Cambra de Comerç

El mercat de treball penedesenc frega xifres rècord al tercer trimestre

El mercat del treball del Garraf supera per primera vegada en un mes de setembre les 65.000 afiliacions

L’Alt Penedès i el Garraf obtenen resultats favorables pel que fa al teixit empresarial i el mercat laboral. Susana Nogueira

L’Alt Penedès i el Garraf obtenen resultats favorables pel que fa al teixit empresarial i el mercat laboral. Susana Nogueira

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El president territorial de la Cambra de l’Alt Penedès, Ramon Giró, i el president territorial de la Cambra del Garraf, Àngel Font, han donat a conèixer les dades principals de l’Informe trimestral del teixit empresarial i mercat del treball de les respectives comarques. L'informe destaca que el mercat de treball penedesenc ha continuat creixent durant el tercer trimestre d’enguany, ha registrat un creixement de l’1,7% en els llocs de treball en termes interanuals i pel que fa al Garraf, el mercat de treball supera per primera vegada en un mes de setembre les 65.000 afiliacions. Aquest Informe ha estat elaborat pel Gabinet d’Estudis Econòmics de la Cambra de Comerç de Barcelona.

Pel que fa a la recuperació d’empreses del Penedès, el president territorial de la Cambra de l’Alt Penedès, Ramon Giró, ha manifestat que és molt similar a la del conjunt de Catalunya (0,9%). A la comarca, el nombre d’empreses ha augmentat un 0,8% a finals de setembre de 2022 respecte a un any enrere, fins a les 3.248 empreses; però si ho comparem amb les dades del trimestre anterior, respon a una lleugera disminució (22 empreses menys). Respecte a les xifres anteriors a la pandèmia (setembre del 2019) la xifra d’empreses a l’Alt Penedès encara és un 5,2% inferior. Pel que fa a la comarca del Garraf, el president territorial de la Cambra del Garraf, Àngel Font, ha indicat que el nombre d’empreses ha augmentat un 0,9% a finals de setembre de 2022 respecte a un any enrere, fins a les 4.062 empreses; de la mateixa manera que a l’Alt Penedès, es tracta de la mateixa evolució a la registrada pel conjunt de Catalunya (0,9%) i si ho comparem al trimestre anterior, es registra una disminució (52 empreses menys).
El teixit empresarial per sectors econòmics en l’Alt Penedès respecte a l’any anterior ha augmentat a tots els sectors, en excepció a l’agricultura un - 6,8%; pel que fa a la resta: un 4,7% la construcció, un 0,5% als serveis i un 0,4% a la indústria. A la comarca del Garraf, respecte a l’any anterior ha augmentat en tots els sectors (excepte a l’agricultura, - 9,1%); els altres, un 3,3% a la construcció, un 2,3% a la indústria i un 0,5% als serveis.
Els llocs de treball a l’Alt Penedès “freguen xifres històriques” i “supera els resultats que teníem abans de la pandèmia” ha dit el president territorial de la Cambra de l’Alt Penedès. A la respectiva comarca ha augmentat un 1,7% el 30 de setembre del 2022 respecte a un any enrere, fins als 42.100, la segona xifra més elevada des de setembre de 2008, només per darrere de la dada anterior (42.195 afiliacions el juny de 2022). En el Garraf, ha augmentat un 3,8%, el 30 de setembre de 2022 respecte a un any enrere, fins als 37.160, la tercera xifra més elevada des de setembre de 2008.
Segons el tipus de règim d’afiliació a l’Alt Penedès hi ha hagut un creixement entre els assalariats/es (2,3%), mentre que entre els autònoms/es el nombre d’afiliacions ha anat a la baixa (-0,7%). Per grans sectors econòmics, els d’autònoms/es ha disminuït a tots els sectors, entre el - 1,5% a l’agricultura i el - 0,6% als serveis. El nombre d’assalariats/es ha incrementat a la construcció (11,9%) i als serveis (3,1%), mentre que a l’agricultura (-11,9%) i a la indústria (- 0,5%) ha caigut. Al Garraf, s’observa un creixement més notable entre els assalariats/es (5,0%) que entre els autònoms/es. Per grans sectors econòmics, el nombre d’assalariats/es ha augmentat un 6,9% als serveis i un 6,7% a la construcció, mentre que s’ha reduït un 5,4% a la indústria. Pel que fa als autònoms han augmentat a la indústria (1,8%) i als serveis (1,6%) i a la construcció s’ha reduït un 1,7%.
Respecte a l’afiliació, les persones afiliades a l’Alt Penedès ha augmentat un 1,8% a la comarca respecte al 2021, fins a 48.296 a finals de setembre de 2022, la xifra més elevada d’aquest mes des de l’any 2012. Malgrat aquesta dada, es registra un cert alentiment del ritme de creixement anual en la xifra d’afiliats/es segons residència padronal respecte als mesos anteriors. En el Garraf les persones afiliades han augmentat un 3,1% a la comarca respecte al 2021, fins a les 65.067 a finals de setembre de 2022, la xifra més elevada per aquest mes des del 2012. De la mateixa manera que a l’Alt Penedès, al Garraf també hi ha un cert alentiment del ritme de creixement anual en la xifra d’afiliats/es segons residència padronal respecte als mesos anteriors.
En l’Alt Penedès, el creixement d’afiliats segons el sexe ha estat més notable entre les dones un 3% d’increment, que els homes, un 0,9%. Es registra un augment a tots els grups d’edat, tot i que les persones entre 30 i 44 anys hi ha un - 2,9%. Per nacionalitat, hi ha un creixement relatiu del 4,6% entre els afiliats/es de nacionalitat estrangera, enfront de l’1,5% dels de nacionalitat espanyola. En el Garraf, el creixement d’afiliats per sexe és entre les dones un 3,9% i els homes 2,3%. En la mateixa línia que l’Alt Penedès, en el Garraf es registra un augment a tots els grans grups d’edat a excepció de les persones entre els 30 i 44 anys (- 1,3%). Per nacionalitat també hi ha un creixement del 9,5% entre els afiliats/es de nacionalitat estrangera, enfront del 2,1% dels de nacionalitat espanyola.
Les xifres d’atur registrades en l’Alt Penedès ha estat de 4.977 persones el 30 de setembre, el més baix per aquest mes des del 2008. En termes interanuals, els aturats registren un descens del 2,3%, la disminució menys intensa des del maig del 2021. La disminució anual ha estat més notable entre els homes, un - 4,3% que les dones amb un - 0,9%. Pel que fa a l’edat, atenua un 5,9% entre les persones de 30 a 44 anys i un 7,0% entre 45 a 54 anys i ha incrementat en les persones de menys de 30 anys, un 5,6% i les de 55 anys i més, un 1,9%. Una altra dada destacable és que l’atur disminueix a totes les ocupacions, menys en els artesans, la indústria i la construcció (+ 2,6%) i l’activitat agrícola (+ 6,0%).
La taxa d’atur registral de l’Alt Penedès és de 9,3% el setembre, la xifra més baixa per aquest mes des del 2008 i tres dècimes per sota la registrada al conjunt de Catalunya (9,6%) i quatre dècimes més elevades que la del trimestre anterior (8,9%).
Les xifres d’atur del Garraf és de 7.769 persones el 30 de setembre, un 3,7% més que la xifra de l’agost. En termes interanuals, es registra un descens del 3,3% d’aturats, la disminució menys pronunciada des del maig del 2021. La caiguda anual ha estat més destacable entre les dones (- 4,8%) que els homes (- 1,1%). Pel que fa a l’edat, l’atur ha augmentat entre les persones de major edat, de 55 anys i més, un 2,1%; a la resta la disminució ha estat del - 1,7% en les persones menors de 30 anys, el - 7,8% persones de 30 a 44 anys i el - 5,9% les de 45 a 54 anys. L’atur baixa a totes les ocupacions, a excepció dels professionals científics i intel·lectuals.
La taxa d’atur registral del Garraf és de 10,7% el setembre, la xifra més baixa per aquest mes des del 2008, encara que són sis dècimes més elevades que la del trimestre anterior i quasi un punt percentual per sobre la registrada al conjunt de Catalunya (9,6%).
El president territorial de la Cambra de l’Alt Penedès, Ramon Giró, ha valorat que “en aquest informe fem una anàlisi de com està la situació empresarial i el mercat laboral de la nostra comarca i, en general, en l’Alt Penedès les dades reflecteixen bona tendència. La pandèmia va fer que hi hagués un retrocés, però a hores d’ara ens hem recuperat i les xifres han augmentat en gairebé tots els factors. Per altra banda, es parla que hi haurà una recessió important pel context internacional, econòmic i social, però no crec que afecti la comarca”.
El president territorial de la Cambra del Garraf, Àngel Font, conclou que “la situació empresarial i el mercat laboral de la comarca del Garraf és positiva i marca una tendència correcta. Per exemple, pel que fa a l’ocupació, amb el nou centre comercial de Vilanova es calcula entre uns 400 i 500 llocs de treball”.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local