Setmana Santa 2022

L'ocupació hotelera s'apropa als nivells d'abans de la pandèmia al Garraf i queda més frenada al Maresme

Les cases rurals del Montseny preveuen una plena ocupació i detecten un interès en fer reserves amb més antelació

L'ocupació hotelera s'apropa als nivells d'abans de la pandèmia al Garraf i queda més frenada al Maresme. ACN

L'ocupació hotelera s'apropa als nivells d'abans de la pandèmia al Garraf i queda més frenada al Maresme. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El sector hoteler del Garraf i el Maresme encara la Setmana Santa amb perspectives desiguals pel que fa a l'ocupació. Mentre a Sitges es preveu arribar a valors del 70% al 90%, les reserves a Vilanova i la Geltrú arriben al 95%, apropant-se a nivells similars als d'abans de la pandèmia. Als municipis del nord Maresme, però, les previsions no són tan optimistes, en part com a conseqüència de la guerra a Ucraïna, que ha desestabilitzat el sector turístic internacional. Estimen que l'ocupació rondarà el 60%, tot i que esperen registrar reserves de darrera hora, sobretot de proximitat. Pel que fa al turisme rural, el Montseny preveu una ocupació plena, amb reserves per als dies forts de Setmana Santa que es van fer a principis d'any.

Al Garraf, els hotels de Sitges omplen aquests dies més del 70% de les habitacions. Una ocupació que es dispara de cara al cap de setmana, quan els establiments preveuen estar per sobre del 90%. Les dades s'assimilen força a les que el sector va registrar ara fa un any, però amb un canvi considerable en els preus. I és que el 2021 els hotelers van arribar a abaixar les tarifes un 30% per atraure els hostes en plena pandèmia, mentre que enguany "per fi es poden oferir uns preus correctes", apunta el president del Gremi d'Hostaleria de Sitges, Oskar Stöber.

En alguns establiments no es descarta que les tarifes siguin fins i tot tímidament superior a les d'abans de la covid. "Si ens fixem només en els dies festius, podem afirmar que estem davant una Setmana Santa normal, fins i tot bona", celebra Stöber, que assegura que "des de Divendres Sant fins Dilluns de Pasqua no hi ha cap element que denoti un escenari de crisi o pandèmia".

En el marc d'aquesta tornada a la normalitat, els hotels de Sitges també preveuen retrobar-se amb el perfil de client habitual de cada Setmana Santa. Així, aquests dies predomina especialment l'hoste català i també de l'estat espanyol, seguit el francès. La resta de nacionalitats són pràcticament anecdòtiques, mentre sí que tenen més pes durant l'estiu. Pel que fa a la guerra d'Ucraïna, el sector apunta que l'afluència de turistes de l'Europa de l'est fa anys que és "gairebé residual".

D'altra banda, els hotelers sí que es mostren expectants amb l'efecte que pugui tenir l'augment del preu dels carburants, ja que bona part dels visitants que s'acosten a Sitges ho fan amb vehicle privat. "Però la gent té moltes ganes de sortir després de dos anys de covid, i esperem que ningú se n'estigui", contraposa el president del Gremi.

Stöber celebra que, en general "la recuperació del turisme a Sitges és un fet". L'únic segment que encara és coix, explica, és el turisme de negocis, que tradicionalment sosté el sector durant la primavera. A l'espera que aquest àmbit també revifi, el gremi es prepara per un estiu "de dades absolutament normals".

D'altra banda, a Vilanova i la Geltrú els hotels afronten la Setmana Santa "en un procés de normalització absoluta". Segons l'agrupació d'empreses turístiques Visit Vilanova, enguany la previsió és superar el 90% d'ocupació arreu de la ciutat entre Dijous Sant i Dilluns de Pasqua, amb alguns negocis que confien estar per sobre del 95%.

El gerent de Visit Vilanova, Joan Manel Gallego, celebra la diferència "abismal" amb la Setmana Santa del 2021, quan l'ocupació va ser quatre vegades inferior a la que s'espera enguany. En relació als preus, i tenint en compte la davallada dels últims dos anys per atraure clients, Gallego assegura que els establiments "estan intentant mantenir les tarifes del 2019". Preguntat per l'efecte de la inflació que s'està reflectint al conjunt del consum, apunta que la pujada de preus estarà únicament condicionada a l'oferta i la demanda.

Reserves de darrera hora

Al Maresme, en canvi, les previsions no són tan optimismes i els hotelers de la zona nord de la comarca que ja estan operatius tenen una previsió d'ocupació que voreja el 60%. Tot i això, el president del Gremi d'Hostaleria, Jordi Noguera, confia que les reserves d'última hora ajudin a maquillar una mica les xifres.

De fet, Noguera assegura que fins fa pocs dies els telèfons sonaven poc i que ha estat a partir d'aquest darrer cap de setmana que les vendes s'han començat a activar. Es tracta, sobretot, de turisme de proximitat, de l'àrea metropolitana de Barcelona i la resta de Catalunya, en detriment del públic internacional.

En aquest sentit, el president del Gremi assegura que els previsions a principis d'any eren més bones amb el "final de la pandèmia", però admet que el conflicte rus ha "desestabilitzat" alguns mercats. Pel que fa a l'estiu, però, espera que la tendència a l'alça es consolidi a partir del mes de juny i es puguin registrar fins a "quatre mesos amb ocupacions molt altes".

Ple a les cases rurals del Montseny

El turisme de casa rural ha viscut un impuls des de l'inici de la pandèmia, quan els confinament comarcals de mitjans de 2020 van limitar la mobilitat a escassos quilòmetres de casa. Dos anys després, aquest tipus de negocis mantenen una molt bona salut als entorns naturals més propers a la capital catalana, on en l'àmbit del Montseny es preveuen unes bones dades d'ocupació per Setmana Santa.

"Aquest any tot ha anat amb més antelació", assegura Jordi Cervera, responsable de Can Cervera, al municipi de Montseny. No només amb Setmana Santa, ja des de principis d'any tenien tancades reserves per altres festivitats, com Sant Joan.

El mateix passa amb Cal Moro, a Gualba. "L'any passat ja teníem reserves per l'estiu d'aquest any i també per dates com Sant Joan", explica Francesc Verdura, responsable de la casa. En tots dos casos, l'ocupació pels dies forts de Setmana Santa, del 14 al 18 d'abril, és total.

"Demanem una estada mínima perquè les cases rurals vivim d'aquestes dates assenyalades", assegura, davant d'algunes peticions que sol·licitaven estada només per al cap de setmana. Des de Can Toni, a Fogars de Montclús, també han notat que els usuaris demanen per estades més curtes.

Tot i el degoteig de trucades per a fer-hi reserves, algunes cases han notat com des de l'inici de la pandèmia tenen menys consultes: "L'any passat la gent no viatjava tant per Setmana Santa, la primavera o l'estiu com aquest any", destaca Rosa Arenes, de Ca la Maria, a Fogars de Montclús. Amb tot, la Setmana Santa es dibuixa amb plena ocupació a l'entorn rural del Montseny.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local