Carnaval 2022

Satisfacció de l'Ajuntament i la FAC per la recuperació del carnaval de Vilanova als carrers

Mercè Mateo: 'el nostre carnaval és patrimonial i per aquesta raó hem vetllat perquè els actes tradicionals i essencials es poguessin tirar endavant'

Satisfacció de l'Ajuntament i la FAC per la recuperació del carnaval de Vilanova als carrers. Susana Nogueira

Satisfacció de l'Ajuntament i la FAC per la recuperació del carnaval de Vilanova als carrers. Susana Nogueira

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i la Federació d’Associacions pel Carnaval (FAC) han fet una valoració satisfactòria del Carnaval 2022 per l'èxit i l'àmplia participació que hi ha hagut tots els actes. L’alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau, ha dit que sent satisfacció pel resultat d’enguany i per poder recuperar a Vilanova un carnaval essencial gairebé normal, després que l’any passat estigues confinat. “Afirmem que Vilanova i la Geltrú ha gaudit del carnaval, tots els actes han tingut una àmplia participació i la festa s’ha viscut al carrer, a les entitats, escoles i botigues. Això ha estat possible gràcies a la col·laboració de les 72 entitats de la FAC i en especial a la seva ajunta. Per altra banda, també a la implicació constant de la regidoria de cultura. La ciutat acaba la setmana de carnaval satisfeta i s’ha pogut comprovar en les cares d’alegria dels vilanovins i vilanovines”.

Tot i això, Arnau ha comentat els aspectes negatius de la celebració i ha manifestat la condemna dels abusos i assetjaments sexuals: “Malauradament, hem conegut el cas d’abús sexual i tocaments no desitjats a una noia el divendres a la nit en el ball de l’Arrivo. Els cinc punts liles que hi havia habilitats aquests dies han atès a quatre noies menors d’edat per haver estat víctimes o testimonis d’assetjaments amb comentaris no desitjats i amb insistència. Condemnem rotundament aquests actes. Són exemples d’actituds masclistes que no podem tolerar i  formes de violència masclista que hem de radicar. Aquests actes no tenen cabuda al nostre carnaval i a les nostres vides. En total els punts liles, han realitzat 253 accions d’informació i sensibilització”. A banda d’aquests fets, la policia local també ha atès 13 denúncies per furts (mòbils, carteres...) i ha intervingut en una desena de baralles.

Vagues de neteja viària i escombraries

L'Ajuntament valora positivament el fet que la incidència de les vagues no hagi impedit celebrar tots els actes amb una certa normalitat, “un fet que ens preocupava”, ha admès l'alcaldessa. Un cop desconvocades les vagues i reprès el servei, els carrers s'estan netejant des de dilluns al matí. Aquest any, per tal d'evitar l'aglomeració de persones en els punts habituals, les Comparses han fet recorreguts més grans, fet que causa que les tasques de neteja s'allarguin més dies dels habituals. Els operaris evidencien que, a banda de la particularitat de l'embolcall, la neteja dels carrers i places és més senzilla quan es tracta d'Ecocaramel, ja que el caramel que s'utilitza es torna pols en comptes de trencar-se en trossets.

Carnaval patrimonial

La regidora de Cultura, Mercè Mateo, ha destacat que “el nostre carnaval és patrimonial i per aquesta raó hem vetllat perquè els actes tradicionals i essencials es poguessin tirar endavant. Ha estat un carnaval de màxims, però hem hagut de prescindir de la merengada infantil i juvenil, de les carrosses de l’Arrivo o del Ball del Paperet. Els altres s’han celebrat de manera normal i amb èxit i una participació molt elevada. Creiem que hem de fer un pensament i apostar pels actes centenaris com la Comparsa de Diables que ha tingut una bona collida, així que animem a altres entitats que apostin per aquests actes”. Mateo ha volgut afegir que “encoratgem a les entitats que repensin el que és el consum de l’alcohol i de les drogues durant el carnaval i reformular l’oci nocturn. És una assignatura que tots i totes tenim pendent per millorar”.

El president de la FAC, Josep Estrada, ha dit que “el carnaval 2022 ha sigut un èxit total des del principi fins al final. Un 90% de les entitats estaven plenes i això ha comportat que tots els actes tinguin un resultat positiu i de satisfacció. Després de dos anys durs a conseqüència de la pandèmia, enguany marxem amb una bona sensació perquè ha sigut increïble”. Estrada, ha agraït l’esforç de la comissió Covid.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local