Museu d'Interès Nacional

El Museu Víctor Balaguer prorroga l'exposició “El perquè de tot plegat” fins al 29 d'agost

Al setembre el museu tancarà 10 mesos per fer obres de climatització

Redacció Vilanova i la Geltrú 02-03-2021 9:16 Lectures 2584

L'exposició que commemora el nomenament del museu Víctor Balaguer com a Museu d'Interès Nacional, “El perquè de tot plegat. Col·leccions d'un Museu d'Interès Nacional” es podrà visitar fins al 29 d'agost. Les restriccions de mobilitat per la Covid-19 han portat a la institució vilanovina a prorrogar la durada de la mostra per fer possible que visitants més enllà de la comarca la puguin visitar quan es flexibilitzin les mesures de prevenció.

Des de la seva obertura, el 23 d'octubre i, malgrat les restriccions, gairebé 2.000 persones han visitat la mostra. L'alcaldessa de VNG, Olga Arnau, recorda la importància de l'exposició actual, que “mostra com s'ha anat nodrint de col·leccions des de la fundació fins a l'actualitat. Quan Víctor Balaguer va fundar aquesta biblioteca-museu tenia molt clar que era un projecte emblemàtic, no només per dotar a Vilanova i al Geltrú d'aquesta obra pictòrica sinó per expandir-lo per tot Catalunya i que fos una cosa nacional” diu l'alcaldessa.

El museu vilanoví, a més, a partir del mes de setembre iniciarà una important intervenció per millorar el sistema de climatització. Aquesta actuació suposarà el tancament durant 10 mesos de les sales d'exposició. El regidor de Patrimoni Cultural, Jordi Medina, explica aquestes obres recordant que “vam començar el mandat posant en valor els museus i el patrimoni, un dels compromisos era adaptar i canviar tot el sistema de climatització”. La instal·lació actual és de l'any 1996 i no s'ajusta als estàndards vigents. El projecte té un cost aproximat de 700.000 € que seran finançats al 40% per fons europeus.

Les obres tenen un alt nivell de complexitat perquè serà necessari retirar les peces exposades de les sales. Per això caldrà la contractació d'empreses especialitzades, perquè moure peces de mida gran o molt delicades (com el quadre “Dos de Maig” de Joaquín Sorolla, el “Venite Adoremus” d'Arcadi Mas i Fondevila, el vaixell d'ivori, o la mòmia Nessi) requereixen maquinària i ajuts de professionals especialitzats.

Per tal de minimitzar l'impacte en les obres, es crearan espais de reserves provisionals i manipulables en l'interior del museu, amb mobiliari i contenidors específics que garanteixin la seva preservació i estabilitat mentre s'executin les intervencions en els diferents espais.

“Iniciem aquestes obres per condicionar aquesta institució als estàndards de museus del segle XXI” diu Jordi Medina. El regidor de Patrimoni Cultural es fixa com a objectiu la reobertura el maig de 2022, coincidint amb la Nit dels Museus.

Per Olga Arnau el lema que figura a l'entrada de l'edifici, “Surge et ambula, té encara més sentit quasi un segle i mig després, ara que el museu té el reconeixement com a Museu Nacional, suposa una major exigència de continuar amb la millora d'aquest equipament i la recerca de l'excel·lència constant”.

Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No