Curs 2020/21

Arrenca la Fira Musical de Vilafranca amb més de 200 audicions i prop de 2.000 infants

Aquest any els músics es desplacen a cada escola per oferir les audicions, que s’havien fet altres anys en espais de l’Escola Municipal de Música M D Calvet

Arrenca la Fira Musical de Vilafranca amb més de 200 audicions i prop de 2.000 infants. Ajuntament de Vilafranca

Arrenca la Fira Musical de Vilafranca amb més de 200 audicions i prop de 2.000 infants. Ajuntament de Vilafranca

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La situació epidemiològica per la COVID-19 ha obligat a anul·lar o modificar en el darrer any moltes activitats educatives i culturals que s’organitzaven habitualment a Vilafranca. Entre aquestes hi ha les activitats de sensibilització musical organitzades per l’Ajuntament des de fa molts anys i adreçades a l’alumnat de primària, entre els  cursos de 1r a 6è.

L’Ajuntament ha fet un esforç per mantenir el màxim d’activitats garantint les mesures de seguretat i higièniques que marquen les autoritats sanitàries i recuperar, tant aviat com sigui possible, les que s’hagin hagut de deixar de fer.

Així, entre aquestes activitats de sensibilització musical, des de dijous 25 de febrer fins al divendres 26 de març s’està desenvolupant la Fira Musical escolar. Aquest any els músics es desplacen a cada escola per oferir les audicions, que s’havien fet altres anys en espais de l’Escola Municipal de Música M D Calvet. Es faran un total de 207 audicions de petit format adreçades als 1.913 nens i nenes que cursen de 1r a 4t de primària a les deu escoles de Vilafranca.

L’activitat preveu una programació que s’aplica al llarg de quatre cursos escolars. Cada curs es dissenya un paquet de tres audicions. Amb això s’aconsegueix que, en acabar els quatre primers cursos de primària, els nens i nenes de les escoles de la Vila hagin participat en un total de dotze audicions diferents -tres per any-  aconseguint un coneixement molt vivencial d’un gran nombre d’instruments i l’experimentació de la música en directe. Enguany, la proposta que s’ha dissenyat consta de tres audicions: família de saxos, fagot i oboè i instruments tradicionals catalans.

Sona a Cinquè i altres activitats de sensibilització

D’altra banda, els propers 17, 18 i 19 de març es realitzarà el Sona a Cinquè per 11a vegada, adreçat al alumnat de 5è de primària. L’any passat es va haver d’anul·lar arran del tancament de les escoles a causa de l’estat d’alarma per la pandèmia. És una audició que girarà entorn de La nova cançó i la cançó d’autor, com en anys anteriors. Enguany comptarà amb el cantautor de Sant Pere de Riudebitlles Cesk Freixas, junt amb 2 components del seu grup.

Altres activitats de sensibilització musical organitzades per l’Ajuntament són el Corrandescola, que enguany serà en format virtual el proper mes de maig, i el Cantània, dirigit a l’alumnat de 6è, per al qual s’està valorant si es pot oferir algun format virtual per a l’alumnat, perquè no perdi l’activitat que tanca el cicle d’activitats de sensibilització musical de tota l’etapa d’educació primària. Des de l’Ajuntament també s’ofereixen els Tallers d’Estiu de música tradicional al mes de juliol, dirigits a la població a partir dels 8 anys que vulgui aprendre a tocar qualsevol instrument tradicional.

La regidora d’Educació, Xell Montserrat, i el regidor de Cultura, Ricard Rafecas, han remarcat que l’objectiu d’aquestes accions i propostes és poder “acostar la música als infants, des de diverses vessants, clàssica, popular i tradicional, moderna..., i també en diversos formats i formacions instrumentals i corals... Tot això des d’un format molt pedagògic i didàctic en el que l’alumne no  només fa d’espectador, sinó també de participant actiu”. Els regidors han agraït el suport i la implicació dels mestres de música de les escoles que integren aquests continguts dins l’activitat curricular que té lloc durant l’horari lectiu, així com de la col·laboració de l’Escola Municipal de Música M. Dolors Calvet que aporta el seu coneixement i en molts casos, també el professorat. Montserrat i Rafecas han refermat l’aposta important de l’Ajuntament “per impulsar i dinamitzar activitats de sensibilització musical que acaben rebent un total aproximat de 3.000 alumnes a Vilafranca, amb un pressupost global de 60.000 euros anuals”.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local