L'alta naixença del Rei en Jaume

Diumenge passat, al Palau de la Música Catalana, a Barcelona, es va interpretar aquesta obra de Robert Gerhard com a punt final de la commemoració del 125è aniversari del seu naixement

Jaume Aguiló Vilanova i la Geltrú 27-04-2021 20:00 Lectures 324
Imatge del concert al Palau de la Música Catalana. Eix

Imatge del concert al Palau de la Música Catalana. Eix

Gerhard, fill de pares suïssos afincats a Valls per raons laborals, es va convertir en un músic de primeríssima línia per la qualitat de la seva música i per les diferents avantguardes artístiques en què es va sentir integrat al llarg de la seva vida. Alumne, a Viena, del trencador de la línia musical que va engendrar la tradició musical europea, Arnold Schönberg, va tornar a Catalunya. Activista musical i cultural, republicà, va tenir que emigrar pel cop d'Estat contra la República. Es va establir finalment a Cambridge on va exercir el seu mestratge musical i va adoptar la nacionalitat anglesa. Considerat el més gran músic català de tots els temps, conegut arreu del món i desconegut pràcticament a casa seva, la Conselleria de Cultura de la Generalitat del Conseller Lluís Puig va decidir la commemoració del 125é aniversari del seu naixement. La Conselleria va anomenar Edmon Colomer, comissari d'aquest esdeveniment.

L'Any Gerhard ha portat, doncs, el segell de la feina ben feta d'Edmon Colomer, possiblement el músic que mes bé coneix l'obra de Gerhard. En contacte directe amb les fonts documentals dipositades a la Universitat de Cambridge, a l'Institud d'Estudis Vallencs i a la Biblioteca de Catalunya, Colomer va decidir que l'Associació Musical Eduard Toldrá es fés responsable de la gestió d'aquesta commemoració que, musicalment, ha pivotat, bàsicament, al voltant de la Camerata Eduard Toldrà. Durant tot l'any hi ha hagut activitats amb el segell "Any Gerhard", en especial a Valls, a Barcelona, també a Brussel·les, a Vilanova i la Geltrú. Diumenge passat al Palau de la Música Catalana de Barcelona la conservació d'aquest Patrimoni Musical Nacional que configura la obra de Robert Gerhard, va assolir el nivell més significatiu.

En representació institucional de la Generalitat, la Directora General Àngels Blasco en representació de la Consellera de Cultura, la Presidenta del CONCA Vinyet Panyella, la titular de la Fundació Palau-Orfeó Català Mariona Carulla, el Director del Palau de la Música Joan Oller, en representació dels Amics de la Música de Valls Roman Galimany (l'actual president, el tenor Roger Padullés estava actuant al Gran Teatre del Liceu), Carles Duarte col·laborador literari de l'any Gerhard, presidiren la representació d'una de les obres més emblemàtiques de Gerhard. La cantata L'ALTA NAIXENÇA DEL REI EN JAUME va ser interpretada per la Coral Cantiga (dtor. Pep Prat) i el Cor de Cambra de l'Auditori Enric Granados de Lleida (dtor. Xavier Puig), l'Orquestra de Cambra de Granollers (concertino-director Corrado Bolsi) i la Camerata Eduard Toldrà de Vilanova i la Geltrú (concertino Ariadna Padró), la soprano Sara Blanch i el baríton Joan Cabero. Tots ells sota la Direcció del mestre Edmon Colomer.

A més es va programar Aeternam de B.Vivancos i el Concert per a violí i orquestra de Alban Berg "a la memòria de un àngel", obra que es va estrenar al mateix Palau de la Música el 19 d' Abril del 1936. L'àngel era Manon la filla de Alma Mahler i Walter Gropius. El violí solista va ser Corrado Bolsi.

La Camerata Eduard Toldrá ha volgut cooperar en la recuperació del vallenc Gerhard, republicà exiliat i músic d'avantguardes, amb l'esperança que aquest retrobament no sigui un fet puntual sinó una presència constant de l'obra de Gerhard en les programacions habituals del país. És un intent de mantenir el nostre Patrimoni Musical Nacional viu a casa nostra malgrat reconèixer la intrínseca dificultat de la música de Robert Gerhard.

Jaume Aguiló
Associació Musical Eduard Toldrà

GUIA IL·LUSTRADA DE L'HAVANA XICA

Sitges, només sol i calitges?

Bienve Moya

Vull advertir una vegada més que aquests articles quinzenals no són treballs de divulgació històrica sinó que tenen una deliberada vocació literària. Pretenen sobretot despertar la curiositat i excitar, si és possible, la imaginació sobre allò que va ser un dia, i el caliu què en queda de la foguera que havia estat

ENQUESTA WEB

Amb la mirada posada al 9 de maig, data en què decau l'estat d'alarma, el Govern preveu l'escenari que es pugui aixecar el toc de queda nocturn si les dades actuals es consoliden

El 9 de maig s'aixeca l'estat d'alarma. Creus que és necessari mantenir el toc de queda?


No