Baxi

El comitè d'Hitecsa reclama a la direcció de l’empresa una solució en l’acord de flexibilitat laboral

Els treballadors es concentren cada setmana davant la planta de Vilanova com a protesta

El comitè d'Hitecsa reclama a la direcció de l’empresa una solució en l’acord de flexibilitat laboral. EIX

El comitè d'Hitecsa reclama a la direcció de l’empresa una solució en l’acord de flexibilitat laboral. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La secció sindical d’UGT-FICA Hitecsa reclama a la direcció de l’empresa una negociació per solucionar l’acord de flexibilitat laboral que “no s’està aplicant correctament des de fa anys”. Des del gener de 2023 cada setmana els treballadors es concentren davant la planta ubicada a Vilanova per “reclamar els seus drets com a treballadors”.

El president del comitè d’empresa i secretari general de la secció sindical d’UGT - FICA Hitecsa, Manuel Quintana, com a portaveu afirma que aplicar la flexibilitat laboral actualment “no té massa sentit quan en Hitecsa hi ha suficient producció”. “No ens estem negant a complir la flexibilitat laboral, però volem que es faci correctament, no quan ells vulguin. Estan augmentant la plantilla, fent contractes indefinits i al mateix temps volen que ens quedem a casa i que sobretot anem a treballar en temporada alta, de maig a setembre. No és just, sentim que estem perdent el temps i que controlen les nostres vides”.

La secció sindical vol reunir-se amb la direcció i negociar l’acord de flexibilitat perquè “tothom surti guanyant”. Aquest dijous passat després de la concentració, en una assemblea es va proposar que com no hi hagi una solució, s’aturarà la producció mínim una hora per torn.

Quintana explica que “la direcció d’Hitecsa no està complint amb l’acord de flexibilitat que va entrar en vigor l’any 2012 a través d’un concurs de creditors, que indicava que quan no hi hagués suficient producció no es treballaria fins que hi hagués”. En el 2019 el comitè d’empresa en veure que la rendibilitat de l’empresa era bona, va aconseguir negociar amb la direcció per rebaixar 160 hores de flexibilitat a 140 hores. “Quan en el 2020 va venir la pandèmia de la COVID-19, el nou acord no es va aplicar i a partir d’aquí va començar el conflicte”.

De l’1 d’octubre de 2021 al 30 de setembre de 2022 la direcció torna a convocar un cicle de flexibilitat laboral implementant l’acord de 140 hores. Quintana assegura que “no enteníem per què amb la producció que hi havia, la direcció tenia la necessitat d’enviar-nos a casa i recuperar les hores en un altre moment”. En aquest període de temps, la secció sindical en una negociació va desplegar un acord que indicava que els treballadors de la mateixa secció han de fer les mateixes hores de descans, de recuperació d’hores i entre seccions el 30%. Quintana diu que “la direcció no ho va complir i arran d’aquest defecte ho vam denunciar a inspecció de treball”. Encara estan esperant la resolució i “possiblement també s’haurà de demandar a inspecció de treball per incompliment”. “Ens estem adonant que la direcció no està fent bé les coses, s’ha de complir la flexibilitat en totes les seccions i a una secció de la planta ubicada a Vilafranca no ho estan aplicant”.

El secretari general de la secció sindical amb indignació afirma que el conflicte més gran va ser quan el 21 de desembre de 2022 van fer un contracte indefinit a 11 treballadors i el mateix dia van comunicar al comitè que el 9 de gener de 2023 convocarien un altre cicle de flexibilitat. “Al principi, en el 2012, enteníem que la flexibilitat era una eina per adaptar-se a la falta de producció generada per la crisi, però la situació actual d’Hitecsa no és la mateixa, hi ha producció i es necessita que els treballadors estiguin fent la seva feina i no a casa seva”.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local