Final d'una etapa

Maria Olivella: “Tancar el cinema Kubrick és posar el punt i final a una part de la meva vida, però cal seguir i mirar endavant”

Per a Maria Olivella aquesta setmana és i serà trista, però sent que la vila la recolza i que la història del Kubrick quedarà per sempre en la memòria dels molts ciutadans que, un dia o altre, han desfilat per la sala

Maria Olivella, propietària del cinema Kubrick de Vilafranca del Penedès. Ramon Filella

Maria Olivella, propietària del cinema Kubrick de Vilafranca del Penedès. Ramon Filella

L'històric cinema Kubrick de Vilafranca del Penedès tanca aquesta setmana de manera definitiva les seves portes després de 27 anys. La sala es va estrenar el 26 d'agost de 1994 i en aquestes gairebé tres dècades s'ha convertit en un referent cultural de la ciutat més enllà del cinema, un referent que ara deixarà d'existir. Maria Olivella n'és l'actual propietària i, per tant, serà l'encarregada d'abaixar  el teló i tancar les portes per darrera vegada aquest mateix dijous.

Olivella forma part d'una família molt cinèfila i molt vinculada a Vilafranca. El seu pare, Francesc Olivella, va ser el fundador i primer president del Cineclub Vilafranca l'any 1968 i també va ser ell la persona que va obrir la primera sala de cinema de la vila el 1983. La seva filla Maria ha viscut, per tant, tota la seva vida envoltada del sabor i l'aroma d'una sala de projeccions. Ara arriba el seu moment més dur, perquè, tal i com explica, “tancar el Kubrick és posar el punt i final a una part molt important de la meva vida i de la vida de la meva família, però jo sóc una persona positiva i només penso en el futur i en mirar endavant”.

La decisió de tancar el Kubrick no ha estat gens fàcil, però tot un seguit de factors acumulats durant la darrera dècada ho han acabat gairebé forçant. La Covid-19 i totes les restriccions associades han estat el cop de gràcia definitiu, però tot plegat ve de més enrera. Olivella assenyala que “l'actual societat no té res a veure amb la dels anys 80 i 90 quan el meu pare va obrir el cinema o es va estrenar el Kubrick. En aquells anys, anar el cinema era un ritual i era una de les maneres importants de passar el temps lliure. El canvi de costums, les noves tecnologies i les plataformes que ens han anat arribant en els últims anys ho han capgirat tot i ens han afectat moltíssim”.

Tot i amb això i malgrat el tancament de la sala, Olivella posa l'accent en recordar que “el cinema no morirà mai. Poder gaudir d'una pantalla gran i socialitzar amb la gent són dos factors que faran que les sales segueixin funcionant. Es cert que, com en el nostre cas, moltes han tancat ja o acabaran tancant, però hi haurà cinemes sempre”.

El Kubrick va iniciar la seva història el 1994 projectant el film “Rapa Nui” i la tancarà aquesta setmana amb un clàssic com “West Side History”. Maria Olivella ha volgut cloure el periple dels 27 anys oferint una cinta cinèfila de primer nivell. Sobre això, assenyala que “en aquestes tres dècades hem intentat donar el millor servei possible. Coneixem Vilafranca i el nostre públic i sabem quin producte prefereix. Penso que hem aconseguit complir els objectius marcats i que els vilafranquins i vilafranquines n'estan contents”.

A partir d'ara, Vilafranca només es queda amb la sala del Cineclub, una entitat, per cert, que aquesta setmana ha renovat la seva junta. Olivella es mostra convençuda que “Cineclub farà molt bona tasca i afrontarà amb ganes el repte de recuperar espectadors i, sobretot, espectadors de franges joves que són les que més han maxat de les sales en els darrers anys”.

Per a Maria Olivella aquesta setmana és i serà trista, però sent que la vila la recolza i que la història del Kubrick quedarà per sempre en la memòria dels molts ciutadans que, un dia o altre, han desfilat per la sala. Arriba el moment de posar el punt i final a 27 anys de cinema, però el Kubrick ja forma part de Vilafranca i dels vilafranquins.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!