Cambra de Contractistes d'Obres

La licitació d'obres públiques cau un 23% a Catalunya en el tercer trimestre de l'any a causa de l'augment de preus

Entre algunes de les obres que han quedat desertes, destaca una obra de Ferrocarrils de la Generalitat a la línia de Llobregat-Anoia i el Laboratori clínic Territorial Metropolitana Sud

La licitació d'obres públiques cau un 23% a Catalunya en el tercer trimestre de l'any a causa de l'augment de preus. ACN

La licitació d'obres públiques cau un 23% a Catalunya en el tercer trimestre de l'any a causa de l'augment de preus. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La licitació d'obres públiques ha caigut un 23% a Catalunya en el tercer trimestre de l'any, en comparació al segon trimestre, segons l'informe de licitació pública presentat per la Cambra de Contractistes d'Obres de Catalunya (CCOC) aquest dijous. En comparació al primer trimestre del 2022, la frenada de la licitació és d'un 17,5% en el tercer període de l'any. La CCOC atribueix la desacceleració a la crisi de desabastiment i a l'increment de preus de materials, iniciada amb la pandèmia i agreujada per la guerra a Ucraïna. L'informe de l'entitat assenyala que, entre 2021 i 2022, un total de 370 obres han quedat desertes, per valor de 95 milions d'euros.

No obstant això, la frenada de la licitació entre gener i setembre del 2022 contrasta amb la licitació feta el 2021. Entre gener i setembre d'enguany s'han licitat un total de 2.738,6 milions d'euros, un 24% que el mateix període del 2021. En el tercer trimestre del 2022, les licitacions fetes eumen un import de 779,8 milions d'euros (15% més respecte el mateix període del 2021).

Per administracions, l'administració local és la que ha licitat més milions en el tercer trimestre del 2022, un total de 391 milions d'euros, que suposa un descens respecte el segon trimestre (-28%). En comparació al tercer trimestre del 2021, la licitació de l'administració local ha crescut un 5%. Per la seva banda, la Generalitat, ha licitat en el tercer trimestre de l'any 281,2 milions d'euros, un 144% més que en el mateix període del 2021, però que suposa un descens del 13% respecte del segon trimestre del 2022. L'Administració General de l'Estat (AGE), en el tercer trimestre del 2022 ha licitat 107,2 milions d'euros, que representa un descens del 25% respecte del segon període d'aquest any, i del 76% respecte del primer trimestre. En comparació al tercer trimestre del 2021, la licitació de l'AGE cau un 44%.

Pel que fa als organismes que han liderat les licitacions el tercer trimestre del 2022, el primer és Infraestructures.cat, amb 22 licitacions per valor total de 101,9 milions d'euros, seguida del Servei Català de la Salut, amb 5 licitacions per un import conjunt de 99,7 milions d'euros, i per Barcelona d'Infraestructures Municipals (Bimsa), amb 32 licitacions per un valor de 41,6 milions d'euros.

Per obres, la licitació més important del tercer trimestre del 2022 ha estat el soterrament de la línia R2 de Rodalies al seu pas per Montcada i Reixac, licitada per Adif per valor de 384 milions d'euros. Entre d'altres, també destaca el desplegament de la xarxa pública fibra òptica, licitada per Infraestructures.cat, per valor de 115 milions d'euros.

370 obres desertes entre el 2021 i el 2022

Concretament, l'últim informe de la CCOC assenyala que el 2021 van quedar desertes 214 euros, amb un valor acumulat de 46 milions d'euros. Entre gener i setembre del 2022, el nombre d'obres desertes se situa en 156, per import total de 48 milions d'euros. Segons ha indicat l'entitat, el preu mitjà de les obres que han quedat sense licitar ha passat d'una mitjana de 170.000 a 254.000 euros entre els últims dos anys.

En la presentació de les dades, el president de la CCOC, Lluís Moreno, ha subratllat que el cúmul d'obres desertes respon a l'increment de les matèries primeres. "L'augment d'obres desertes és alarmant", ha assegurat. Segons ha indicat el president de l'entitat, el 2019 el nombre era de 5 obres desertes, aproximadament, mentre que el 2020 va augmentar fins a unes 60.

"Es produeix perquè els projectes que surten a licitació avui, estan amb preus del 2019. Si no s'actualitzen els preus, es trenca l'equilibri entre el preu de referència i el cost que preveu el licitador", ha constat Moreno.

A tall d'exemple, la CCOC ha afirmat que des del desembre del 2020 el preu de l'acer corrugat ha incrementat fins a un 120%, el de l'alumini un 8%, mentre el Brent un 64%.

Entre algunes de les obres que han quedat desertes, destaca una obra de Ferrocarrils de la Generalitat a la línia de Llobregat-Anoia, per valor de 2,4 milions d'euros, o una obra de Barcelona d'Infraestructures Municipals per a la reforma d'un conjunt d'equipaments municipals situats al carrer Mallorca de la capital catalana, per valor de 4,4 milions d'euros. També destaca l'execució de la fase tres de les obres del Laboratori clínic Territorial Metropolitana Sud, per 1,4 milions d'euros.

Actualització de preus, agilitzar els processos, i complir amb els pressupostos

Davant d'aquestes xifres, el president de la CCOC demana la formulació d'una mesura que permeti "actualitzar els preus just abans de la licitació" i que, a la vegada, es doni marge a les administracions per jugar amb els pressupostos de forma "transitòria" per poder repercutir la pujada de preus en les licitacions.

Més enllà d'actualitzar els preus, la CCOC també ha insistit a demanar "major celeritat" en la gestió dels fons europeus davant el perill "que acabin tornant a Brussel·les". En la mateixa línia, Moreno ha demanat que s'agilitzin els processos de licitació i ha instat les administracions "a no alentir-se" per culpa dels canvis de govern o l'arribada de noves eleccions.

"Entenem que hi hagi un període d'aterratge dels nous càrrecs, però la licitació està programada, i demanem que nos'endarrereixi pels canvis de cadires", ha demanat Moreno.

El president de la CCOC també ha llançat un avís a l'Estat davant les últimes xifres d'execució pressupostària publicades, que xifren la inversió real feta a Catalunya fins al juny en un 16% del total pressupostat. Segons Moreno, la dada "és terrorífica". Ha demanat "que es compleixin els pressupostos", i que es planifiquin "amb temps" i per valor del 2,2% del PIB català. La CCOC calcula que la mitjana de licitacions anuals dels darrers deu anys és tan sols del 0,67% del PIB català.

5.376 empreses del sector de la construcció s'han dissolt des del gener

"Vull transmetre alarma, el sector està patint", ha alertat Moreno. En paraules del president de l'entitat, les tensions geopolítiques actuals i el context econòmic estan "contribuint a la mort de les empreses" de construcció.

D'acord amb unes dades proporcionades per la CCOC aquest dijous, en el sector de la construcció i de les activitats immobiliàries hi ha hagut 984 concursos de creditors presentats a l'Estat des del gener del 2022. Seria el sector on més han crescut els concursos, un 20% del total.

Així mateix, dins el sector s'han dissolt un total de 5.376 empreses enguany, el 24% de dissolucions empresarials fetes a l'Estat des del gener. "El sector està passant una pandèmia", ha conclòs Moreno.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local