La meva llengua, la meva vida

Teresa Costa-Gramunt: “Aquest llibre recull l’experiència d’una llengua en perill”

La darrera publicació de l’autora vilanovina, ‘La meva llengua, la meva vida’, explora els camins d’una progressió negativa d’un patrimoni immaterial imprescindible

Bàrbara Scuderi Vilanova i la Geltrú 27-07-2020 10:58 Lectures 531

L’escriptora, poeta i col·laboradora d’Eix Diari, Teresa Costa-Gramunt, acaba de publicar La meva llengua, la meva vida, un assaig testimonial de la regressió de la llengua catalana com a element impossible de deslligar del patrimoni immaterial i identitari de la cultura catalana.

Entre la publicació de diferents poemaris i articles de crítica literària, Teresa Costa-Gramunt s’acosta a una reflexió sobre l’estat i l’evolució de l’ús de “la llengua de la cova”, aquella que neix a casa i “que va costar tant d’esforç mantenir per a una generació autodidacta, que va patir la repressió”.

La meva llengua, la meva vida (Voliana Edicions, 2020) neix per la necessitat de l’autora de recollir una història viva, a partir d’experiències en primera persona i properes que situen el català en el perill d’un ús minoritzat en el temps. “Si no s’explica, encara passa més desapercebut”, sentencia.

L’exposició és clara, amb uns exemples i un recorregut vivencial que reconstrueix la regressió en el context d’altres llengües i cultures que han sofert una regressió similar, a partir de les anàlisis d’altres escriptors i filòlegs.

Assenyala Costa-Gramunt, que quan a una autora o autor català se li pregunta per què no escriu en castellà, que arribaria a un públic més ampli, “és un símptoma que la llengua pateix un arraconament”. La reivindicació per a la defensa de la llengua pròpia és de principi a fi el principal argument del llibre. Una obra que situa la lectura en el context del lligam entre llengua i cultura, a partir de la construcció de l’imaginari col·lectiu, “actualment en seriós perill”.

En l’entrevista per Eix Diari, Teresa Costa-Gramunt explica els aspectes fonamentals de la motivació i el contingut d’un llibre que inclou reflexions compartides amb altres autors i finalment proposa el compromís d’escriure contra el silenci. 

Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

La comarca del Garraf està registrant en els darrers dies un repunt dels casos de coronavirus entre la població i la Generalitat ha suspès els ingressos, les visites i les sortides de les residències de gent gran de Sitges

Creus que la població s'ha relaxat i no compleix amb les mesures de prevenció de contagis?


No