Carnaval 2021

El carnaval de Vilanova "es queda a casa" amb uns Arrivo i Enterro del Carnestoltes virtuals

Les Comparses es confinen, les banderes quedaran exposades i no sonarà el Turuta el diumenge de carnaval per evitar l'impuls de celebracions espontànies

Redacció Vilanova i la Geltrú 28-01-2021 12:34 Lectures 3936

El carnaval de Vilanova i la Geltrú es queda a casa en l'edició més complicada dels darrers anys i es limitarà a proposar actes en format virtual i una presència simbòlica als carrers. L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i la Federació d'Associacions del Carnaval (FAC) han anunciat aquest matí que el carnaval es confina i que la festa s'adapta a les restriccions sanitàries. L'Arrivo i l'Enterro del Carnestoltes es faran en format virtual i a través de les xarxes socials, però es descarta que el Carnestoltes pugui trepitjar el carrer. El més complicat és adaptar Les Comparses, l'acte més emblemàtic i multitudinari del carnaval vilanoví. La proposta és exposar les banderes de les entitats al carrer i evitar que soni el Turuta per no temptar la celebració espontània de l'acte més autòcton.

La FAC presentarà oficialment el programa del Carnaval 2021 aquest diumenge 31 en un acte també virtual en el qual es desvetllaran els detalls de la reformulació de la festa. Però avui han avançat que la festa serà a casa i Ajuntament i entitats han fet una crida a la responsabilitat i el seny vilanoví: "cuidem-nos i guardem-nos les forces per celebrar l'any vinent un carnaval més especial", ha remarcat l'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau.

El carnaval tindrà una presència simbòlica al carrer, amb els guarniments que veïns i escoles fan cada any, amb la penjada de banderoles conmemoratives de cada acte i amb l'edició d'una revista que explicarà els orígens dels diferents actes del Carnaval de Vilanova i la Geltrú i que l'Ajuntament enviarà a cada domicili. La regidora de Cultura, Adelaida Moya, ha explicat que l'objectiu d'aquesta edició serà aprofundir més en el coneixement de la festa i dels seus orígens amb l'edició d'aquesta revista de caire històric, a més d'una exposició a La Sala de la recuperació de Les Danses de Vilanova.

Però Ajuntament i FAC insisteixen que tots els actes del carnaval es mantenen reformulats: l'Arrivo i l'Enterro del Carnestoltes els han organitzat un grup de persones a títol individual que s'han ofert per muntar aquests dos actes, el concurs de curtmetratge de carnaval La Màscara d'Or també es manté i els Coros s'enregistraran prèviament per poder emetre'ls també el dilluns de carnaval. Les Comparses són l'únic acte que no tindrà una alternativa clara, més enllà d'una exposició de banderes que es farà al carrer, però que no s'ha volgut detallar més. El que sí que ha descartat radicalment l'Ajuntament és fer sonar el Turuta, l'himne de la festa, al carrer: "quan sentim el Turuta és impossible evitar saltar", ha explicat Adelaida Moya. El consistori intenta evitar d'aquesta manera l'impuls de celebracions espontànies.

Crida a la responsabilitat, però sense dispositiu específic

I és que la seguretat durant la setmana del carnaval és un dels temes que més preocupes. L'alcaldessa ha deixat clar que no volen parlar de prohibicions, però que fan una crida al seny vilanoví per complicar amb les restriccions sanitàries. L'Ajuntament no té previst posar en marxa un dispositiu de seguretat específic per als dies de carnaval, més enllà del que es duu a terme qualsevol cap de setmana de confinament. A més, la coincidència de les Comparses amb la convocatòria electoral fa difícil de disposar d'efectius extres per això. De fet, a través de les xarxes socials, ja fa setmanes que s'està impulsant una iniciativa popular per anar a votar vestits de comparsers.

Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No