de l’Orquestra Pau Casals, altres institucions i entitats musicals s’han adherit a aquesta celebració amb la voluntat de fer arribar el llegat musical i humanístic de Pau Casals arreu, entre les que destaquen Palau de la Música Catalana, Gran Teatre del Liceu, el Conservatori Municipal de Música de Barcelona, Conservatori del Liceu, Conservatori Superior de Música de Catalunya (ESMUC), L’Auditori Pau Casals del Vendrell, Festival de Pasqua de Cervera, Fundació Victoria de los Ángeles, Escolania de Montserrat, VOZES, l’Orquestra Camerata XXI, l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida -OJC i el Taller de Músics, entre d’altres.

Pel que fa a les entitats adherides al Centenari que tenien activitats previstes i concretades, el 10è Festival de Pasqua de Cervera s’ajorna a la tardor del 2020. A més, es buscaran noves dates pels concerts de l'Orquestra Camerata XXI a L'Auditori Pau Casals del Vendrell que s’havia de fer el 23 de maig i pel Concert Homenatge que s’havia de celebrar el 28 de maig al Conservatori Municipal de Música de Barcelona. De moment, es manté l’exposició del Centre de Documentació de l’Orfeó Català (CEDOC) sobre l’Orquestra Pau Casals que es podrà visitar a l’octubre de 2020, com també el concert de l’Escolania de Montserrat previst pel 22 d’octubre.

Diada Pau Casals

A més del Centenari de l’Orquestra Pau Casals, la Fundació Pau Casals organitza cada any actes i concerts per commemorar la Diada Pau Casals que té lloc a mitjans de juny a Barcelona. En aquest sentit, el proper mes de juny estava prevista la celebració de la Diada Pau Casals-Barcelona 2020, amb un acte al Turó Park el dia 16 de juny, i un concert del violoncel·lista Steven Isserlis i de la pianista Connie Shih al Palau de la Música Catalana el 18 de juny. La Fundació Pau Casals, juntament amb els responsables del Palau de la Música Catalana, s’ha vist obligada a cancel·lar el concert de Isserlis. Les entrades es poden bescanviar per al concert de la Diada Pau Casals – Barcelona 2021, que anirà a càrrec del violoncel·lista Gautier Capuçon, acompanyat del pianista Frank Braley i que tindrà lloc el dia 15 de juny de 2021 al Palau de la Música Catalana, o per altres concerts del Palau.

En el cas de la Diada Pau Casals- Barcelona al Turó Park, s’està treballant per trobar una nova data a la tardor del 2020. Aquesta celebració popular, compta amb la participació de l’Orquestra Xavier Montsalvatge del Institut Artístic Oriol Martorell, el projecte VOZES, un grup de quaranta violoncel·listes coordinats per Lito Iglesias i Peter Thiemann, dirigits pel mestre Antoni Ros Marbà, i la colla castellera Els Nens del Vendrell.

El centenari està impulsat per la mateixa Fundació Pau Casals i el Departament de Cultura, amb la col·laboració de la Fundació 'la Caixa', l’Ajuntament del Vendrell i la Diputació de Tarragona. El programa d’activitats, presentat el passat 2 de març a L’Auditori de Barcelona, té com a objectiu commemorar la història i l’impacte musical de l’Orquestra i reivindicar la figura de Pau Casals com a director d’orquestra.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!