Paleografia

Sant Quintí de Mediona celebra aquest cap de setmana el seu mil·lenari

Un pergamí amb data de l’11 de febrer de 1021 esmenta Sant Quintí i la seva església reconeixement així el municipi com a vila mil·lenària

Sant Quintí de Mediona celebra aquest cap de setmana el seu mil·lenari . EIX

Sant Quintí de Mediona celebra aquest cap de setmana el seu mil·lenari . EIX

Arran de l'aparició d'un pergamí amb data de l’11 de febrer de 1021 que esmenta Sant Quintí i la seva església, enguany es commemora el reconeixement de ser una vila mil·lenària. El document tracta d’una venda d’una propietat situada al terme del castell de Mediona “prope ecclesia Sancti Quintini” i afronta de “in terra de Sancti Quintini”. 

Segons la traducció en llatí del professor Jesús Alturo i Perucho, Catedràtic de Paleografia, Codicologia i diplomàtica de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) hi diu: "Guisla, muller de Guifré, vent a Baró, fill del difunt Oruç, unes propietats situades al comtat de Barcelona, al terme del “Castro de Mídione” al lloc anomenat Riobirlas, a prop de l’església de Sant Quintí, que té per una carta d’empenyorament que li van fer Sabida i el seu fill Bonuç".

El diumenge 31 d’octubre, amb motiu del dia de Sant Quintí, se celebra l’acte institucional on es presentarà el pergamí mil·lenari i es durà a terme una descoberta de placa commemorativa. Tindrà lloc a les dotze del migdia a la Plaça dels Avis. També, es presentarà la programació especial d’actes “Més de mil anys de Sant Quintí”.

El calendari d’activitats que s’allargarà durant tot el mes de novembre al municipi comptarà amb un cicle de conferències històriques: Les dones a l’edat mitjana, a càrrec de Joan Bosch i la presentació de Joan Serra; Sant Quintí de Mediona 1000 anys enrere: segles X-XI, a càrrec del doctor Stefano Cingolani i Daniel Vilarrúbias amb la presentació de Xavier Argemí, i El monestir de Santa Maria de Ripoll: focus de culte i cultures de l’Edat Mitjana, a càrrec de la doctora Maria Incoronata i amb la presentació de Joan Serra. També, s’organitzarà una gimcana pels carrers del poble pels més joves. L’última jornada tindrà lloc el dissabte 27 amb una visita al monestir de Ripoll.

Aquesta celebració vol ser un homenatge als avantpassats locals que amb el seu esforç al llarg dels segles han ajudat esdevenir a l’actual Sant Quintí.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!