Patrimoni Arquitectònic Local

L'Escola Politècnica de Vilanova farà una diagnosi dels edificis del barri de mar

Una estudiant d'Arquitectura Tècnica catalogarà un centenar d'edificis del barri de Baix-a-Mar per determinar el seu estat de conservació

L'Escola Politècnica de Vilanova farà una diagnosi dels edificis del barri de mar. Ajuntament de Vilanova

L'Escola Politècnica de Vilanova farà una diagnosi dels edificis del barri de mar. Ajuntament de Vilanova

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i l'EPSEB-UPC (Escola Politècnica Superior d'Edificació de Barcelona) han signat un conveni de col·laboració perquè una de les seves estudiants faci una diagnosi dels edificis del barri de mar.

L'estudiant, en el seu projecte de final de grau d'enginyeria d'edificació i arquitectura tècnica, comença aquests dies la feina de camp, i es preveu que acabi abans de l'estiu. Farà un aixecament gràfic d'un centenar d'edificis del barri de Mar, un dibuix de l'estat actual de les seves façanes. Posteriorment, caldrà fer una classificació per colors en funció de l'estat de conservació de cadascun dels edificis.

L'Ajuntament aposta per la col·laboració amb les universitats, i ha fet diverses col·laboracions amb l'EPSEVG-UPC (Enginyeria de VNG), i amb l'ETSECCPB (Enginyeria de Camins, Canals i Ports de Barcelona), en projectes de l'àmbit de la innovació, les smart cities, o en la realització de projectes d'enginyeria civil, tots ells de gran utilitat per a la ciutat.

En aquest sentit, el regidor d'Urbanisme, Xavier Serra, ha explicat que “aquest estudi serà una base de treball molt útil per a nosaltres, ja que ens permetrà tenir un coneixement més acurat de l'estat del barri, i això ens permetrà treballar propostes de millora més adequades a la situació real”.

Aquest tipus de col·laboració forma part del concepte quàdruple hèlix (centres de coneixement, administració pública, empresa i ciutadania), i satisfà les necessitats tant de l'administració pública com dels alumnes i les seves universitats.

La diagnosi consistirà en l'estudi de l'estat de conservació dels edificis, amb una revisió des del carrer, per constatar les característiques principals i valorar l'estat de conservació de cada edifici.

Propostes per a noves col·laboracions

A banda d'aquest conveni, i amb l'objectiu de potenciar la col·laboració amb l'Escola Politècnica Superior d'Edificació de Barcelona, l'Ajuntament i Neàpolis han elaborat un document de treball on es descriuen 13 propostes que són d'utilitat per al municipi i pel territori en general, en els àmbits de la rehabilitació, l'eficiència energètica, la sostenibilitat, l'urbanisme o la topografia.

Així, els estudiants de la UPC podrien fer una diagnosi i proposta d'intervencions i d'usos per l'edifici de les calderes de l'antiga Pirelli, fer un cens i un diagnòstic de les naus industrials que tenen cobertes de fibrociment a la ciutat, fer una diagnosi de l'estat de conservació dels edificis del barri del Tacó i del barri de Sant Joan (tal i com s'ha iniciat al barri de Mar), fer una diagnosi d'edificis municipals, de les seves instal·lacions elèctriques amb una proposta i valoració econòmica per aconseguir reduir al màxim el consum d'energia, col·laborar en la realització de les certificacions energètiques d'edificis municipals, realitzar-hi auditories energètiques, fer un projecte de magatzem per a “bicicletes cargo” i carretons de càrrega i descàrrega, fer un projecte de rehabilitació integral de l'edifici de les Casernes, fer una diagnosi de l'estació de ferrocarril i una proposta d'intervencions com la millora d'accessos i proposta d'usos per algunes parts de l'edifici, i finalment fer la diagnosi del Mercat del Centre, tant sobre l'estat de conservació com sobre accessos o mobilitat, amb una posterior proposta d'intervencions.

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local