COMUNITAT ENERGÈTICA

vngenergia, una cooperativa ciutadana per contribuir a la transició energètica

Jordi Lleó | Vilanova i la Geltrú | 30-04-2025

vngenergia, una cooperativa ciutadana per contribuir a  la transició energètica. EIX

vngenergia, una cooperativa ciutadana per contribuir a la transició energètica. EIX

vngenergia és una comunitat ciutadana d’energia que s’ha constituït com una cooperativa de consumidors oberta a tothom. La seva visió és clara, en considerar l’energia com un bé comú, que ha d’estar a l’abast de totes les persones. Davant l’emergència climàtica cal garantir que l’energia que s’utilitza en el dia a dia, procedeixi de fonts renovables, com l’energia solar o l’eòlica, per tal de frenar el canvi climàtic i reduir les emissions de CO₂.  

En aquesta cooperativa són les persones associades les que amb la seva participació activa valoren i decideixen conjuntament, de manera transparent, la millor manera d’impulsar la transició energètica a Vilanova i la Geltrú. Per aquest motiu, es pretén articular una xarxa d’associacions de persones que comparteixin el mateix objectiu: avançar cap a un model energètic sostenible al territori del Penedès-Garraf.

Una de les accions d’aquesta entitat és consolidar l’accés a l’energia renovable produïda al nostre territori com a font principal d’energia per a les persones que hi vivim, a través de la comunitat energètica. Per tant, treballen per avançar cap a la sobirania energètica del Garraf-Penedès promovent:

-Ampliar i generalitzar tant com sigui possible la mobilitat elèctrica i compartida dins dels nuclis urbans com en les seves connexions interurbanes, a escala de transport privat i públic.

-Facilitar les millores d’eficiència energètica dels edificis i habitatges dels socis i sòcies de vngenergia.

PRIMER CENTRE DE PRODUCCIO SOLAR COMUNITARI

Aquest estiu vngenergia posarà en marxa la primera unitat d’autoconsum col·lectiu de Vilanova i la Geltrú. Aquesta és una fita important de la nova comunitat energètica que a poc a poc va consolidant els passos per fer realitat una cooperativa de consumidors d’energia renovable. L’autoconsum és aquell consum d’energia elèctrica renovable produïda pel mateix consumidor o usuari, en el mateix lloc on es consumeix o bé aquell que es consumeix a una distància màxima de dos quilòmetres a comptar des del punt de generació a l’adreça de consum.

Una unitat d’autoconsum col·lectiu d’energia fotovoltaica és un sistema en què diversos consumidors (llars, negocis, indústries, ajuntament, etc.) comparteixen una mateixa instal·lació fotovoltaica per generar i consumir energia elèctrica en col·laboració. Aquesta modalitat permet que múltiples usuaris, generalment situats en un entorn proper (com un edifici, un barri o una àrea limitada), es beneficiïn de l’energia produïda per una instal·lació fotovoltaica comuna, reduint la dependència de la xarxa elèctrica convencional i promovent la sostenibilitat.

GENERACIÓ COMPARTIDA

Els panells solars es troben en una ubicació d'un màxim de dos quilòmetres del radi dels socis que s'hi connectaran. El consum col·lectiu suposa que els participants es nodreixen directament de l’energia generada, amb possibles acords per repartir-la segons necessitats o quotes predeterminades.

Un altre avantatge és la proximitat física. Normalment, els consumidors i la instal·lació han d’estar connectats a la mateixa xarxa de baixa tensió i en un radi proper (2 quilòmetres). L’excés d’energia no consumida es pot injectar a la xarxa elèctrica general, amb compensació econòmica o descomptes en la factura, depenent de la regulació de cada comercialitzadora que tingui el soci.

Els beneficis d’una comunitat energètica són importants. Un d’ells és la reducció de la factura elèctrica amb energia renovable per als participants. S’avança cap a l’eficiència energètica, amb l’ús d’energia neta i renovable, disminuint l’emissió de CO₂. Es fomenta la cooperació entre veïns o empreses per un objectiu comú per implantar una energia col·laborativa. I es redueix la vulnerabilitat davant fluctuacions de preus en el mercat elèctric, garantint l’estabilitat del preu de l’energia durant la vida de la planta fotovoltaica, uns 25 anys i contribuint a l’economia local.

És important entendre que hi ha dues formes principals d'autoconsum: l'autoconsum individual i l'autoconsum col·lectiu. vngenergia treballa per implantar l’autoconsum col·lectiu. El primer sistema també genera energia renovable, però únicament se’n beneficia una sola unitat o domicili. En aquest cas, el propietari de la instal·lació és l’únic beneficiari de l'energia generada.

Contràriament a l'autoconsum individual, l'autoconsum col·lectiu implica diversos consumidors que comparteixen els avantatges d'una única instal·lació d'energia renovable. Aquesta forma d'autoconsum es denomina CEL (Comunitat Energètica Local): els membres comparteixen els beneficis d'una gran instal·lació renovable fins a la compartició d'energia entre diversos edificis en una mateixa localitat a un cost molt reduït.

L’autoconsum col·lectiu pot ser particularment beneficiós per a persones o comunitats que no tenen l’espai o els recursos per instal·lar les seves pròpies fonts d’energia renovable, ja que permet als membres beneficiar-se de les economies d’escala i l’eficiència de la instal·lació compartida, sense necessitat de fer obres a casa. En l'autoconsum col·lectiu, la propietat es comparteix entre diversos participants. Això no només facilita l’accés a l’energia renovable a persones amb menys recursos, sinó que també fomenta la cohesió comunitària i impulsa un model energètic més just i democràtic.

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local