Àrea de Promoció Economica Urbana

Vilanova i la Geltrú invertirà 1,5 MEUR els propers quatre anys per “enfortir” el comerç de proximitat

Millorar l'enllumenat, canviar el mobiliari urbà i fer un pla de digitalització, entre les accions previstes

Vilanova i la Geltrú invertirà 1,5 MEUR els propers quatre anys per “enfortir” el comerç de proximitat. ACN

Vilanova i la Geltrú invertirà 1,5 MEUR els propers quatre anys per “enfortir” el comerç de proximitat. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú preveu invertir 1,5 milions d’euros des d’ara i fins el 2027 en diverses accions que “posin al dia” el comerç i la restauració de proximitat. El Pla d’Enfortiment del Comerç Local, presentat aquest dimecres, engloba diverses accions per embellir els carrers, oferir noves eines digitals als establiments, noves campanyes de fidelització dels clients i la posada en marxa d’una prova pilot d’una APEU (Àrea de Promoció Econòmica Urbana). Entre altres mesures, està previst millorar l’enllumenat, canviar el mobiliari urbà de les places que hi ha als eixos comercials i també iniciar un pla de digitalització per a què els comerços millorin la seva activitat 2.0

El Pla d’Enfortiment del Comerç Local recull cinc línies estratègiques, començant per crear un pla de màrqueting per impulsar l’activitat al centre de la ciutat. També està previst desplegar un programa de formacions per ajudar els comerciants a digitalitzar l’activitat i actualitzar les seves dinàmiques. El tercer eix del pla se centra en millores a l’espai públic, tant pel que fa a l’enllumenat, com reforçar els aparcaments dissuasius i la senyalització fins el centre, com també es preveuen inversions en nou mobiliari urbà.

Pel que fa al quart eix, aquest es basa en oferir diverses campanyes de fidelització dels clients, tant amb iniciatives públiques com privades. Per exemple, a l’hora d’oferir descomptes o reduccions de les tarifes d’aparcament. Per últim, es preveu una cinquena línia estratègica centrada en posar en marxa una APEU.

Sobre aquesta última qüestió, el regidor de Comerç, Jordi Medina, ha detallat que aquesta àrea de promoció permetria crear un nou òrgan de gestió entre l’Ajuntament i l’empresariat “per millorar les estratègies conjuntament a través d’unes aportacions econòmiques”. La intenció és que la formin les 324 empreses dels carrers més cèntrics de Vilanova, deixant per a més endavant la creació de futures APEUS a altres eixos comercials de la ciutat.

La seva constitució és ara en una fase molt incipient i tot just s’ha fet una diagnosi en col·laboració amb la Diputació de Barcelona. Si els comerciants i restauradors es posen d’acord amb l’Ajuntament per tirar-la endavant, Medina estima que podria ser una realitat el gener del 2024 i sosté que “seria una garantia per assolir la capitalitat comercial”.

El pla per enfortir el comerç local i posar en marxa l’APEU arriba tres mesos després que obrís a les afores de Vilanova un gran parc comercial, infraestructura criticada pels petits establiments, per la seva dimensió i perquè l’espai ha suposat la liberalització dels horaris arreu de la ciutat. Poder obrir a tot Vilanova de dilluns a diumenge ha estat una mesura refusada des del primer dia pels comerciants del centre, que adverteixen que no tenen capacitat per tenir la persiana aixecada els set dies de la setmana.

Aquest dimecres, la representant de l’associació de comerciants Viu Comerç, Mercè Codina, ha recordat el recel a aquesta liberalització horària i ha defensat el valor dels establiments de proximitat. Codina ha assegurat que el pla impulsat per l’Ajuntament “pot ser una eina molt potent” però ha demanat una “feina titànica” de totes les parts, pública i privada. “Ens hem de mantenir com a comerç local, i és indispensable que ens modernitzem i digitalitzem, perquè ens hi va el futur del planeta”, ha asseverat.

Al seu torn, l’alcaldessa Olga Arnau ha entomat les crítiques dels comerciants i ha assenyalat que “no es tracta d’una competició entre les botigues del centre i el parc comercial, sinó de posar al dia els primers”. Arnau ha defensat que l’objectiu és situar el comerç de proximitat “a la primera línia de sortida” i ha assenyalat els distribuïdors on line com a “gran competència” a combatre.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local