Festa Major 2020

Maria Tort i Alfred Vert, pubilla i hereu de Sant Martí Sarroca

Josep Maria Padullés: 'Les Pubilles i els Hereus són representants d’un costum que va ser l’eix vertebrador del nostre país'

Redacció Sant Martí Sarroca 28-06-2020 10:47 Lectures 2856
Maria Tort i Alfred Vert, pubilla i hereu de Sant Martí Sarroca. Ajt Sant Martí Sarroca

Maria Tort i Alfred Vert, pubilla i hereu de Sant Martí Sarroca. Ajt Sant Martí Sarroca

El 26 de juny la Comissió de Festes va presentar la Pubilla i l’Hereu de Sant Martí Sarroca 2020, a la Sala de Plens de l’Ajuntament, en un acte restringit a causa de les mesures de seguretat pel Covid-19, en què només hi van ser presents autoritats locals, membres de la Comissió de Festes, la Pubilla i l’Hereu sortint, la Pubilla i l’Hereu entrant i familiars seus.

Enguany, els escollits són Maria Tort Lacambra i Alfred Vert Gil, ambdós de 20 anys, que agafen el relleu de Mar Bàrboles i Kevin Lopes. El president de la Comissió de Festes, Àngel Carayol, va actuar de mestre de cerimònies, coordinant el relleu i donant pas als parlaments.

La regidora d’Educació, Cultura i Festes, Sònia Jansà, va fer un agraïment a la Comissió de Festes per fer possible els actes culturals, tot i les dificultats per organitzar-los.

Per la seva part, l’alcalde de Sant Martí Sarroca, Josep Maria Padullés, va cloure els parlaments indicant que, tot i que ell era el representant legal del poble, la Pubilla i l’Hereu n’eren els representants populars i que, per tant, els seus càrrecs tenien molta importància. Fidel a les seves pinzellades històriques i a la seva experiència notarial, Padullés va explicar l’origen dels termes Pubilla i Hereu dins de la tradició catalana, com les persones que havien d’heretar el patrimoni. Tot i ser un greuge per als altres germans i germanes, aquesta pràctica va permetre que les explotacions agrícoles de Catalunya subsistissin i no es fragmentessin. “Les Pubilles i els Hereus són representants d’un costum que va ser l’eix vertebrador del nostre país”, va dir.

A part dels respectius rams de flors, la Pubilla i l’Hereu entrants van ser obsequiats amb un rellotge. L’acte es va tancar amb una copa de cava per als assistents.

GUIA IL·LUSTRADA DE L'HAVANA XICA

Sitges, només sol i calitges?

Bienve Moya

Vull advertir una vegada més que aquests articles quinzenals no són treballs de divulgació històrica sinó que tenen una deliberada vocació literària. Pretenen sobretot despertar la curiositat i excitar, si és possible, la imaginació sobre allò que va ser un dia, i el caliu què en queda de la foguera que havia estat

ENQUESTA WEB

Amb la mirada posada al 9 de maig, data en què decau l'estat d'alarma, el Govern preveu l'escenari que es pugui aixecar el toc de queda nocturn si les dades actuals es consoliden

El 9 de maig s'aixeca l'estat d'alarma. Creus que és necessari mantenir el toc de queda?


No