Estiu 2022

Els allotjaments de la costa de Barcelona afronten l'agost amb ocupacions d'entre el 70 i el 90%

Els càmpings de la demarcació confien superar els registres d'abans de la pandèmia i omplir més del 80% de les places

Els allotjaments de la costa de Barcelona afronten l'agost amb ocupacions d'entre el 70 i el 90%. ACN

Els allotjaments de la costa de Barcelona afronten l'agost amb ocupacions d'entre el 70 i el 90%. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els allotjaments de la costa del Maresme, el Baix Llobregat i el Garraf entren a l'agost amb previsions d'ocupació que oscil·len entre el 70 i el 90%. A l'entorn de Calella i Pineda de Mar, els hotels afronten el tram fort de l'estiu amb gairebé 3 de 4 llits ocupats, amb una àmplia diversitat de turistes estrangers però sense clients russos. Al Baix Llobregat, les darreres setmanes s'ha frenat l'arribada de visitants internacionals i el sector estima que a l'agost ompliran prop del 80% de les places. Qui millors registres espera és Sitges, on els allotjaments donen per fet que assoliran el 90%. Mentrestant, els càmpings de la demarcació de Barcelona preveuen superar les xifres del 2019 i omplir més del 80% de les places.

Al Maresme, les previsions d'ocupació als hotels són optimistes, però encara els queda marge per igualar els registres previs al 2019. "Les perspectives són bones, venim d'un juliol amb bones dades i la tendència és que ens situarem en una ocupació superior al 70%", explica a l'ACN Jordi Noguera, president del Gremi d'Hostaleria del Maresme.

Pel que fa a la nacionalitat dels visitants, els turistes russos han caigut de forma considerable, però els hotels estan rebent una nova diversitat d'orígens. Fins el 2019, eren habituals els visitants procedents de països com Alemanya, Països Baixos, Bèlgica i Regne Unit, que ara han reduït la seva presència: "Hem notat un increment de reserves de clients italians a l'agost com feia anys que no vèiem, així com de suïssos, austríacs o eslovens", afegeix Noguera.

Més al sud, el Gremi d'Hostaleria de Castelldefels i el Baix Llobregat constata que l'agost "serà bo, però no tant com s'esperava". El president de la sectorial, Manuel Ángel Ortiz, veu "molt complicat" fregar el ple a la planta hotelera de la costa i aspira arribar a una ocupació del 80% gràcies al pes de les reserves d'última hora. Ortiz lamenta que els clients "estan rebent molta informació desendreçada sobre l'IPC i una possible recessió" i assegura que això "afecta molt" a l'hora de decidir fer o no un viatge.

En aquest sentit, culpa el govern espanyol d'haver "humiliat i massacrat" el sector turístic, tant per les restriccions durant la pandèmia com per les declaracions sobre la conjuntura econòmica. Una situació, diu, que es veu agreujada pels advertiments de la Comissió Europea sobre l'augment de la inflació.

Ortiz conclou que aquests missatges han calat també als països emissors: "A principis d'estiu hi havia molt client procedent d'Holanda, Bèlgica, Alemanya i el Regne Unit, però ara és com si haguessin desaparegut". És per això que els hotels del Baix Llobregat, assegura, afronten la segona meitat de l'any "amb molta incertesa".

Al Garraf, al seu torn, els allotjaments de Sitges donen el tret de sortida a l'agost amb un 90% de les places plenes. "Caldrà veure l'evolució de les reserves d'última hora, però tenim molt bones perspectives per superar les dades del 2019", apunta el president del Gremi d'Hostaleria, Oskar Stöber, que celebra que s'hagin recuperat els preus després de dos estius amb tarifes per sota del que era habitual.

De fet, assegura que els últims mesos els preus han superat els de fa tres estius, i ara es mostren expectants a l'hora de veure què passarà amb la demanda de darrera hora a l'hora de vendre les últimes places.

Stöber assegura que, després de dos estius fortament marcats per la pandèmia, a Sitges "ara ja hi ha una imatge d'absoluta normalitat, amb molt turista estranger i alguna nacionalitat amb més presència que el 2019". Això permet passar pàgina d'un primer trimestre d'enguany molt marcat encara per les restriccions, i porta el sector a confiar en tancar l'estiu amb xifres rècord com les del 2017. Com a Castelldefels, menys optimistes són les expectatives de cara a finals d'any: "Tots veiem una tardor complicada per la crisi internacional, així que pot passar de tot".

 

Els càmpings de Barcelona recuperen el pols del 2019

Al seu torn, els càmpings de la demarcació de Barcelona entren a l'agost millorant els resultats del juliol: les ocupacions mitjanes rondaran el 80% i hi ha establiments que preveuen fregar el ple absolut. "Dependrà de la ubicació del càmping, però seran nivells molt alts", celebra el president de la patronal sectorial, Albert Casas.

Des de l'Associació de Càmpings de Barcelona recorden com l'estiu passat Catalunya "estava senyalada com a punt vermell per la incidència de la pandèmia", fet que va frenar el turisme estranger. Enguany, però, Casas constata que aquests clients estan tornant, "tot i que a ritmes desiguals", i celebra un auge dels hostes catalans i espanyols, "que durant la pandèmia van re descobrir els càmpings de proximitat".

Aquesta suma de factors fa que els establiments confiïn en assimilar els resultats del 2019, "un any idíl·lic", i molts d'ells "fins i tot preveuen una ocupació que estarà per sobre d'aquell any". Pel que fa a les tarifes, Casas apunta que els càmpings "han fet ajustos raonables", si bé queden lluny de l'augment real del cost de vida "perquè actualitzar tarifes amb l'IPC és inassumible pels clients". De cara a la tardor, la patronal es mostra "observant i expectant" pels efectes que la conjuntura internacional pugui tenir en l'activitat turística.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local