La cultura no s'atura

El 40è FIMPT es trasllada a l'estiu del 2021

ACN/ Gemma Sánchez Vilanova i la Geltrú 19-05-2020 18:21 Lectures 1728
Imatge d'arxiu d'un concert del FIMPT 2017. FIMPT

Imatge d'arxiu d'un concert del FIMPT 2017. FIMPT

La 40a edició del FIMPT (Festival Internacional de Música Popular i Tradicional) se celebrarà del 9 a l'11 de juliol del 2021. Després d'avançar que ajornava l'edició d'aquest estiu, finalment l'Ajuntament de Vilanova ha concretat que trasllada el festival un any enllà "per oxigenar el calendari". "Entenem que si ens retirem no comprometem en absolut la continuïtat del festival, i donem espai a altres esdeveniments per a què es moguin a la tardor", ha afirmat la regidora de Cultura, Adelaida Moya. D'altra banda, l'Ajuntament ha anunciat que prepara una programació d'arts escèniques i plàstiques per emetre-la a través de les xarxes socials durant els mesos de juny i juliol. L'objectiu és "reactivar" econòmicament el món de l'espectacle.

"Ha estat una decisió complexa", ha assegurat la regidora de Cultura, que ha definit l'ajornament del FIMPT fins el 2021 com un canvi acordat "amb coratge i mirada àmplia". Moya ha remarcat que l'Ajuntament de Vilanova descarta traslladar el festival a la tardor "per afavorir i ajudar altres iniciatives culturals de la ciutat".

En aquest sentit, ha recordat que els principals festivals de Vilanova –Nowa Reggae, el Tingladu i Vida- se celebren al juliol, i considera inviable reagendar-los tots passat l'estiu. "Retirar el FIMPT és una decisió que busca oxigenar el calendari i alliberar infraestructura a la ciutat per a altres esdeveniments", ha explicat Moya. Preguntada per les noves dates o anul·lacions de la resta de festivals, però, ha declinat donar detalls a l'espera que es pronunciïn els respectius organitzadors.

Pel que fa al 40è FIMPT, Moya ha destacat que la previsió era presentar-ne el cartell just quan va esclatar la crisi sanitària i es va decretar l'estat d'alarma. Així doncs, no es va arribar a desvetllar el nom de cap artista i la regidora ha preferit no fer-ho tampoc aquest dimarts. Tan sols ha garantit que es manté pràcticament tot el cartell per al 2021, i ha assenyalat que el formen artistes "amics del FIMPT". "Són noms de pes històricament vinculats al festival", ha dit.

Al mateix temps, Moya també ha puntualitzat que enguany no havien designat cap persona per assumir la Direcció artística, després que Jordi Paulí abandonés el càrrec per motius professionals. Sí que havien nomenat, però, un Comissariat expressament per a la 40a edició.

Art a distància

D'altra banda, Vilanova prepara per aquest estiu una programació artística a distància, en una proposta que la regidora ha definit com un "contrapès" a l'ajornament del FIMPT. L'objectiu, ha dit Moya, és donar suport al talent local i reactivar econòmicament el sector de les arts plàstiques i escèniques mentre no poden obrir portes els equipaments culturals de la ciutat.

La regidora ha lamentat que les condicions per obrir el Teatre Principal, l'Auditori i el Centre d'Art Contemporani La Sala són "altament complexes" si s'ha de fer amb un terç de l'aforament –com marca l'estat espanyol en el desconfinament-. Per aquest motiu, el consistori ha optat per organitzar espectacles de música, teatre, dansa, circ i arts plàstiques a porta tancada, els quals s'enregistraran i es difondran a través de les xarxes socials.

Aquesta programació s'emetrà durant els mesos de juny i juliol. A mesura que avanci el desconfinament, Moya confia poder celebrar espectacles de petit format al carrer.

Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No