Verkami

Dos estudiants del Garraf de Comunicació Audiovisual busquen mecenes per produir el llargmetratge “La nit no fa vigília”

La vilanovina Clara Serrano (codirectora) i el ribetà Pau Vall (director de fotografia) impulsen un campanya amb quatre companys de classe per fer realitat el seu Treball Final de Grau

Dos estudiants del Garraf de Comunicació Audiovisual busquen mecenes per produir el llargmetratge “La nit no fa vigília”. EIX

Dos estudiants del Garraf de Comunicació Audiovisual busquen mecenes per produir el llargmetratge “La nit no fa vigília”. EIX

Sis estudiants de comunicació audiovisual de la Universitat Pompeu Fabra (Barcelona) volen produir el seu primer llargmetratge: “La nit no fa vigília”. El projecte és el resultat d’un Treball Final de Grau, pel qual han rodat un fragment del film i han creat un tràiler. A partir d’aquí, l’equip ha obert una campanya de micromecenatge a la plataforma Verkami per així finançar la pel·lícula per rodar-la sencera.

L’equip està format per l’Ariadna Ulldemolins (ajudant de direcció), Laura Serra (directora d’art), la vilanovina Clara Serrano (codirectora), el ribetà Pau Vall (director de fotografia), Gerard Simó (codirector) i Laura Corominas (guionista).

La trama del film se centra en l’Unai, un noi de 18 anys que té unes responsabilitats que la majoria de joves no han d’assumir, ja que cuida de la seva àvia Nati, una senyora de 83 anys. Sempre han viscut ells dos sols i això comporta que hi hagi un vincle dependent i que comparteixin una complicitat molt gran. Alhora, el protagonista, veu que hi ha moments a la seva vida que es veuen condicionats per la dependència que té la seva àvia amb ell. Quan arriba l’oportunitat  d’obtenir una plaça a una residència de gent gran, ambdós es veuran confrontats a l’hora de prendre una decisió.

En la narració s’exposen diferents crítiques molt actuals en la societat. L’ajudant de direcció, Ariadna Ulldemolins, ha explicat que “el llargmetratge exposa els estigmes que envolten el fet d’anar a una residència i les diferents opinions que existeixen sobre aquesta decisió, del que significa ser jove i quines responsabilitats hi ha, els llaços de la relació entre néts i àvies i el que pertoca l’amor i el desgast. També ens ha semblat oportú parlar del paper que tenen els repartidors d’alimentació a domicili”.

La codirectora, Clara Serrano, ha dit que “el títol defineix molt bé les nits de l’Unai quan reflexiona el fet de prendre la decisió que la seva estimada àvia visqui a una residència. La vigília fa referència a l’insomni que li provoquen aquests moments tan durs per a un jove de 18 anys”. Serrano, ha compartit que “el film és una ficció, on no volem caure en sensacionalisme, sinó retratar la realitat de manera quotidiana i normalitzar-ho. També hi ha hagut la intenció de reflectir les vivències que hem tingut cada membre del grup amb els nostres avis. Jo vaig viure un temps amb la meva àvia i teníem un vincle molt gran. Va arribar un moment que ella va ser més dependent i vaig estar en la decisió del protagonista de “La nit no fa vigília”, però jo sí que tenia altres suports familiars”.

El film se situa a la perifèria de Barcelona, l’Unai i la Nati conviuen en un pis d’un barri obrer i tenen una vida molt humil. L’equip ha volgut crear un guió bastant verídic per apropar-se més a la realitat. La directora d’art, Laura Serra, ha manifestat que “hem contactat amb diverses entitats i professionals de cinema per conèixer fins a on podem arribar i quins són els límits. Vam fer molts càstings per aconseguir aquelles personalitats que volíem. En el cas de l’àvia ens vam moure molt pels teatres de Barcelona i per les residències de gent gran. Per trobar un noi que s’ajustés a les nostres preferències, vam anar a les escoles de teatre que coneixem”.

Pel que fa a la llengua del llargmetratge, l’ajudant de direcció, Ariadna Ulldemolins, ha dit que “la llengua oficinal és el català, però també trobarem expressions castellanes. L’idioma ho vam estar parlant molt i volíem que fos una mica com parlem nosaltres al dia a dia. En aquest primer tràiler, només hi ha música i comunicació no verbal, no hi ha diàleg, perquè creiem que és molt important la sensació que transmeten els personatges”.

La banda sonora l’ha fet un grup emergent nomenat Lowcost compost pel Carlos Caro i el Ferran Tolosa. La cançó es diu “Su melodía”.

L’equip del llargmetratge “La nit no fa vigília” ja han posat en marxa el Verkami per finançar el seu projecte i poder produir la pel·lícula sencera. La directora d’art, Laura Serra, ha explicat que “la nostra proposta és anar més enllà del Treball Final de Grau i aconseguir diners per gravar el llargmetratge. El nostre objectiu és poder arribar als 6.500€ en 40 dies. Tothom que vulgui aportar econòmicament ho pot fer fent un ingrés d'entre 10 i 1.000 euros, cadascú el que pugui. Per les aportacions que es fan hi ha un seguit de recompenses que va en funció a la quantitat de dines que possés”. Serra, ha destacat que el contingut que es pot trobar en el Verkami és: tràiler, introducció, sinopsi, personatges, equip, qui els assessora, calendari que portaran a terme, a què destinaran els diners, com funciona el Verkami i com contactar amb l’equip.

A hores d’ara estan buscant una productora que els ofereixi les garanties de producció i distribució. Estimen rodar el film a principis del 2022. La codirectora, Clara Serrano, ha compartit que “originàriament com cap de nosaltres té experiència en producció, necessitem una productora que aposti pel nostre projecte i ens doni el suport necessari".

Cal destacar que han comptat amb la tutorització i suport de cineastes com Núria Aidelman (cofundadora de la productora A Bao Qu), Pep Garrido (Sense sostre, 2019), Cèlia Rico (Viaje al cuarto de una madre, 2018), Carla Simón (Estiu 1993, 2017) i el productor Aitor Martos, entre altres.

Per arribar al públic, utilitzen les xarxes socials: Instagram @vigiliafilm i Twiteer @vigiliafilm. La pàgina web del Verkami és https://www.verkami.com/projects/30282-la-nit-no-fa-vigilia

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!