MANCOMUNITAT PENEDÈS-GARRAF

“Hem de ser conscients que si no reciclem, això afecta al medi i a la butxaca”

Redacció | Torrelles de Foix | 20-04-2023

La Mancomunitat Penedès-Garraf és una institució poc coneguda per la ciutadania, però que desenvolupa una tasca imprescindible al territori de suport i acompanyament als municipis en la gestió de serveis bàsics com l'aigua i els residus, entre molts d'altres. I és que l'ens supramunicipal presta serveis en comú als ajuntaments i juga un paper clau en la millora del medi ambient i dels recursos del territori. Per això demana la implicació de la ciutadania i destaca que el treball conjunt entre els ajuntaments i la ciutadania és el camí per reduir aquest impacte negatiu.

Sergi Vallès, president de la Mancomunitat Penedès-Garraf i alcalde de Torrelles de Foix, destaca que la institució “és la més extensa del territori amb un pressupost d'entre 40 i 50 milions d'euros amb més d'un centenar de treballadors propis i més de 200 treballadors externs”. Vallès recorda que la Mancomunitat presta diversos serveis al territori, però els més importants estan relacionats amb els residus, des de l'educació ambiental, fins a la gestió dels residus i el sanejament: “l'educació ambiental és important perquè hem d'explicar a la ciutadania del Penedès que la forma més efectiva que no hi hagi residus és amb la seva acció i passa per reduir, reciclar i reutilitzar al màxim”.

La Mancomunitat Penedès-Garraf sosté que per complir els objectius ambientals europeus cal el compromís de les empreses, les administracions i la ciutadania: “encara som molt còmodes i poc conscients que, si no reciclem, això afecta el medi ambient i la butxaca. Si els ajuntaments no liderem aquest canvi cap a la reducció de residus, la taxa que s'haurà de pagar serà pràcticament el doble cada any i l'impacte al medi serà enorme. Els ajuntaments hem de donar exemple reduïnt residus, reutilitzant i reciclant el màxim possible, però la ciutadania ha de respondre. Ara el cost del servei de recollida al Penedès és d'entre 40 i 60 cèntims al dia per ciutadà, una xifra ridícula si la comparem amb altres serveis. Però el ciutadà ha de ser conscient que si no reduïm, el rebut es dispararà”, recorda Sergi Vallès. I és que la taxa de recollida de residus no té un preu arbitrari, sinó que té a veure amb la quantitat de residus que es recullen, el tractament que se li dona i la capacitat de reciclar i recuperar aquests materials.

Per això des de la Mancomunitat s'impulsen diversos projectes per recuperar, reparar i reutilitzar al màxims els residus per convertir-los en recursos. L’encàrrec dels ajuntaments a la Mancomunitat és el de posar les eines per a que la ciutadania puguin exercir el seu compromís i corresponsabilitat fer-ho bé, d'aquí que per primer cop un reglament específic amb cinc R: reduir, reciclar, reparar, recuperar, reutilitzar, apel·lant a la responsabilitat.

A principis del mes de febrer va començar a desplegar-se el nou contracte de deixalleries de la Mancomunitat que aposta per ampliar el servei de deixalleria mòbil per a que esdevingui un punt de proximitat per la gestió d’aquells residus de petites dimensions que s’escapen de la recollida domiciliària. L’objectiu és complementar la xarxa de deixalleries fixes municipals, promovent la pràctica del reciclatge i la recuperació de residus per a donar-los una segona vida. Les deixalleries són infraestrutures claus en el territori. Actualment la Mancomunitat gestiona 12 deixalleries fixes que presten servei a 24 municipis i 135.000 habitants i ha ampliat el servei a 7 deixalleries mòbils per cobrir 17 municipis. Això ha permès passar de prestar servei a 40.000 ciutadans a fer-ho ara a més de 116.000.

I en aquest context, incorpora un nou servei de recuperació i reutilització de residus. COM NOU és un centre que permetrà recuperar i tractar materials en bon estat que es recullen a les deixalleries fixes i mòbils que gestiona la Mancomunitat Penedès-Garraf per donar-los una segona vida i evitar que esdevinguin un residu. A més, aquest és un projecte que impulsa l’impacte social en la gestió dels residus i el treball en xarxa amb les entitats del tercer sector per coordinar el lliurament d’articles en bon estat a famílies en situació de vulnerabilitat i entitats socials del territori.  

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local