Reindustrialització

Torrent celebra "l'èxit" del procés de reindustrialització de la planta de Bosch a Castellet: "Aquest és el camí"

Empresa i Treball contribuirà a la inversió de GCR Group amb una ajuda màxima d’1,8 MEUR

El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent. ACN

El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, ha celebrat que la reindustrialització de la planta que la multinacional alemanya Robert Bosch va tancar al novembre a Castellet i la Gornal "acabi culminant amb èxit" després de firmar-se la compra de la fàbrica per part de la companyia de reciclatge de plàstics GCR Group. El titular de la conselleria s'ha mostrat "molt satisfet" perquè hi hagi una segona vida a les instal·lacions i es garanteixi un futur industrial. Empresa i Treball contribuirà a la inversió de la companyia amb una ajuda màxima d’1,8 milions d'euros. "Resultats com el procés de reindustrialització de Bosch Castellet demostren que aquest és el camí que hem de seguir", ha dit a l'ACN.

"Volem que quan una empresa marxa o tanca, immediatament n'hi hagi una altra que agafi el relleu", ha remarcat Torrent, que ha assegurat que la Generalitat "ha treballat colze a colze" amb les parts durant els últims mesos per tancar l'operació. La previsió és que la planta reobri amb el nou projecte a principis del 2023.

La compra-venda culmina el preacord que les dues empreses van signar el 30 de novembre. Segons aquesta entesa, es prioritzarà la contractació entre els 190 treballadors de Bosch que van ser acomiadats, els quals tenen una mitjana de 45 anys. Més endavant, la Generalitat avança que GCR Group estudiarà contractar més ex empleats de Bosch, bé sigui per a la fàbrica de Castellet o per a altres plantes de la companyia.

En aquest sentit, el conseller d'Empresa i Treball ha dit a l'ACN que preservar els llocs de treball és "la primera fita" que es marca el Departament quan hi ha processos de reindustrialització. "No podem perdre llocs de treball i oportunitats per la gent del territori", ha asseverat.

El futur de l’antiga fàbrica de components per a l’automoció passa finalment per una indústria aliena a aquest sector. Torrent ha defensat, però, que la companyia de reciclatge de plàstics aporta "valor afegit" en l'àmbit de la sostenibilitat i la circularitat industrial, i ha recordat que GCR és líder a Europa en el desenvolupament de tècniques de reciclatge del plàstic. "Els projectes associats al sector de l'automoció són benvinguts, però també d'altres", ha afirmat.

En aquest sentit, el conseller ha recordat que la Generalitat està negociant el Pacte Nacional de la Indústria (PNI) amb l'objectiu que la indústria passi de representar el 19,8% de l'activitat al 25% de l'economia a Catalunya. Per Torrent, resultats com la  inversió a Castellet "demostren que és el camí que cal seguir" en totes les plantes que tanquin o que estiguin en situació crítica, com la fàbrica de Mahle, a Vilanova i la Geltrú.

1,8 MEUR i acompanyament als ex treballadors

La reindustrialització de Bosch compta amb ajuda econòmica de la Direcció General d’Indústria del Departament d’Empresa i Treball, que ha concedit a GCR un màxim 1,8 MEUR per a la fase inicial del nou projecte. Segons detalla la Generalitat, la primera fase de la inversió ascendeix als 19 MEUR, dins un pla global de la companyia que suma 100 MEUR.

En paral·lel, la Generalitat destaca el suport proporcionat a l’empresa en diverses gestions amb altres administracions i companyies subministradores per tirar endavant el nou projecte. Per exemple, a l’hora de garantir les potències elèctriques en cada fase del procés productiu. Alhora, Empresa apunta que, amb la Direcció General d’Urbanisme, estan donant suport a GCR per consolidar el projecte de creixement als terrenys adjacents a la planta de Bosch, dins el pla urbanístic Sant Marçal – Can Vies.

Tot plegat, mentre el Departament garanteix que continua treballant en la cerca d’alternatives per als treballadors que es quedin sense feina. La intenció és aconseguir la recol·locació en altres empreses, mentre els ofereix programes formatius relacionats amb la creació d’ocupació, la orientació i l’acreditació de competències. En aquest sentit, els ex treballadors es poden acollir al programa FEAG per rebre orientació especialitzada.

“El SOC es posarà a disposició dels treballadors i treballadores de Bosch Castellet, analitzarà el seu CV i les seves competències i, conjuntament i d’acord amb cada persona treballadora en recerca de feina, formularà un itinerari que els permeti assolir la fita final més adequada per a la seva reinserció laboral”, destaca la Generalitat.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local