ECONOMIA CIRCULAR

Ametller Origen fa camí cap a l'economia circular

Redacció | Vilafranca del Penedès | 09-05-2022

Ametller Origen aposta pels envasos sostenibles i l'economia circular. Ametller Origen

Ametller Origen aposta pels envasos sostenibles i l'economia circular. Ametller Origen

Envasos sostenibles, economia circular, agricultura respectuosa amb el medi ambient i transport de mercaderies reduint la petjada de carboni. L'empresa penedesenca Ametller Origen ha convertit la lluita contra el canvi climàtic i l'aposta per l'economia circular i sostenible en una de les seves senyes d'identitat. La companyia ha convertit la seva estratègia empresarial en un exercici de pedagogia social, però també és una resposta a l'exigència del consumidor. La seva clientela és cada cop més conscient de la necessitat de fer un consum sostenible i responsable, per això el moviment Fem camí, impulsat per Ametller Origen l’any passat, es nodreix d'iniciatives i canvis d'hàbits que contribueixen a la sostenibilitat al llarg de tota la cadena de valor. 

L’empresa vol aconseguir la neutralitat d’emissions de CO2  l’any 2027. I el camí per fer-ho passa per petites i grans accions, com per exemple, l’aposta pels uniformes sostenibles de tot el personal de les botigues, els nous envasos del menjar per emportar, amb un en envàs reciclable, elaborat amb cartró reciclat i un film de plàstic que ha permès a la companyia estalviar fins a 50 tones de plàstics d'un sol ús a l'any o el recent projecte d’economia circular de reutilització d’ampolles de vidre de llet.

Ametller Origen fa camí també apostant per l'agruicultra sostenible, un conreu més respectuós amb el medi ambient i que garanteix un baix impacte ambiental. De fet, la companyia col·labora amb l’IRTA i el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural per impulsar el nou segell d’agricultura sostenible. Tanmateix, també fomenten l'economia circular dels residus als camps, utilitzant només envasos reutilitzables o reciclables, apostant per la implementació exclusiva de bioplàstics i evitant el malbaratament alimentari elaborant productes a base de verdures no aptes per consum en fresc i repartint excedents de les finques de Catalunya a diferents entitats solidàries

L’Agroparc, una aposta pel creixement sostenible

Ametller Origen ha experimentat un creixement exponencial des de l’any 2001, convertint-se en un dels actors de referència del sector de la distribució agroalimentària, amb 120 centres que facturen més de 387 milions d’euros anuals. Una xifra que l’empresa preveu duplicar en la pròxima dècada i que l’ha empès a replantejar de manera global la seva cadena de subministrament.

Amb la voluntat d’assegurar un creixement sostenible, la companyia impulsarà l’Agroparc, un nou model de producció agroalimentària centrat en l’ús d’energies renovables i tecnologia amb el qual  ha dissenyat un procés per abastir les seves botigues basat en tres criteris: la centralització –passant de tres a un únic centre logístic–, la semiautomatització –per optimitzar la seva capacitat, eliminar les manipulacions de productes i incrementar la productivitat–, i la circularitat –amb l’objectiu de retornar i classificar els envasos per tal de disminuir-ne al màxim l’impacte mediambiental-. 

Aquests tres elements compten amb altres accions complementàries com la substitució dels camions de gasoil per altres vehicles propulsats amb energies menys contaminants –biometà procedent de residus orgànics- i que, d’acord amb l’estudi de l’Observatori de Sostenibilitat de la UPF Barcelona School of Management (UPF-BSM) “Cas Ametller Origen: cap a una cadena de subministrament centralitzada, circular i semiautomàtica”, podrà garantir una davallada de les emissions de CO2 d’entre el 50% i el 100%, com també entre un 50% i un 96% de les emissions nocives per a la salut.

A més, l’estudi posa de relleu que Ametller Origen pretén reduir un 20% el malbaratament alimentari i remarca que l'empresa serà capaç de servir les mateixes botigues recorrent 3.493 km menys cada dia, quelcom que suposa un estalvi de 579 kg / CO2 al dia.

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local