Històric i Criminal

En marxa el segon Festival Literari Castell de Canyelles, dotat amb dos premis de 1.000 euros

Es tracta d'un concurs literari de gènere Històric i Criminal creat per l’Ajuntament i el Grup de Patrimoni i Cultura de Canyelles

Susana Nogueira Canyelles 07-04-2021 15:42 Lectures 2045
Es presenta el II Festival Literari Castell de Canyelles, dotat amb dos premis de 1.000 euros. EIX

Es presenta el II Festival Literari Castell de Canyelles, dotat amb dos premis de 1.000 euros. EIX

L’Ajuntament de Canyelles ha presentat el II Festival Literari Castell de Canyelles, de gènere històric i criminal, juntament amb Francisco Pérez, membre del grup de Patrimoni i Cultura del municipi i l’escriptora Maria Rosa Nogué. El premi literari té com a objectiu promoure la creació literària amb referències històries i locals. Hi haurà un premi de 1.000€ pel millor relat de llengua catalana i 1.000€ més per al de llengua castellana. Enguany es farà l’entrega d’una escultura de l’artista Francesc Barceló als autors i a les autores guanyadors i guanyadores del primer premi. El certamen comptarà amb la participació del grup de música Rail Band.

El termini de presentació de les obres ja s'ha obert i finalitzarà el 30 de setembre del 2021. Els relats han de tenir una extensió entre 5 i 30 pàgines, format DINA-4, tipografia Arial, cos 11 i interlineat 1,5. Es poden enviar pel correu electrònic durant les dates esmentades: cultura@canyelles.cat.

Les obres presentades s’han de signar amb un pseudònim i fer-ho constar en el missatge del correu electrònic amb el nom, cognoms i telèfon de contacte.

Persones destinatàries

Cada participant podrà presentar una obra inèdita i que no hagi estat presentada en un altre concurs. La participació implica l’acceptació de les bases, s’entén que cada participant autoritza la reproducció de les seves obres sense abonament de drets, així com la publicació dels seus noms en cas de quedar guardonats del certamen.

Temàtica i idioma del concurs

La temàtica vessarà sobre un fet històric que contingui un conflicte relacional amb el gènere negre: crim, robatori, desaparició, investigació de tall detectivesc o policial. Es valorarà que hi hagi alguna referència important al Castell de Canyelles i l’entorn comarcal.

El jurat

Estarà format per un grup de persones expertes en l’àmbit cultural i artístic de la literatura, encarregades de valorar la qualitat lingüística i narrativa dels originals. Es reserva el dret de declarar desert el premi si la qualitat del relat no és prou bona. De la mateixa manera, la decisió del jurat no es podrà apel·lar i no s’atorgarà més d’un premi per participant.

Quan el jurat hagi valorat i decidit les obres premiades, l’Ajuntament de Canyelles podrà informar a la seva web, en la premsa escrita i per les televisions comarcals els títols dels relats guanyadors, els pseudònims i els noms i cognoms reals de les persones guanyadores.

Els respectius premis s’atorgaran durant el mes de novembre en el marc d’una jornada literària, on se celebraran diversos actes relacionats amb la literatura històrica i criminal. Durant aquest festival literari es farà l’entrega dels premis per part del jurat encarregat en valorar els relats i autors/es convidats i convidades.

L’alcaldessa de Canyelles, Rosa Huguet, ha manifestat que “tot es portarà a terme l’1 de novembre i depèn del transcurs de la crisi de la COVID-19, veurem si es podrà celebrar de manera presencial o telemàtica com l’any passat. També ens agradaria fer una taula rodona, ja que és una de les coses que més ens agrada per poder participar amb els escriptors i les escriptores. De totes maneres, l’important és que puguem continuar il·lusionats pel Festival”. Huguet, anima a totes les persones interessades a participar i a escriure allò que senten i imaginen perquè pot ser una gran iniciativa i experiència.

L’escriptora, Maria Rosa Nogué, també anima a tothom a presentar-se, que posin a prova el seu talent literari i a valorar la literatura del nostre voltant. Nogué, diu que “agraeixo a totes les persones que van participar l’any passat i les animo que es tornin a presentar i incito aquells i aquelles que vulguin compartir els seus coneixements. Hem de tenir sentiment per l’imaginari literari del nostre voltant i donar-li un lloc, ja que si no ho fem nosaltres no ho farà ningú”.

La idea del festival no és fer un concurs més, sinó que d’alguna manera faci que la gent conegui més Canyelles, llegeixi, imagini i pensi. Nogué, diu que “no demanem un relat sobre Canyelles, hi pot haver lliure imaginació. La intenció és formar un imaginari literari que estimuli tant qui escriu com qui llegeix. Avui recompensem els autors i les autores que es van presentar l’any passat amb un llibre en paper de 8 relats en relació entre els guanyadors, les guanyadores i els i les finalistes”.

Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No