ESPÈCIES PROTEGIDES

La Fira del Gall de Vilafranca del Penedès: Tradició, Innovació i Sostenibilitat

Sheima Abdelmalek | Vilafranca del Penedès | 29-11-2023

La sostenibilitat i la qualitat gastronòmica seran els eixos centrals de la 359a edició de la Fira del Gall de Vilafranca del Penedès, que se celebrarà el cap de setmana del 16 i 17 de desembre al recinte Firal (Parc de Sant Julià i Pavelló Firal) de Vilafranca del Penedès. Enguany, a la Mostra Gastronòmica es podran degustar una quinzena de plats especialitzats en el Gall del Penedès amb IGP. Aquest esdeveniment, amb més de tres-cents anys d'història, gaudeix de la Identificació Geogràfica Protegida (IGC), un reconeixement que només tenen dos galls en tot al país i que posa en valor les seves característiques úniques com la cria a l'aire lliure i una dieta amb llavors de raïm.

Gemma Romeu i Creixell, regidora de Turisme de Vilafranca del Penedès, destaca que la sostenibilitat serà un dels eixos centrals d'aquesta edició, posant de manifest un compromís amb la preservació del medi ambient i la consciència cap als recursos naturals com és l'aigua. Així, la Fira del Gall no només celebra els seus arrels històrics, sinó que també abraça valors contemporanis per assegurar un futur més sostenible.

 

Com es presenta aquest any la Fira del Gall de Vilafranca del Penedès?

Aquest any, la Fira del Gall es presenta com un esdeveniment totalment transversal, amb la col·laboració de diverses regidories com Comerç, Esports i Educació. La fira ofereix una fusió única entre el vi del Penedès i el gall del Penedès, creant una explosió de gastronomia territorial amb productes de quilòmetre 0.

Dins de la vessant educativa, hem incorporat programes de formació i inserció. Destaquen dues activitats: un taller de maquillatge titulat "Maquilla't com un gall" i un taller artesanal on la gent podrà crear el seu propi gall o gallina amb globoflèxia. Les dues activitats tindran una entrada simbòlica i els fons recaptats es destinaran a la Marató de TV3.

D'altra banda, els participants del Programa de Formació i Inserció (PFI) en cuina realitzaran les seves pràctiques dins de la carpa de gastronomia, compartint i distribuint els seus plats, contribuint així a enriquir l'experiència culinària de la fira.

Quin és l'objectiu que es marca aquest any l'organització?

L'objectiu que ens hem marcat per aquest any és donar a conèixer el nostre producte més enllà de la comarca, convertir-nos en l'emblema del Gall Negre a Vilafranca del Penedès i fomentar tot el comerç local. Volem que aquesta fira es desplegui des del parc de Sant Julià fins al centre de la vila, omplint tots els carrers de Vilafranca amb alegria, entusiasme i aquesta energia pròpia de les festes nadalenques.

Han destacat que la fira és tradició i innovació. 

La innovació aquest any se centra en la sostenibilitat. Hem decidit fer un pas ferm cap a la reducció dels plàstics a la Fira. Una de les transformacions més notables consisteix en la retirada completa de les ampolles d'aigua de plàstic. Així que hem implementat punts d'aigua a diferents llocs de la fira per facilitar que la gent ompli les seves pròpies ampolles, reduint així el consum innecessari d'envasos plàstics.

A més, ens hem proposat eliminar l'ús del plàstic també en el moment de l'adquisició de productes, especialment en el cas del menjar. Tindrem bosses alimentàries amb l'objectiu de minimitzar l'impacte ambiental i promoure una consciència més ecològica entre els visitants.

Aquesta iniciativa no només busca oferir una experiència més ecològica a la fira, sinó que també pretén inspirar canvis positius en els hàbits de consum de la població. Amb aquesta aposta per la sostenibilitat, aspirem a teixir una fira més respectuosa amb el medi ambient i a incentivar la participació activa de la comunitat en la preservació del nostre entorn.

Quines són les altres novetats d'aquesta edició?

Una altra de les novetats destacades és el pregoner d'aquest any, que anirà a càrrec de Toni Massanés, el president de la Fundació Alícia. Gastrònom reconegut i gran coneixedor dels productes de quilòmetre 0 de Vilafrancac del Penedès, Massanés és un gran defensor de la gastronomia catalana. La seva participació a la Fira aportarà un enfoc expert i apassionat a aquest esdeveniment tan esperat.

Parlant de tradició, que és el que es manté des de la primera edició?

Des de la primera edició, el gall del Penedès ha mantingut el seu protagonisme, ja que la fira està dissenyada especialment per a ell, essent el seu protagonista principal, juntament amb els vins del Penedès. D'altra banda, tot el que engloba aquesta fira ha anat evolucionant any rere any, i aquest any experimentem una explosió màxima. Amb la col·laboració de diverses àrees, aquesta fira s'ha convertit en un esdeveniment destacat, amb l'objectiu de ser la millor celebració possible a Vilafranca. Un esdeveniment on la tradició del gall del Penedès i els vins locals es fusionen amb les novetats que cada edició aporta, amb l'impuls constant de les diferents àrees que treballen per fer que aquesta sigui una fira excepcional.


 

La 359a edició de la Fira del Gall

16 - 17 Desembre
Parc de Sant Julià

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local