Comerç centenari

Els premis nacionals de Comerç reconeixen els 150 anys d'història de la vilanovina Teixits La Rosa

Els reconeixements que otorga la Generalitat també han premiat el centenari Hotel Cèsar de Vilanova i la Geltrú i la farmàcia centenària Suriol de l'Arboç

Els premis nacionals de Comerç reconeixen els 150 anys d'història de la vilanovina Teixits La Rosa. Generalitat de Catalunya

Els premis nacionals de Comerç reconeixen els 150 anys d'història de la vilanovina Teixits La Rosa. Generalitat de Catalunya

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La Generalitat ha lliurat aquest dijous els Premis Nacionals d’Establiments Comercials Centenaris, que enguany han concedit vint reconeixements a comerços que han arribat al segle d’història, i dos reconeixements més a botigues que han superat els 150 anys. Un d'aquests establiments és la botiga vilanovina Teixits La Rosa, que amb 150 anys d'història és un referent de la moda de la llar i la confecció a mida. La botiga va néixer en un petit local de la plaça de les Cols i es va traslladar més tard a la plaça de la Vila.

Un altre dels reconeixements de la Generalitat ha estat per a un referent de la restauració i l'hoteleria de Vilanova i la Geltrú: l'Hotel Cèsar i el restaurant La Fitorra, un negoci familiar amb un segle d'història. Els orígens d'aquest negoci es remunten al 1890 i, des de llavors fins ara, han passat més de 125 anys. L'hotel s'ha anat adaptant als nous temps i apropant-se cada cop més al mar: té un gran àtic des d'on es veu la costa de Vilanova i un restaurant, La Fitorra, que ofereix plats mediterranis i una àmplia varietat d'arrossos.

La Farmàcia Suriol, situada al carrer Major de l’Arboç, també ha estat distingida amb el Premi Nacional als Establiments Comercials Centenaris de la Generalitat de Catalunya 2022, del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya. L’any 1920, Andreu Suriol Farré, llicenciat en Farmàcia per l’UB, va adquirir la farmàcia Roquer del carrer Major 19 —la del germà del propietari de la Giralda— i la va traslladar vint-i-cinc metres fins a casa seva, a l’actual ubicació, al carrer Major 22. La seva propietat va passar al seu fill Agustí Suriol Escofet, llicenciat en Farmàcia també per l’UB com el seu pare. A la mort prematura d’Agustí Suriol el 1980, la propietat passà al seu fill i actual propietari Andreu Suriol Ribé, també llicenciat per l’UB. Tant Andreu Suriol Farré com el seu fill Agustí com el seu net Andreu han estat Inspectors Farmacèutics Titulars del partit farmacèutic de l’Arboç i Banyeres del Penedès (i per tant, responsables del sanejament de les aigües de consum públiques i d’altres funcions de salut pública) des de juny de 1921 fins al febrer de 2010.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local