El municipi treballa en diferents àmbits de gestió forestal per a la prevenció dels incendis
L’Ajuntament disposa d’un Pla director d’Aigua Regenerada, per a l’aprofitament i reutilització de les aigües residuals
Olivella prepara durant tot l'any per a la prevenció d'incendis forestals i estar preparats per a la temporada estival. El municipi compta amb més de 3.400 hectàrees de sòl forestal, 110 de les quals corresponen a franges perimetrals de prevenció d’incendis forestals a les urbanitzacions i al nucli del poble. La massa forestal representa més del 80 % de la superfície del terme municipal, fet que obliga a tenir una cura especial d’aquests espais. A més, Olivella és un municipi catalogat amb alt risc d’incendi. En aquest sentit, és obligatori aplicar les mesures establertes a la Llei 5/2003 de prevenció d'incendis forestals, que afecta urbanitzacions, nuclis de població, edificacions i instal·lacions situats en terrenys forestals o en la franja de 500 metres que els envolta.
L’Ajuntament fa anys que va optar pel manteniment anual d’aquestes franges. “La Diputació de Barcelona subvenciona una primera intervenció per a l’obertura de les franges de prevenció d’incendis forestals (amb una subvenció del 95 %), però per efectuar-ne el manteniment, la llei estableix que és la pròpia urbanització o nucli qui se n’ha de fer càrrec. Aquesta gestió l'executa subsidiàriment l'Ajuntament i repercuteix mitjançant un preu públic als propietaris.”, apunta l’alcaldessa d’Olivella, Marta Verdejo.
El consistori olivellenc destina 165.000 euros anuals al manteniment forestal de les franges perimetrals. Enguany s’obrirà una nova zona a l’entrada de la Ronda Ponent i s’ampliarà una part de la franja de Mas Mestre. Aquests treballs forestals tindran un cost de 57.000 euros, en gran part subvencionats per la Diputació de Barcelona.
Entre aquestes mesures d’autoprotecció, cal elaborar un plànol de delimitació de l’àmbit d’actuació. Olivella disposa d’aquest plànol aprovat des del 2013, però enguany està a punt d’aprovar-ne una actualització. Aquest document determina les urbanitzacions, els nuclis de població, les edificacions i les instal·lacions obligades a disposar de mesures de prevenció. Cal destacar que, estant envoltat de massa forestal, tot el municipi es troba dins la franja de 500 metres que marca la llei.
A més, l’Ajuntament destina uns 50.000 euros anuals a diverses tasques de neteja forestal, com ara la retirada d’arbrat amb risc de caiguda i/o d’incendi, desbrossades de camins senyalitzats o neteges subsidiàries de parcel·les. També s’han rebut 20.000 euros de la Diputació per arranjar camins, amb l’objectiu de facilitar l’accés dels vehicles d’extinció.
L’Ajuntament manté una estreta col·laboració amb l’Agrupació de Defensa Forestal (ADF). “Sabem de la seva importància. Per això, enguany, a part de la subvenció anual de 4.500 euros, hem ampliat el suport amb 35.000 euros perquè puguin adquirir un nou camió i millorar la seva capacitat operativa”, explica Verdejo. Actualment, l’ADF disposa de dos camions, dues pickups amb kits d’extinció i un vehicle tot terreny. El nou camió substituirà un dels vehicles que ja està arribant al final de la seva vida útil.
L’alcaldessa destaca també l’acció preventiva de l’ADF: “Ens ajuden a atacar el foc a l’inici, perquè no vagi a més. Ara estem fent una prova amb Bombers, que han establert Punts Estratègics de Gestió (PEG) per prioritzar actuacions, especialment a la zona de Can Pere de la Plana fins a la Plana Novella. Els models indiquen que els incendis amb més potencial arriben per aquesta banda i s’escampen cap al parc del Garraf”.
Segons els Bombers, un cop el foc agafa força, és molt difícil de controlar. “Per això cal actuar de seguida. A la zona del monestir s’està fent una neteja forestal per crear una zona d’ancoratge i poder treballar amb més seguretat. A més, la Diputació ha fet aclarides de massa boscosa a la zona compresa entre Jafra, Masets i la mesquita, a Olivella, i la zona contigua propera a Can Pere de la Plana, ja a Sant Pere de Ribes”, afegeix l’alcaldessa. En algunes d’aquestes zones també s’han fet cremes controlades per rebaixar la densitat forestal. “És una actuació important per garantir la seguretat”, conclou Verdejo, com a mostra de bona gestió forestal.
Olivella compta amb diversos punts de guaita i càmeres de vigilància instal·lades per la Federació d’Agrupacions de Defensa Forestal, un sistema automatitzat per a la prevenció d’incendis. A més, tant l’ADF com la Diputació fan rutes de vigilància durant l’estiu.
Quan les condicions meteorològiques son adverses (baixa humitat i/o alta temperatura i/o fort vent) es pot activar algun dels diferents nivells del Pla Alfa. Aquest pla defineix les actuacions dels equips de vigilància i prevenció davant les situacions de risc d'incendi forestal que es puguin produir. El Pla Alfa té diferents nivells, des del 0 (sense perill) fins al 4 (perill extrem). En aquest punt fins i tot es poden arribar a restringir els accessos al Parc, gestionat tant per l'Ajuntament com per la Diputació.
El treball a les franges es fa mitjançant un pla d’ocupació desenvolupat per l’empresa Formació i Treball. “Aquest pla contracta joves sense experiència laboral, persones que no poden accedir a la renda mínima o aturats de llarga durada. Se’ls forma i treballen en tasques forestals amb l’objectiu que puguin reinserir-se laboralment en aquest àmbit”, comenta l’alcaldessa.
També com a mesura mediambiental, Olivella disposa d’una caldera de biomassa. “És un repte aprofitar la fusta de la gestió forestal”, apunta Verdejo.
Finalment, gràcies a una subvenció de l’Agència Catalana de l’Aigua, el 2024 es va redactar el Pla director d’Aigua Regenerada del municipi. L’objectiu és avaluar l’estat actual de l’aigua regenerada i determinar alternatives per a la seva reutilització. “Per exemple, a la depuradora de Mas Milà, l’aigua tractada podria fer-se servir per als lavabos dels edificis municipals, la neteja viària, l’ús per part de l’ADF i estem estudiant-ne l’ús per al reg de vinya”, comenta l’alcaldessa.
El Pla inclou un estudi sobre les necessitats i la disponibilitat d’aigua a partir dels cabals existents i quantifica els metres cúbics que es podrien estalviar de consum d’aigua potable gràcies a les obres previstes per fer el tractament terciari de les depuradores, conclou Marta Verdejo.