Economia blava

Vilanova i la Geltrú i Sitges, candidates per a formar part del Grup d’Acció Local Pesquer de la Costa Central

El GALP és una entitat per obtenir les ajudes del Fons Europeu Marítim i de la Pesca i l’Aqüicultura (FEMPA)

Vilanova i la Geltrú i Sitges, candidates per a formar part del Grup d’Acció Local Pesquer de la Costa Central. Susana Nogueira

Vilanova i la Geltrú i Sitges, candidates per a formar part del Grup d’Acció Local Pesquer de la Costa Central. Susana Nogueira

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat ha seleccionat la candidatura de Vilanova i la Geltrú, Sitges, Badalona i Barcelona per a formar part del Grup d’Acció Local Pesquer (GALP) de la Costa Central, una entitat necessària per adquirir les ajudes del Fons Europeu Marítim i de la Pesca i l’Aqüicultura (FEMPA) destinades a promoure l’Economia Blava sostenible mitjançant el desenvolupament local participatiu de les comunitats pesqueres.

El director general de Política Marítima i Pesca Sostenible, Sergi Tudela, i el director dels Serveis Territorials del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a Barcelona, Josep Pena, han presentat als municipis de la Costa Central (Vilanova i la Geltrú, Sitges, Badalona i Barcelona), les ajudes del Fons Europeu Marítim i de la Pesca i l’Aqüicultura (FEMPA) a la Confraria de Pescadors de Vilanova i la Geltrú. El pressupost destinat al desenvolupament local participatiu els pròxims 6 anys és de 15,6 milions d’euros, el doble del pressupost actual, per poder efectuar els projectes proposats pels territoris pesquers a la totalitat del litoral pesquer català, per la qual cosa s’ha reservat el 21% del Fons Europeu Marítim de la Pesca i l’Aqüicultura (FEMPA) a aquesta línia d’ajuts.

Els Grups d’Acció Local Pesquer (GALP) són entitats sense ànim de lucre integrades pels principals actors socials i econòmics, tant públics com privats, d’un territori on cada grup d’interès únic controla la presa de decisions i crea projectes per millorar el territori. El director general de Política Marítima i Pesca Sostenible, Sergi Tudela, ha explicat que el GALP actua com un instrument per desenvolupar i dinamitzar l’Economia Blava en els territoris marítims a Europa. Permeten poder utilitzar fons estructurals europeus del Fons Europeu Marítim i de la Pesca i l’Aqüicultura (FEMPA) i cofinançats amb fons propis de la Generalitat. “A Catalunya tenim una estratègia marítima dins d’una agenda marítima pròpia i el GALP és l’encarregat de descentralitzar l’estratègia i donar-li poder al territori marítim perquè segons les necessitats, pel que fa a l’economia, decideixi de quina manera s’han d’emprar aquests fons”. Tudela ha indicat que “els projectes que més ens agraden són els transformadors i poden ser temes relacionats amb la pesca, restauració, turisme, centre d’activitats marítimes, ambientals, etc.”.

Per tal que les candidatures seleccionades puguin optar als ajuts FEMPA, hauran de presentar una Estratègia de Desenvolupament Local Participatiu (EDLP) abans del 31 de juliol de 2023. Les candidatures podran rebre un ajut preparatori per a la dinamització del procés participatiu i la redacció dels projectes. El grup GALP Costa Central rebrà 12.618 euros per a la redacció del projecte que, per altra banda, hauran de reflectir la vinculació amb l’Estratègia Marítima de Catalunya.

El director dels Serveis Territorials del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a Barcelona, Josep Pena, ha mostrat la seva satisfacció, ja que “des de nord a sud de Catalunya tindrem una estratègia deliberativa i participativa que fomenti l’economia blava”. Pena ha assegurat que el GALP és “necessari des del punt de vista productiu, sostenible i la defensa del sector. A més, és molt interessant que els projectes es facin de manera participativa i que les administracions locals estiguin al costat de tots els actors”.

El patró major de la Confraria de Pescadors de Vilanova, Jaume Carnicer, ha afirmat que feia temps que es treballava per formar part del GALP i tenir “més oportunitats perquè el sector de la pesca creixi i promoure l’Economia Blava”. Carnicer ha avançat que amb el GALP, els tipus de projectes que s’implementarien en el port de Vilanova estan basats en “descarbonització, sostenibilitat i cooperació entre empreses”. “Per exemple, la fàbrica de gel de la Confraria que s’abasteix d’aigua potable, seria interessant buscar algun sistema que puguem reutilitzar l’aigua del mar. Una altra acció seria introduir sistemes de pesca menys agressius”. El Patró també ha fet saber que en l’àmbit local amb la pesca hi ha problemes amb el relleu generacional, des del 2020 s’ha perdut un 40% de la flota que hi havia, però “de Catalunya som dels que menys hem perdut i formant part del GALP podrem cercar solucions”.

L’alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau, ha dit que “un dels sectors més importants de la ciutat és la pesca i durant els anys hem anat veient com el relleu generacional de pesquers ha anat desapareixent. A través del GALP podem solucionar-ho, aplicar estratègies de formació, econòmiques, promoció del producte i crear noves empreses relacionades amb el mar”.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local