Centenari

El Palau de la Música rememora el debut de l'Orquestra Pau Casals ara fa cent anys

El concert de l'OCM amb Salvador Mas forma part dels actes commemoratius del centenari de la desapareguda formació

El Palau de la Música rememora el debut de l'Orquestra Pau Casals ara fa cent anys. ACN

El Palau de la Música rememora el debut de l'Orquestra Pau Casals ara fa cent anys. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Un 13 d'octubre de l'any 1920 Pau Casals feia debutar la seva orquestra, l'Orquestra Pau Casals, al Palau de la Música Catalana. Coincidint amb el centenari d'aquella efemèride s'ha celebrat aquest dimarts a la mateixa sala un concert commemoratiu, a càrrec de l’Orquestra Simfònica Camera Musicae (OCM) sota la batuta de Salvador Mas, i amb Pau Codina al violoncel. El recital s'ha programat en col·laboració amb la Fundació Pau Casals, que organitza el gruix dels actes de celebració del centenari durant aquest 2020 i també l'any vinent. El programa d'activitats inclou d'altres concerts, conferències i dues exposicions complementaries al Museu Pau Casals del Vendrell i al Museu de la Música de Barcelona, dedicades a la història de la formació.

El programa del concert no ha replicat exactament el d'aquell recital fundacional de l'Orquestra Pau Casals, però sí que s'ha basat en un repertori que era habitual en la formació del músic del Vendrell. Ha començat amb la 'Suite en Re' de Johann Sebastian Bach –aquesta sí, la mateixa peça amb què l’Orquestra Pau Casals va obrir el seu concert inaugural el 13 d’octubre de 1920-. La nit ha seguit amb el 'Concert per a violoncel i orquestra en La menor', op. 129 de Robert Schumann, un dels més interpretats per Pau Casals i que passa per ser una de les obres més estimades pels violoncel·listes.

Amb motiu d'aquest concert especial, tant la presidenta de l'Orfeó Català-Palau de la Música, Mariona Carulla, com el director general de la Fundació Pau Casals, Jordi Pardo, han dirigit unes paraules al públic que ha assistit al concert. El recital s’emetrà també per streaming aquest proper dissabte a través de la plataforma de pagament que ha activat enguany l'Orquestra Camera Musicae per complementar la seva programació física en temps de pandèmia. Més endavant també estarà disponible al web del Palau de la Música.

Centenari en marxa

La Fundació Pau Casals ha impulsat enguany la celebració del Centenari de l'Orquestra Pau Casals, que és també una de les commemoracions oficials de la Generalitat per a l’any 2020, amb un programa d’actes, concerts i altres activitats que tindran lloc al llarg del 2020 i del 2021.

Al juliol, la mateixa OCM ja va actuar a la Plaça Nova del Vendrell, en el tret de sortida del centenari. A la tardor, encara resten actes com la trobada 'Diàlegs amb Música. 100 anys de l’Orquestra Pau Casals. Música i Compromís Social', a l’Auditori del CCCB; unes jornades d'estudi a l'entorn de l'Orquestra Pau Casals al Museu de la Música de Barcelona i a l’Institut d’Estudis Catalans; i, finalment, la inauguració de dues exposicions sobre l'orquestra: una, també al Museu de la Música, al novembre, i l'altra, al desembre, al Museu Pau Casals del Vendrell. Per al març del 2021 restarà el concert dedicat a l’Orquestra Pau Casals, al Gran Teatre del Liceu de Barcelona, amb Josep Pons, com a director.

L'Orquestra Pau Casals

Pau Casals va impulsar la seva pròpia orquestra a finals del 2019, i es va estrenar el 2020 al Palau de la Música. El mateix músic del Vendrell va reconèixer en més d'una ocasió que aquell projecte va ser un dels reptes més fructífers de la seva vida artística i professional.

Amb 42 anys, el músic acumulava una carrera com a solista internacional plena d’èxits i un reconegut prestigi com a director d’orquestra. Poc després va abandonar la seva residència a Nova York i es va establir a Barcelona, i va ser aleshores que va treballar per crear una orquestra simfònica que acabaria naixent sota el seu nom.

Durant anys, la formació presentava cada any dues sèries de deu concerts, una a la primavera i l’altre a la tardor, amb un repertori eminentment clàssic i romàntic. Però -com és conegut- el dia 18 de juliol de 1936 l’orquestra va fer el seu darrer assaig al Palau de la Música Catalana (hi preparava la Novena Simfonia de Beethoven per participar en la inauguració de l’Olimpíada Popular de Barcelona, que s’havia organitzat en contra dels Jocs Olímpics de Berlín sota el règim nazi). L’alçament militar i l’inici de la Guerra Civil van propiciar l’anul·lació de l’assaig i del concert, i en conseqüència la dissolució de l’orquestra.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local