Festival de cinema de Sitges

Jordi Sánchez-Navarro: 'El gabinet del Dr. Caligari' planteja tantes revolucions que fa que sigui un film 100% Sitges"

El professor de la UOC coordina amb Ángel Sala 'Sombras de Caligari' i publica també 'La imaginación tangible'

El co-coordinador del llibre 'Sombras de Caligari' Jordi Sánchez-Navarro al Festival de cinema de Sitges. ACN

El co-coordinador del llibre 'Sombras de Caligari' Jordi Sánchez-Navarro al Festival de cinema de Sitges. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El professor de la UOC, director dels Estudis de Ciències de la Informació i Comunicació i escriptor, Jordi Sánchez-Navarro, ha coordinat, juntament amb Ángel Sala, el llibre oficial del Festival de cinema Sitges 'Sombras de Caligari' (Editorial Hermenaute) dedicat a la històrica pel·lícula de Robert Wiene 'El gabinet del Dr. Caligari'. En una entrevista amb l'ACN, Sánchez-Navarro explica que és "un film que planteja revolucions en tants aspectes" que fa que sigui 100% Sitges. De fet, un dels eixos d'enguany són els 100 anys del film. Sánchez-Navarro també ha publicat recentment 'La imaginación tangible. Una historia esencial del cine de animación' (Editorial UOC) on analitza una cinquantena de títols essencials de l'animació.

Sánchez-Navarro assenyala que 'El gabinet del Dr. Caligari' parla de la imaginació perversa, el poder, el control i la manipulació. "Té uns temes molt potents construïts d'una forma estilitzada amb el llenguatge del fantàstic i és estèticament revolucionària. És una pel·lícula que planteja revolucions en tants aspectes que fa que sigui" 100% Sitges.

Sánchez-Navarro destaca que la importància de Caligari és "extraordinària i visible a dia d'avui i no ho ha deixat d'estar en la història del cinema". Quan van començar a escriure el llibre amb Ángel Sala, van investigar com "les ombres de Caligari perduren d'una manera total i permanent".

Posa com exemple que l'estructura narrativa que es va posar de moda a finals del segle XX de sorpresa final que canviava tota la perspectiva està heretada de Caligari, així com els escenaris com la fira, el laberint urbà i burocràtic, que formen part d'una geografia que neix amb Caligari. Sánchez-Navarro ressalta que Caligari també fa afectar els gèneres que "treballen en una emoció exacerbada i tots venen de l'expressionisme".

Al llibre es plantegen també que hi ha de Caligari en el cinema de terror i fantàstic actual. En aquest context, assegura que 'El gabinet del Dr. Caligari' continua viu i segueix "impregnant amb el seu esperit i la seva ombra tot el cinema contemporani de gèneres de la imaginació fosca".

El professor de la UOC destaca que "en aquest moment estrany que viu el món del cinema, reivindicar la història és essencial. Es podrien aprofitar alguns moments d'aturada per veure la història del cinema", defensa.

'La imaginación tangible'

Per altra banda, Sánchez-Navarro va publicar 'La imaginación tangible. Una historia esencial del cine de animación', publicat per la UOC. L'obra estudia les circumstàncies històriques de l'animació i s'endinsa en les seves transformacions de les formes estètiques i dels usos socials de la imatge. El llibre, com explica el seu autor, analitza una cinquantena de títols essencials i fa un recorregut pels contexts geogràfics i socials, els autors i els desenvolupaments tecnològics que han estat determinants en la història de l'animació.

Sánchez-Navarro assegura que són 50 títols que representen "fites essencials de la història de l'animació, pel tema, la tecnologia feta servir i pel que significava en el context industrial, social i polític". Totes elles, indica, van representar un punt d'inflexió en la història. Al triar les pel·lícules va imposar-se no repetir director i no parlar per exemple de més de quatre films de Disney.

De totes les pel·lícules recollides en el llibre en destaca dues especialment: 'Blancaneu' de l'any 1937 i 'Akira' de 1988. L'autor diu que els dos films representen "punts de partida que modifiquen el món de l'animació". Assegura que no hi ha hagut res igual de trencador que 'Akira'.

Altres pel·lícules que apareixen al llibre són 'El somni d'una nit d'estiu' (1959), 'Yellow Submarine' (1968), 'Los rescatadores' (1977), 'Heavy Metal' (1981), '¿Quién engañó a Roger Rabbit?' (1988), 'La bella i la bèstia' (1991), 'Toy Story' (1995), 'El viaje de Chihiro' (2001), fins a films més recents com 'Kubo i las doce cuerdas mágicas' (2016), 'Ruben Brandt, col·leccionista (2018) i 'Buñuel en el laberinto de las tortugas' (2019).

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local