Salut mental

Només una de cada cinc notícies parla de l'estigma que pateixen les persones amb ansietat o depressió

El testimoni d'experiències pròpies apareix en el 16% dels articles, segons un informe de l'Associació Obertament

ACN Barcelona 19-11-2020 14:35 Lectures 2373
Només una de cada cinc notícies parla de l'estigma que pateixen les persones amb ansietat o depressió. Obertament

Només una de cada cinc notícies parla de l'estigma que pateixen les persones amb ansietat o depressió. Obertament

Només una de cada cinc notícies sobre ansietat i depressió recull l'estigma que pateixen les persones que estan tenint aquests problemes de salut mental. Ho recull un informe de l'Associació Obertament, presentat aquest dijous. L'autora, Ariadna Rogero, ha destacat que tot i que l'ansietat i la depressió són molt presents en la societat, encara es consideren tabú en molts àmbits. De cara als mitjans de comunicació, ha demanat: "No es tracta només d'informar, cal oferir un context on s'expliqui que l'estigma existeix. El periodisme ha d'emmarcar quins són els prejudicis i combatre'ls amb històries de persones que serveixin com a referents". El testimoni d'experiències pròpies d'ansietat o depressió apareix en el 16% dels articles analitzats.

L'informe de l'Observatori de Salut Mental i Mitjans de Comunicació d'Obertament recull que no es pot parlar de "recuperació plena de salut mental sense reduir l'estigma", a partir d'una entrevista amb el vicepresident de l'associació, Toni Santander. "Si només s'informa, no s'estan combatent els prejudicis que existeixen en l'imaginari, com que les persones amb ansietat i depressió no tenen força de voluntat o són fràgils", ha apuntat Rogero.

L'informe analitza 277 notícies -67 de premsa i 210 en línia- sobre ansietat i depressió i es fixa en el seu contingut, to i estil periodístic. Una altra de les conclusions de l'informe és que "encara són massa poques les peces que tenen un contingut considerat com a acció positiva". Concretament, un 35%. La preocupació per l'exclusió social, la insuficiència de recursos sociosanitaris i l'equitat en l'accés als serveis són els aspectes amb menys presència, indica el document.

L'autora de l'informe apunta que en els últims anys estan percebent des de l'associació cada vegada més interès i sensibilitat per part dels mitjans de comunicació, si bé encara hi ha molt camí per recórrer. Per exemple, en el llenguatge, s'utilitzen paraules adequades i ja no es fan servir les fórmules totalment inapropiades com 'depressiu' o 'malalt mental'. "Les persones no són malaltes, passen malalties. Tot el que agafis des d'aquí, agafarà un altre sentit", diu el periodista Ricard Ustrell i recull l'informe.

Entre les principals recomanacions de l'informe, els periodistes han de cuidar el to, de manera que normalitzi els problemes de salut mental, però no els frivolitzi, i vigilar amb les imatges negatives o que reforcen els estereotips. També és important donar visibilitat a la recuperació a través de testimonis en primera persona i buscar perfils diversos i prioritzar col·lectius vulnerables o que poques vegades es compta amb la seva veu, com per exemple gent gran, joves o persones refugiades.

Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No