Final d'una etapa

L'emblemàtic cinema Kubrick de Vilafranca del Penedès tancarà les portes a finals d'any

La família Olivella va inaugurar amb dues sales el 14 de juliol de 1983 un equipament pioner a Catalunya, ja que en aquell moment només hi havia les multisales de Cinemes Catalunya a Girona i el Casablanca a Barcelona

Cinema Kubrick de Vilafranca. Kubrick

Cinema Kubrick de Vilafranca. Kubrick

L'emblemàtic cinema Kubrick de Vilafranca del Penedès tancarà les portes a finals d'any. Hereu del cinema Bogart, aquest cinema es va convertir en un referent de l'oferta cultural al Penedès projectant durant prop de 40 anys pel·lícules d'autor, cinema comercial, films en versió original i doblats al català i va participat en homenatges, festivals i sessions benèfiques.

La responsable del cinema Kubrick, Maria Olivella, ha anunciat aquest dimecres que l'equipament que van posar en marxa els seus pares tancarà les seves portes definitivament el 30 de desembre: "he continuat apostant per oferir molt bona programació cinematogràfica tal i com els meus pares van iniciar amb el Bogart l'any 1983. Aquests últims anys hem seguit compromesos amb la difusió i promoció del cinema en català i han sorgit moltes oportunitats per col·laborar amb entitats, però els canvis socials de l'oci i l'entreteniment així com també la pandèmia d'aquests dos últims anys, no han afavorit a que tot aquest esforç sigui respost pel públic. Hem allargat tot el possible per evitar aquest moment, però ens trobem amb una situació insostenible que ens ha forçat a prendre la decisió de tancar el cinema Kubrick".

Amb un agraïment a tots els espectadors que han passat per les seves sales en aquest temps, Maria Olivella ha anunciat el tancament del negoci: "un somni que el meu pare va fer realitat i que tota la família hem seguit amb molta il·lusió fins el final".

El cinema Bogart es va inaugurar amb dues sales el 14 de juliol de 1983 amb les pel.lícules “Sueños de un seductor” i “Fama”. Va ser pioner en l’obertura d’unes multisales a Catalunya, en aquell moment hi havia els Cinemes Catalunya a Girona i el Casablanca a Barcelona. Francesc Olivella i Paquita Ferran van ser els impulsors del cinema Bogart. Francesc Olivella havia estat fundador i president del Cine Club Vilafranca des dels seus inicis l’any 1968. Com a entitat va guanyar el Premi Sant Jordi el 1970 al Millor Cine Club de Catalunya.

En la programació del Bogart es va apostar per un cinema de qualitat amb èxits comercials d’estrena simultània amb les principals ciutats d’Espanya i pel.lícules d’autor en versió original subtitulada. Es van organitzar cicles monogràfics dedicats a mostrar de manera cronològica la filmografia de grans directors de la història del cinema: Alfred Hitchcock, Stanley Kubrick, Billy Wilder, Luchino Visconti, Federico Fellini i Françoise Truffaut entre d’altres. També va ser un cinema compromès amb la difusió i promoció del cinema en català, oferint còpies de pel.lícules en català i convidant directors catalans com Francesc Bellmunt, Antoni Ribas, Pere Portabella, Ventura Pons, Isabel Coixet i Rosa Vergés a presentar personalment les seves estrenes.

La qualitat i singularitat de la programació van ser reconegudes amb el Premi Nacional de Cinematografia del Departament de Cultura de la Generalitat a la Millor Sala Exhibidora fora de l’àrea metropolitana de Barcelona els anys 1985, 1986 i 1991. El cinema Bogart va tancar el setembre de 2006.

Cinema Kubrick

El 26 d’agost de 1994 es va inaugurar el cinema Kubrick amb la pel.lícula “Rapa-Nui”. El Kubrick va sumar-se a les dues sales del Bogart per ampliar l’oferta cinematogràfica a Vilafranca i comarca. Amb el tancament del Bogart el 2006 va continuar amb l’exhibició de cinema de qualitat per a tots els públics i la difusió i promoció del cinema en català.

Des del 2008, la Maria Olivella ha estat l’ànima impulsora al capdavant del Kubrick, compromesa a fer possible que continui sent un referent cultural a Vilafranca i comarca. Al Kubrick s’han organitzat Mostres de Curtmetratges, clàssics del cinema amb “Una nit amb els clàssics”, Marató del Cinema, Cicle CINC, s’han fet homenatges, presentacions de documentals, col.laboracions amb l’Ajuntament, matinals infantils, sessions a les escoles, sessions benèfiques i de col.labració amb la Creu Roja, Mans Unides, entitats corals i casals d’estiu entre d’altres. S’han projectat també pel.lícules i actes de presentació al Festival Internacional de Cinema del Vi i al Festival Vilapensa.

El pas del sistema analògic al sistema de projecció digital el 2013 va permetre ampliar la programació oferint concerts, òperes i ballets internacionals en directe o en diferit a les sessions de Continguts Alternatius. Els canvis socials de l'oci i l'entreteniment així com també la pandèmia de la COVID-19 han causant un fort descens d’espectadors i una situació insostenible que han forçat a prendre la decisió de tancar el cinema Kubrick el dia 30 de desembre de 2021.

Durant els 38 anys de trajectòria des de la inauguració del cinema Bogart l’any 1983, aquest ha estat un negoci familiar amb un tracte molt proper als clients, obert a iniciatives per acostar el cinema a tots els públics i un referent cultural per Vilafranca i la seva comarca.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!