Crisi del coronavirus

La cultura en lluita: un repte per a l’administració

Joan Margalef (orquestra Metropol) i Josep Contreras (ZeBRASS Marching band) comparteixen les inquietuds del sector musical en un context sense festivals i festes majors amb nous formats

Bàrbara Scuderi Sant Pere de Ribes 20-05-2020 10:33 Lectures 1766
La cultura en lluita: un repte per a l’administració. EIX

La cultura en lluita: un repte per a l’administració. EIX

CULTURA EN LLUITA ! from cultura en lluita on Vimeo.

Cultura en lluita es va impulsar poc després del confinament, amb les primeres cancel·lacions de festivals i esdeveniments. L’objectiu del manifest és mostrar la professionalitat i el vessant més humà d’un sector, en conjunt –des d’artistes, tècnics, programadors i representants– en crisi per l’aturada d’espectacles, amb motiu de la Covid-19.

Joan Margalef, director de l’orquestra Metropol, anunciava fa pocs dies que actuarà a Ribes per Festa Major. Serà un format diferent. Serà una oportunitat diferent, però “orgull d’Ajuntament!”, ha exclamat el músic ribetà, que fa pocs dies rebia la confirmació de l’actuació.

La Metropol mou 27 famílies. Són la cara invisible, rere l’escenari – i a casa– d’un sector que ha volgut expressar la necessitat de mantenir la cultura viva.

Josep Contreras, director musical de la vilanovina ZeBRASS Marching Band, destaca el paper dels artistes i de la cultura durant el confinament “i en molts actes benèfics i solidaris”, com a mostra de la singularitat d’un sector vulnerable a l’excepcionalitat actual.

La reivindicació nacional, i també local, serveix per posar en evidència i visualitzar un sector que a més de la crisi actual viu sense cap mena de regulació a Catalunya i a l’Estat espanyol, que si bé va aprovar un decret d’ajudes el passat 5 de maig, en lloc de revertir oportunitats, va desencadenar una suspensió, en cadena, dels festivals d’estiu encara no ajornats.

En el vídeo que Cultura en Lluita ha penjat a les xarxes el missatge clama que “un poble sense cultura és un poble mut!”. El ritme continua i la cultura és viva. El clam a les administracions és perquè el pressupost en cultura es quedi a cultura. El clam al públic és retornar la proximitat en la recuperació dels escenaris. 

Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No