Moda

El Rec.0 "més sostenible" torna al barri de les adoberies d'Igualada després de dos anys d'aturada per la pandèmia

Un centenar de marques de moda s'instal·len fins diumenge en espais efímers

El Rec.0

El Rec.0 "més sostenible" torna al barri de les adoberies d'Igualada després de dos anys d'aturada per la pandèmia. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Dos anys d'aturada forçada, però que han servit al Rec d'Igualada per reflexionar i mantenir-se fidel al seu objectiu: recuperar la vida al barri adober d'Igualada. I aquest dimecres, després d'acumular pols i silenci, el barri del Rec ha tornat a bullir d'activitat. El festival Rec.0 arrenca una nova edició amb un centenar de marques de moda que s'han instal·lat en 54 espais efímers a dins d'antigues adoberies, ara sense cap ús. Com a novetat, el certamen incorpora un espai de moda sostenible amb 25 marques que produeixen a Catalunya i són respectuoses amb el medi ambient. Els organitzadors es mostren confiats i esperen que durant aquests quatre dies passin per les botigues del festival unes 100.000 persones.

La pandèmia ha transformat el món de la moda i cada cop són més les marques que incorporen criteris com el km.0 o la sostenibilitat. "Al Rec.0 no podíem obviar aquesta realitat", explica Ricard Vila, un dels organitzadors del festival.

D'aquí que enguany el certamen hagi creat un nou espai, el 'Rec+Sostenibilitat', ubicat a la Sala de les Encavallades del Museu de la Pell. En total, acull 25 marques que van, des de segells de petit format que han sorgit durant la pandèmia, fins a artesania local o els finalistes del concurs que els organitzadors del Rec.0 impulsen juntament amb el 080 Barcelona Fashion. En aquest espai també hi tindran lloc dos debats sobre la moda sostenible.

Moda sostenible i crítica amb el sistema

Entre les marques de moda sostenible, hi ha Zer Era, un projecte liderat per Ane Castro i Núria Costa que, després d'estudiar moda, van decidir engegar la seva pròpia marca per trencar amb l'estacionalitat de la moda. Per això, les seves peces són transformables i adaptables i, per tant, sostenibles. "Necessites menys peces de roba de fons d'armari", explica Castro. En aquest sentit, Zer Era treballa amb l'objectiu de regenerar la indústria de la moda en una de "més humana i sostenible". "Pensem que és el deure de tots els dissenyadors", afegeix Castro.

També hi ha Top Manta, el projecte de moda engegat pel sindicat de venedors ambulants. Produeixen samarretes, dessuadores i complements amb missatges crítics amb les polítiques d'immigració. "Un sistema que fa que les samarretes siguin legals, però no les persones que les fan", lamenta un dels seus portaveus, Lamine Bathily.

Una altra de les novetats d'enguany és la creació del Mercat d'Intercanvi Rec, que tindrà lloc dissabte a l'Adoberia Bella. Qualsevol persona podrà portar-hi roba usada que ja no vol guardar i intercanviar-la per roba que hagin portat altres usuaris. Les peces de roba que no es col·loquin es donaran al projecte social Roba Amiga.

Com és tradició, el certamen combina les grans marques de moda amb el dissenyadors independents i les firmes locals. De fet, la moda anoienca té una presència destacada al festival amb marques consolidades com Buff, Munich, Sita Murt o Punto Blanco, però també amb dissenyadors com David Valls, Jordi Rafart o Boxley.

L'essència del Rec.0: recuperar la vida del barri

Una de les coses que fa especial el certamen és la seva ubicació, al barri adober d'Igualada. Amb l'excusa de la moda, els organitzadors es proposen que els visitants puguin descobrir el llegat d'aquesta zona. I estan aconseguint el seu objectiu: recuperar la vida al barri. "Vam començar sent dos estudis de disseny, i ara ja hi ha 40 espais ocupats. Ens encantaria que algun dia no poguéssim fer el Rec perquè està tot ple. Aquesta seria la millor mort", explica Vila.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local