Obituari

Record de Saturnino Pesquero Ramón

Arriba de Goiás, Brasil, una notícia trista: la mort d’un mestre

Imatge dels llibres de Saturnino Pesquero Ramón. Eix

Imatge dels llibres de Saturnino Pesquero Ramón. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El passat dilluns, dia 14 de febrer, va morir amb 85 anys el professor Saturnino Pesquero Ramón, originari d’Inca, Mallorca, on havia nascut l’any 1936. El professor Pesquero Ramón residia al Brasil des de l’any 1962.

Format a Palma, Mallorca, i a Minas Gerais, Belo Horizonte, Brasil, el professor Pesquero Ramón va exercir com a professor de psicologia a la Universitat Federal, i a la Pontifícia Universitat Catòlica de Goiás. Molt admirat i respectat per la seva tasca docent a la universitat, aquests aspectes acadèmics han estat destacats en la notícia necrològica publicada als mitjans, aspectes als quals cal afegir la seva pràctica clínica lligada als seus amplis coneixements. El seu mètode terapèutic seguia la línia d’un enfocament no dirigista sinó humanista en la psicologia, iniciat l’any 1951 als EE.UU. pel psicoterapeuta Carl Rogers (1902-1987).

Saturnino Pesquero Ramón va escriure molts articles en les més prestigioses revistes de Psicologia del Brasil, així com es va prodigar  en diverses obres assagístiques sobre una de les seves preocupacions intel·lectuals i àrea d’investigació: la subjectivitat creadora.

Abans de conèixer personalment el professor Pesquero Ramón, en vaig tenir notícia a través de la lectura del seu interessant assaig Joan Miró: la intencionalidad oculta de su vida y obra (Erasmus, 2012). Vida i obra, una unitat orgànica; la finalitat última: proclamar visualment els arquetips universals. No menys interessant és el seu llibre La pintura religiosa de Leonardo da Vinci: su legado humanista y cristiano (Erasmus, 2011).

Conjugar la teoria de l’art i el poder creatiu de l’esperit humà i la seva capacitat simbòlica, aquesta va ser una de les exploracions acadèmiques dutes a terme amb més entusiasme pel professor Saturnino Pesquero Ramón ja des que va llegir la seva tesi a la Universitat de les Illes Balears el setembre de 1999. Dirigida pel professor Gabriel Amengual Coll, el professor Pesquero Ramón havia titulat ben significativament el seu treball: Joan Miró: una lectura filosòfica a partir de «La Masia». Aquest estudi hermenèutic obre moltes portes a la lectura de l’obra artística de Joan Miró. El punt de vista del professor Pesquero il·lumina les fonts místico-semites que al seu parer van inspirar la tasca creativa de Miró en obres com «La Masia», un artista del qual l’autor de la tesi destaca que sempre va estar mogut per una responsabilitat ètica.

El darrer treball publicat per Saturnino Pesquero Ramón és Sigmund Freud: Antropología y salut mental (Lleonard Muntaner, 2020). En aquest estudi el professor Pesquero confronta la concepció monista, defensada per Freud en la seva doctrina del Homo Natura, amb la dualista biològico-espiritual, defensada per Binswanger en la seva doctrina del Homo Existentia, si bé gairebé ja en el seu llit de mort, Freud tira per terra la seva concepció monista del psiquisme humà i admet la transcendència. Amb aquest treball, Pesquero Ramón ha ofert una valuosa reflexió per a la pràctica d’una psiquiatria no només biològica, com és la més habitual, sinó més humanística.

Trobaré a faltar els seus correus, les felicitacions de Nadal i Pasqua, la seva extraordinària generositat en contestar els meus dubtes, en aclarir alguns conceptes dels seus treballs complexos i plens de referències, la relació entre el saber filosòfic i la seva concreció en la vida de cada dia i, especialment, sobre l’art i el poder creatiu de l’esperit humà, àrees d’interès en les quals coincidíem.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local