Crisi del coronavirus

Vilafranca del Penedès suspèn el Vijazz 2020 degut al repunt de casos de covid-19

Els organitzadors veuen inviable mantenir l'esdeveniment si s'havia de fer sota mínims

Pla mitjà del president de l'Acadèmia Tastavins, Max Margalef, al costat de l'alcalde de Vilafranca, Pere Regull. ACN

Pla mitjà del president de l'Acadèmia Tastavins, Max Margalef, al costat de l'alcalde de Vilafranca, Pere Regull. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els organitzadors del Vijazz Vilafranca 2020 han suspès el festival degut al repunt de casos de la covid-19 que s'estan detectant a diferents punts de Catalunya. La cita s'havia posposat tres setmanes respecte el calendari habitual per guanyar temps en el desconfinament i aconseguir un escenari més favorable per a la celebració d'esdeveniments multitudinaris, però aquest dimarts els responsables del Vijazz han anunciat la suspensió del festival "per responsabilitat". L'Ajuntament de Vilafranca i l'Acadèmia Tastavins han assegurat que, davant les circumstàncies actuals, només es podia plantejar un Vijazz "sota mínims", fet que veuen inviable. La intenció és mantenir els artistes d'aquest any per a les properes edicions més imminents.
Tant l'alcalde de Vilafranca, Pere Regull, com el president de l'Acadèmia Tastavins, Max Margalef, han destacat que el motiu principal de suspendre el Vijazz 2020 és "no poder aconseguir l'objectiu fonamental: atraure el màxim nombre de persones per difondre el món vinícola del Penedès". "Les indicacions bàsiques per evitar la pandèmia són evitar les aglomeracions", han remarcat.

L'any passat, el Vijazz va reunir més de 50.000 persones, va servir més de 75.000 degustacions i va registrar un 90% d’ocupació als maridatges guiats. Les xifres van consolidar la tendència dels darrers anys, amb una gran afluència de visitants de Barcelona i l'àrea metropolitana, així com també una tendència creixent de turistes estrangers.

Per a aquest 2020, Regull creu que era un "contrasentit" plantejar un Vijazz "on no es fes difusió a Barcelona i el seu entorn", descartant així una opció que s'havia posat damunt la taula per evitar una gran concentració de gent. De fet, els organitzadors havien plantejat diversos opcions per tirar endavant el festival, però el repunt de casos de covid-19 a diferents punts de Catalunya els condicionava a reduir l'aforament fins a un punt insostenible econòmicament.

Entre les opcions estudiades, hi havia delimitar el recinte de la fira de vins –on ja hi havia una vintena de cellers confirmats-, acotar l'entrada a les places dels concerts amb controls als carrers que hi condueixen, o fins i tot suspendre la fira i celebrar només els concerts i tastos amb aforament reduït. "Veient la desproporció entre el cost i l'objectiu a què volíem arribar, hem decidit cancel·lar el festival", ha sentenciat Regull amb posat seriós aquest dimarts.

Així, totes les opcions proposades es van descartar divendres, en una decisió que es va acabar de certificar "quan es va veure que explotava la situació del Segrià", segons ha assegurat Max Margalef. "Si no hi hagués hagut el virus, hauríem fet el màxim possible dins la responsabilitat, sempre evitant les aglomeracions", ha apuntat Regull, que ha lamentat que la ciutadania s'hagi "relaxat" a l'hora de prevenir el contagi de la covid.

Davant la nova conjuntura sanitària, l'alcalde ha detallat que es va celebrar una reunió durant el cap de setmana i es va constatar que "no es podia celebrar un acte com el Vijazz, que atrau gent i hagués pogut provocar que s'escampés el virus". Alhora, Regull ha subratllat el temor a què un repunt local de la covid pogués provocar un nou confinament.

Pel que fa a la proposta musical, només s'havia revelat que un dels caps de cartell seria el trio liderat per Carles Benavent amb el projecte Flamenco Leaks, mentre s'estava a l'espera que es fessin públics la resta d'artistes de la programació. La crisi sanitària ja havia fet caure artistes internacionals, de manera que els organitzadors apostaven aquest any per un cartell amb noms catalans i de l'estat espanyol.

Davant la suspensió definitiva, però, Margalef ha assegurat que procuraran traslladar els concerts a l'any vinent o a les properes edicions més imminents. "Teníem un cartell molt potent del qual ens en sentíem molt orgullosos", ha assegurat.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local