Observatori de les Dones en els Mitjans de Comunicació

Vilafranca, Sant Sadurní, Cubelles i Sant Pere de Ribes signen la declaració sobre el tractament dels feminicidis als mitjans de comunicació

Els quatre municipis formen part de l'Observatori de les Dones en els Mitjans de Comunicació, que reclama una informació “objectiva” i “rigorosa” i que no s’envaeixi la intimitat les persones properes a les víctimes

Vilafranca, Sant Sadurní, Cubelles i Sant Pere de Ribes signen la declaració sobre el tractament dels feminicidis als mitjans de comunicació. Ajt Sant

Vilafranca, Sant Sadurní, Cubelles i Sant Pere de Ribes signen la declaració sobre el tractament dels feminicidis als mitjans de comunicació. Ajt Sant

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Vilafranca del Penedès, Sant Sadurní d'Anoia, Cubelles i Sant Pere de Ribes han signat aquesta setmana la declaració sobre el tractament dels feminicidis als mitjans de comunicació. Els quatre municipis formen part de l'Observatori de les Dones en els Mitjans de Comunicació, que reclama una informació “objectiva” i “rigorosa” i que no s’envaeixi la intimitat les persones properes a les víctimes

Una desena d’alcaldesses metropolitanes, entre elles les de l’Hospitalet, Santa Coloma o Esplugues, han signat aquest dimarts un manifest on rebutgen els tractament que alguns mitjans de comunicació fan dels assassinats masclistes. Impulsat per l’Observatori de les Dones en els Mitjans de Comunicació, del que en formen part 32 ajuntaments, al manifest es denuncia que en ocasions es facin servir dades o detalls personals de les víctimes sense “cap rigor” per fer-les servir com a “espectacle del dolor de les famílies”. “Ho hem denunciat diverses vegades però no ens fan ni cas. Cal aplicar un codi ètic per no generar més dolor a les famílies”, ha apuntat Pilar Díaz, alcaldessa d’Esplugues i presidenta de l’observatori.

Finalitzat l’acte, en declaracions als mitjans de comunicació, Pilar Díaz ha dit que “sembla mentida” que en ple segle XXI encara hi hagi “determinats” periodistes que revictimitzin les famílies que han patit un feminicidi treien a la llum informació no contrastada i, fins i tot, “difamant directament”.

L’alcaldessa d’Esplugues i presidenta de l’Observatori ha recordat que en els últims 20 anys han denunciat en diferents instàncies els mitjans de comunicació que al seu parer han fet cobertures inadequades, però que fins ara mai se’ls ha fet cas.

Manifest

Al manifest, que consta de cinc punts, els 32 ajuntaments signants es comprometen a denunciar públicament els mitjans de comunicació que tractin inadequadament els assassinats masclistes que es produeixin als seus municipis, introduint “elements d’espectacularitat informativa inapropiada” i contravenint les pautes deontològiques de la professió.

També insten els organismes competents en la matèria a adoptar mesures proactives per evitar aquestes pràctiques i a oferir, en canvi, eines adequades per fomentar una cultura comunicativa clarament contrària a totes les formes d’aquesta matèria.

Per erradicar aquestes pràctiques, proposen que s’emprenguin les accions necessàries per impulsar una reforma legislativa que inclogui obligacions i, en el cas que pertoqui, sancions adreçades tant als mitjans públics com privats, en relació amb el tractament informatiu i comunicatiu dels casos de violència contra les dones.

Reforma legislativa, afegeixen, que també hauria de permetre actuar als municipis per protegir els drets a l’honor, la dignitat i la intimitat d’aquestes víctimes i de les seves famílies.

Per últim, conviden els col·legis professionals i les entitats representatives de l’àmbit comunicatiu a sumar-se a aquestes iniciatives per actuar conjuntament amb institucions i organismes polítics a ser conseqüents amb la seva responsabilitat sobre aquest tema i a intensificar la formació, l’autocrítica, la innovació i la creativitat en la seva tasca, tot invertint els mitjans necessaris per millorar les pràctiques informatives i els continguts relacionats amb els drets de les dones i la seva defensa.

L’Observatori

L'Observatori de les Dones als Mitjans de Comunicació és un projecte pioner a Catalunya creat el setembre del 2000 per iniciativa de cinc Consells de dones del Baix Llobregat (Cornellà de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí) i Drac Màgic, Cooperativa Promotora de Mitjans Audiovisuals, amb l’objectiu de dinamitzar el debat públic sobre la representació de les dones als mitjans de comunicació.

Actualment, formen part de l’Observatori de les dones en els mitjans de comunicació 32 municipis que sumen un total de 2.945.983 habitants.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local