PRODUCTES DEL MAR

Vilanova i la Geltrú es reivindica com a societat consumidora tradicional de peix i marisc

Redacció | Vilanova i la Geltrú | 09-06-2022

El peix forma part de la dieta mediterrània i és un dels aliments clau de la nostra gastronomia. El port de Vilanova i la Geltrú és una de les millors portes d'entrada del peix i marisc de proximitat i el primer cap de setmana de juny ha estat l'escenari d'unes jornades gastronòmiques que han posat en valor aquests productes amb una festa lúdica i reivindicativa. I és que menjar productes de mar de dues a tres vegades a la setmana, ja sigui peix blanc, peix blau o marisc és una recomanació sana i saborosa.

Vilanova i la Geltrú s'ha vestit de gala per celebrar un any més la Jornada Gastronòmica del Peix i Marisc, una iniciativa que vol promocionar la producció local de les cinc modalitats de pesca que hi ha al port i el consum de peix i marisc. El regidor del Primer Sector de Vilanova i la Geltrú i patró major de la Confraria de Pescadors, Jaume Carnicer, destaca el format reivindicatiu de la jornada donant a conéixer aquests cinc tipus de pesca que tenim a la ciutat: Encerclament, arrossegament, palangre, tresmall i arts menors o arts varis. Durant tota la jornada es van poder degustar plats i tapes amb pop, gamba, sípia, tonyina i sardina que es van cuinar a la mateixa llotja, amb la col·laboració dels membres dels Llaguts i l'escola Hostaleria Joan Ramon Benaprès de Sitges. Carnicer va destacar que totes les iniciatives que es facin amb els productes locals i de proximitat i amb sectors tan agreujats com és actualment el de la pesca són accions reivindicatives del sector primari: “tot ajuda a fer visible els nostres productes, a veure'ls als mercats municipals i que el consumidor demani els nostres productes”.

Sergi Tudela, director general de Pesca i Afers Marítims de la Generalitat de Catalunya, va ser un dels assistents al sopar que es va fer a la Llotja de Pescadors de Vilanova i la Geltrú, que va aplaudir la iniciativa: “exemplifica el compromís del territori, la ciutadania i la comunitat pesquera per posar en valor un patrimoni ancestral i un producte d'excel·lent qualitat que cada cop és més desconegut pel consumidor en general. Ens estem reivindicant com a societat marítima i com a societat consumidora tradicional de peix i marisc”. Tudela va assenyalar que la pesca es troba en un moment excepcional: “sembla que les poblacions de peixos s'estan recuperant, i és el moment d'acompanyar aquesta recuperació amb una valorització per part de la ciutadania”.

Vilanova i la Geltrú és mar i és llegat mariner i l'alcaldessa de la ciutat, Olga Arnau, destaca que propostes com la Jornada Gastronòmica del Peix i Marisc ajuden a donar a conéixer el producte local i apropar-lo a les famílies i la canalla, però també accions reivindicatives com la que va liderar Vilanova i la Geltrú fa uns mesos amb un manifest de suport al sector pesquer per garantir-ne el seu futur que van signar una vintena de municipis catalans: “si nosaltres no defensem el que tenim, després lamentarem haver perdut un sector importantíssim”.

I és que el peix és un aliment d’una qualitat nutricional excel·lent, amb una proporció elevada de proteïnes, de la mateixa qualitat que les de les carns, però amb menys quantitat de greix. El peix blanc és molt magre i el blau és més ric en greix, concretament en àcids grassos omega-3, uns greixos cardiosaludables. Les sardines, els seitons, les anxoves i el verat són els peixos més saludables per al cor. Els productes de mar proporcionen també quantitats importants de vitamines i minerals.

La Jornada Gastronòmica va oferir dos moments diferenciats de matí i tarda-vespre en els que el peix i marisc va ser el gran protagonista. Al matí es va comptar amb una gran afluència de públic en un vermut i espectacle infantil, amb el pallaso Pescaplàstik com a protagonista, especialment pensat per a famílies i infants, en el que es donava a conèixer la importància de tenir cura de la nostra mar i no llençar envasos que la contaminin, sobretot, plàstics. Més de 200 persones van poder gaudir d’un dia esplèndid amb un temps gairebé estival.

El sopar, previst per a 250 comensals, va oferir l’oportunitat de degustar peix i marisc acabat de capturar per les barques vilanovines i gaudir d’un bon ambient amb música en directe des del port pesquer.

L’acte, organitzat per l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, des de la Regidoria de Producció primer sector i Mercats municipals, va comptar amb el suport  del Departament d’acció climàtica i agenda rural de la Generalitat de Catalunya que gestiona el Fons Europeu Marítim i de la pesca.
 

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local